“Your body is your own canvas”
Niet iedereen voelt zich even goed in zijn eigen huid. Stel je voor je kan een soort “tweede huid” dragen, wat zou je er van maken? In mijn Concept Diary lees je hoe dit concept tot leven is gekomen. Van het onderwerp “kleding”, naar het onderwerp “kleding maken”, daarna “kleding trends” en nu “body image”. Hoe is dat proces precies gegaan? Naast research heb ik ook veel experimenten gedaan. Denk aan: kleding schetsen, schilderen en mijn vingers verbranden aan een lijmpistool. Ook krijg je een sneak peak van mijn eindproduct.
INLEIDING
Voor veel mensen sta ik bekend als een meisje met een opvallende kledingstijl. Dat begon bij mij al toen ik 8 jaar was, want toen begon mijn moeder te werken in een kinderkledingwinkel. Eindelijk droeg ik kleding die niet van C&A afkomstig was. Door onder andere mijn moeder heb ik toen mijn eigen kledingstijl ontwikkeld en zo evolueerde het door de jaren heen.
Ondanks dat ik van kleding hield, was er toch iets wat mij tegenhield op de middelbare school. En dat was het beeld wat ik van mijn lichaam had. Ik wilde eigenlijk niet te veel opvallen, omdat ik niet wilde dat mensen naar mijn lichaam gingen kijken. Na de middelbare school kwam ik op een MBO waar ik gewoon 100% mezelf kon zijn. Daardoor kon ik nog meer met mijn kledingstijl experimenteren, maar ook begon ik mijn lichaam steeds meer te accepteren. Daarom heb ik besloten om deze twee onderwerpen te combineren en er iets moois van te maken!
SCOPE
Door mijn proces heen ben ik van verschillende onderwerpen geswitched, maar wel allemaal gebaseerd op kleding. Aan het begin van mijn proces heb ik voornamelijk onderzoek gedaan over kleding zelf. Onder andere wat Haute Couture is en ik heb gekeken naar verschillende designers. Daarnaast heb ik kort onderzoek gedaan over kleding maken. Na feedback heb ik mijn onderzoek meer gericht op kleding trends. Maar toen realiseerde ik me dat ik meer abstracte kleding wilde maken, dus toen heb ik research gedaan naar verschillende abstracte fashion designers. Eigenlijk wilde ik niet zomaar een “kledinglijn” maken, er moest ook een twist aan zitten. De twist is “body image”, waar ik vervolgens ook deskresearch over heb gedaan.
METHODE
In de eerste week ben ik meteen begonnen met het schetsen van kleding. Maar als snel ben ik tot de conclusie gekomen dat ik wel kleding wil maken, maar niet van stof. Daardoor begon ik te experimenteren met allemaal verschillende soorten materialen waarmee ik kleding maakte. Dat kan je terug zien in mijn experimenten. Tijdens de feedback gaf mijn coördinator de tip om met purschuim te gaan werken, zodat ik echt abstracte vormen kon maken. Voor mijn eindwerk ga ik dus aan de slag met purschuim.
EXPERIMENTEN
[aesop_gallery id=”3055″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Week 2 & 3
Naar aanleiding van de feedback van de docent heb ik een trekpop gemaakt. Op die trekpop kan ik allemaal verschillende kleding maken en ook weer eraf halen. Hierop ga ik met verschillende vormen en op verschillende manieren mee experimenteren. Het is de bedoeling dat ik niet de normale kleding normen ga volgen. Dit zijn een paar outfits die ik heb gemaakt.
[aesop_gallery id=”3063″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Week 4
Deze week ga ik mijzelf uitdagen door een groot “kledingstuk” te maken. Zelf ben ik erg perfectionistisch en let ik graag op de details. Terwijl ik eigenlijk zo abstract mogelijke kleding wil maken.
Na het gesprek met de coördinator heb ik besloten om mijzelf een tijdslimiet te geven als ik mijn volgende experiment ga beginnen. Ook ben ik iemand die erg ijdel is en van mooie kleding houdt. Dus ik daag mijzelf uit om gewoon iets super lelijks te creëren. Allereerst moet het niet de “standaard kleding vorm” hebben, dus ik ga mijn “kledingstuk” baseren op een kartonnen doos. Uiteindelijk heb ik dit kunnen maken in ongeveer 1 uur tijd.
[aesop_gallery id=”3088″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Week 5
Als eerste heb ik mijn “lelijke kledingstuk” geverfd, omdat je niet mag zien dat het een doos is. Tijdens de feedback van week 4 stelden mijn medestudenten voor om iets te doen met body paint of kleding schilderen.
In plaats van op een lichaam heb ik besloten om op een mannequin te gaan schilderen. Tijdens het schilderen realiseer ik mij dat ik helemaal geen kleding wil schilderen. Het lijkt mij niet heel relevant voor mijn experimenten, ik denk niet dat ik er veel nieuwe inzichten van krijg. Ik ben geïnspireerd door de modeontwerpster Vingi Wong (NOT JUST A LABEL, 2013) en zij ontwerpt kleding gebaseerd op vrouwelijke vormen.
Mijn volgende experiment is meer richting het eindproduct. Eigenlijk wilde ik meteen groot beginnen, maar mijn docent adviseerde mij om klein te beginnen zodat ik echt kon experimenteren. Met een lijmpistool heb ik verschillende materialen op een barbiepop gelijmd.
[aesop_gallery id=”3107″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Week 6
Voor mijn volgende experiment heb ik als inspiratie Nicole Mclaughlin (2020) genomen. Net zoals zij op haar Instagram doet, heb ik van verschillende materialen kleding gemaakt.
Het werken met purschuim ging niet geheel vlekkeloos, het purschuim droop van de barbie af. Na wat geprutst bleef er uiteindelijk wel op zitten (als het maar veel was). Nadat het na een ongeveer een uur was opgedroogd, heb ik ook de achterkant van het lichaam gedaan. Om het meer kleur te geven heb ik getest of verf uit een spuitbus er goed op zou blijven zitten. Door de kleuren leek het best futuristisch (en ook op aluminiumfolie).
Ook lees je mijn research over body image. Waaronder andere in staat dat je door naast de media ook wordt beïnvloed door je omgeving (Better Health, 2020). En daarnaast komt het ook steeds vaker voor bij jongens (Family Doctor, 2019).
[aesop_gallery id=”3130″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Week 7
Het experiment van deze week is geïnspireerd op een Playful les. Ik heb een hoofd getekend en toen heb ik een bepaalde muziekgenre opgezet en vrij getekend. Met de gedachte daarachter dat ik misschien één van deze uitkomsten kan gebruik voor mijn eindproduct. Of met mijn ogen dicht één van mijn ontwerpen kan maken.
Week 8
Deze week heb ik eindelijk de tijd om echt te beginnen aan mijn eindproduct. Mijn eerste creatie ga ik maken door als “ondergrond” plastic tassen te gebruiken. Daar maak ik een opening voor het hoofd in en dan spuit ik daar purschuim overheen. Tijdens het maken van de purschuim barbies, merkte ik al een beetje dat het niet heel fijn spul is. Nu ik het op grote schaal maak, valt het mij nog meer op. Ik hoop dat er alsnog iets mooi uitkomt.
CONCLUSIE
De afgelopen weken zijn niet makkelijk geweest. Een opdracht die zo vrij en breed is, is voor mij altijd een uitdaging. Ik ben namelijk altijd richtlijnen gewend. Dat je tijdens dit project alle kanten op mag gaan, geeft juist te veel mogelijkheden om uit te kiezen. Gelukkig heb ik een onderwerp gekozen waar ik erg geïnteresseerd in ben, zodat ik ook echt gemotiveerd ben. Ik ben trots op mijzelf dat ik nooit de moed heb opgegeven en veel uitdagende experimenten heb gecreëerd. Tot slot hoop ik dat mijn concept “Second Skin” andere mensen die met body image worstelen kan inspireren en misschien wel een gesprek kunnen doen starten.
BRONNENLIJST
Better Health. (2020, juli). Body image – women. Geraadpleegd op 8 oktober, van https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/body-image-women
Family Doctor. (2019, 2 april). Body Image Issues (Children and Teens). Geraadpleegd op 8 oktober, van https://familydoctor.org/building-your-childs-body-image-and-self-esteem/
Instagram. (2020). nm (@nicolemclaughlin). Geraadpleegd op 5 oktober van, https://www.instagram.com/nicolemclaughlin/
McLaughlin, N. (2020). About. Geraadpleegd op 5 oktober van, https://www.nicolemclaughlin.net/about
NOT JUST A LABEL. (2013). Vingi Wong. Geraadpleegd op 28 september, van https://www.notjustalabel.com/vingi-wong