VERZAMELEN | DAAN OFFERMAN

Verzamelen

 

INLEIDING

Verzamelen, het wordt al gedaan sinds de tijd van de oermens. De jagers en verzamelaars uit deze tijd deden dit natuurlijk om te overleven. Tegenwoordig hoeven wij allang niet meer te jagen en voedsel te verzamelen om te overleven. Toch gebeurd er nog steeds iets in de hersenen van de mens, waardoor we instinctief verzamelen. Zelf ben ik ook een verzamelaar en ga ik geregeld op pad om mijn verzameling uit te breiden. Mijn doel aan het begin van mijn ‘’verzameldrang’’ was om alle games met nostalgische waarden te verzamelen, om een stukje van mijn jeugd te herleven. Hier ben ik inmiddels al ver voorbij en mijn gameverzameling is al uitgegroeid tot meer dan 200 games en meer dan 10 game consoles.

 

Afbeelding 1 | Eigen verzameling

 

Toch heb ik steeds het gevoel dat ik nieuwe dingen aan mijn verzameling wil toevoegen. Ik vroeg mezelf af waarom ik dit wil en wat wil ik bereiken met mijn verzameling?

 

Daarom begon ik deze experimentele reis met het volgende vraagstuk:

‘’Waarom verzamelen mensen?’’

 

CONTEXT, SCOPE EN DEFINITIE

Mijn focus lag dus bij de reden waarom mensen verzamelen. Er zijn verschillende theorieën hierover.

Psycholoog Carl Jung geeft aan dat onze voorouders uit de oertijd iets ontwikkeld hebben in de hersenen wat zorgt voor het zogeheten Nuts and Berries behavior, oftewel de drang om te verzamelen (PMC, 2013).

Afbeelding 2 | Carl Jung

 

Sigmund Freud denkt daar anders over, hij beweert dat de verzameldrang voortkomt uit trauma dat je oploopt als zuigeling. Dat trauma is geassocieerd met poepen. Het verlies van controle, van wat er door het toilet word gespoeld, was een traumatische gebeurtenis volgens Freud. Dit leid tot het gedrag van verzamelen, de controle terug krijgen, maar ook bezittingen die vele jaren geleden verloren zijn gegaan terug te krijgen (McKinley & Ed, 2007).

Afbeelding 3 | Sigmund Freud

 

Er zijn dus verschillende redenen over de oorsprong van dit gedrag, maar waarom verzameld men vandaag de dag? Renee Rose beschrijft dat trots, goede prijzen en de sensatie van de jacht naar het gene wat je verzameld men drijft om te blijven verzamelen (Rose, 2019). Dit sprak mij persoonlijk erg aan. Ik vind het namelijk een heerlijk gevoel als ik iets vind voor mijn verzameling voor een goede prijs, ik voel de adrenaline dan door mijn lijf gieren. Je voelt je ook trots als je iets waardevols voor goedkope prijs weet te bemachtigen.

 

Naast deze mooie gevoelens die verzamelen kan opleveren kan het ook problematisch worden. Verzamelen is problematisch als iemand aanhoudend grote moeite heeft met afstand doen van verzamelde bezittingen, zelfs als die geen waarde hebben (Deth, 2017, pp 106).

 

Tijdens mijn onderzoek vond ik dit mooie punten om op in te haken. Kan ik inspelen op de reden waarom mensen verzamelen? Kan ik iets doen met het trotse gevoel wat je krijgt als je verzameld. Ik wilde de verzamelaars een doel geven door ze de kans te geven om hun verhaal te vertellen en hun trots te delen. Hierdoor ben ik gaan werken aan een platform waar verzamelaars gemakkelijk hun trots, de verzameling en het verhaal daarachter kunnen delen met de wereld. Zo kunnen ze anderen inspireren, vermaken of zelfs iets leren en krijgt hun verzameling een doel.

 

METHODE EN AANPAK

In deze eerste weken heb ik deskresearch gedaan naar de reden waarom mensen verzamelen, ook heb ik zelf verzamelaars geïnterviewd waarom zij verzamelen. Ik heb mijn eigen verzameling in beeld gebracht wat heeft geleid tot het idee  een doel te geven aan een verzameling van een ander.

Om dit doel te bereiken heb ik een prototype van een platform ontwikkeld waar verzamelaars hun verzameling kunnen delen met de wereld. De verzameling kan dan fysiek en digitaal worden bekeken en zo andere mensen iets bij brengen, inspireren of vermaken. Om een voorbeeld van zo’n platform te creëren heb schetsen gemaakt, een maquette en verschillende prototypes van een app.

 

 

 

UITVOERING EN EXPERIMENTEN

Naar de reden waarom mensen verzamelen heb ik onderzoek gedaan. Dit heb ik verwerkt in mijn video voor mijn research proposal.

 

Mijn dummy heb ik gebruikt voor woordspinnen tijdens brainstormsessies en feedback momenten.


Afbeelding 4 | Aantekeningen dummy

Zo ben ik na een feedback moment in week 3 mijn pijlen gaan richten op mijn eigen verzameling. Ik heb deze in kaart gebracht omdat ik eigenlijk geen idee had hoe groot mijn verzameling was. Dit heb ik gedaan door ieder verzamelobject te fotograferen en deze exposeren in mijn tentoonstelling op het toilet in ons studenten huis. De foto’s heb ik gemaakt in een zelfgemaakte mini foto studio in mijn kamer, bestaand uit een webcam, een laptop en een lamp.

Afbeelding 5 |  Eigen foto studio Roeien met de riemen die je hebt.

 

Afbeelding 6 | Expositie op het toilet van mijn verzameling.

 

De reacties van mijn huisgenoten waren erg grappig. Dit liet mij inzien dat het een goed gevoel gaf om andere te laten zien wat allemaal had verzameld.

 

Door dit inzicht ben ik ook andere mensen hun geëxposeerde  verzamelingen gaan bekijken. Zo ben ik een dag naar Almelo geweest en heb ik daar een verzameling van maar liefst 600 Barbie’s gezien.

 

Afbeelding 7 | Barbie expositie

Een video van ons museum bezoekje!

 

De reis hiernaartoe duurde 2 uur en ik was maar maximaal 20 minuten binnen in het museum. Hierdoor kwam ik op het idee dat dit toch makkelijker moest kunnen. Kun je niet online je verzameling exposeren? Wat als ik hier een platform voor ga ontwikkelen. Wat zou daar allemaal in verwerkt moeten zijn?

 

Ik ben digitaal in Adobe Illustrator een ruimte gaan creëren waarvan het idee was dat het interactief was. Je zou de ruimtes kunnen bezoeken via een app of website en daar je eigen foto’s in kunnen uploaden zodat als je ergens in de ruimte klikte je mensen hun verzameling kon bekijken.

 

Afbeelding 8 | Verzamelaarsplatform kamer vormgeving

Afbeelding 9 | Eerste versie app

Na een feedbackmoment, legde ik uit dat ik niet alleen een app wilde maken. Dit vond ik niet interessant genoeg om te exposeren. Juri stelde voor om iets fysieks te maken. Daardoor kwam ik op het idee om het te combineren. Wat als je een ruimte kun reserveren en daar je verzameling fysiek kunt exposeren, maar dit wel digitaal kunt regelen. Zo was het idee voor YOURCOLLECTION ontstaan. Een platform waar je een fysieke ruimte kunt reserveren om jouw verzameling tentoon te stellen. Dit kan d.m.v bestanden uploaden via een app.

 

Om een concreet voorbeeld te kunnen maken van dit platform wilde ik andere hun verzameling vast leggen. Om professionelere foto’s te kunnen maken dan in mijn webcam foto studio heb ik een cursus spiegelreflex camera gevolgd van Caro.

Afbeelding 10 | Cursus Spiegelreflexcamera

 

 

Hierna ben ik met deze nieuw geleerde skill langs geweest bij iemand met een verzameling KLM huisjes, deze heb ik vast gelegd zodat ik de foto’s kon gebruiken in mijn prototype van het platform. De meneer van wie de huisjes vertelde mij allemaal verhalen over hoe hij aan de huisjes kwam. Hij zij gaf aan dat dat ook interessant is om te verwerken in een expositie in plaats van alleen de foto’s. Zo kwam ik op het idee om als toevoeging mensen de optie te geven om audio op te nemen en dit bij hun foto’s/video’s toe te laten voegen. Zo krijgt een een expositie een verhaal en wordt het interessanter om te bekijken.

 

Afbeelding 11 | Foto’s KLM Huisjes

Hierna ben ik opnieuw begonnen met de vormgeving van de app van het platform. Ik heb uitgeschreven wat voor schermen ik allemaal moest maken en ben deze gaan maken in Adobe XD.

Afbeelding 12 | YOURCOLLECTION App in Adobe XD

 

Om een beeld te creëren hoe zo’n ruimte er uit zou zien heb ik een fysieke ruimte gemaakt. Ik heb met veel geknutsel een maquette van de ruimte gemaakt. Hierin zitten interactieve displays verwerkt waar de geüploade bestanden op worden vertoont.

Afbeelding 13 | Maquette van de interactieve expositie ruimte

 

EVALUATIE EN CONCLUSIE

Deze periode zat mijn gezondheid niet bepaald mee. Corona, zorgde in mijn studentenhuis voor wekenlange stress, en uit eindelijk werd ik zelf ook ziek. De kleinste dingen kosten mij vandaag nog steeds veel energie. Toch heb ik mijn uiterste best gedaan ondanks veel gemiste uren, om alsnog een project neer te zetten waar ik trots op ben. Het proces verliep niet gemakkelijk. Een aantal keren heb ik met mijn handen in het haar gezeten wat ik moest doen. Vooral in de eerste weken wist ik geen richting te geven aan mijn onderwerp. Door het experimenteren en het praten met andere verzamelaars kreeg ik een doel. Omdat dit een herkansing voor mij was zat ik in een klas waarvan niemand kende. Dit vond ik lastig maar ik stelde mezelf sociaal op, dit kreeg ik ook terug te horen van mijn leerteam tijdens het maken van de Johari tabellen. Toch heb ik voor mijn gevoel niet vaak genoeg naar mijn team gereikt voor feedback. Dit zou ik in een volgend project meer doen.

Tijdens dit project ben ik erachter gekomen dat ik ook erg van fysiek dingen maken hou. Ik zit vaak uren achter mijn computer om digitale uitingen te maken, maar ik heb lang niet zoveel plezier gehad in iets maken als het miniatuur exemplaar van de expositie ruimte.

 

 

BRONNENLIJST

Carl Jung. (2020). [Afbeelding]. Geraadpleegd van https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/carl-jung/

Deth, R. (2017) Inleiding in de Psychopathologie.  Geraadpleegd op 4 september 2020 van https://link-springer-com.hu.idm.oclc.org/content/pdf/10.1007%2F978-90-368-1045-6.pdf

McKinley, M. B., & Ed, D. (2007, 1 januari). The psychology of collecting. Geraadpleegd op 4 september 2020, van https://nationalpsychologist.com/2007/01/the-psychology-of-collecting/10904.html

PMC. (2013, 1 september). Jung’s “Psychology with the Psyche” and the Behavioral Sciences. Geraadpleegd op 4 september 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217588/

Rose, R. (2019, 13 december). The Psychology Behind Collecting – Renee Rose. Geraadpleegd op 4 september 2020, van https://medium.com/@reneerosewrites/the-psychology-behind-collecting-b88e5bdeac47

Sigmund Freud. (2020). [Afbeelding]. Geraadpleegd van https://www.biography.com/scholar/sigmund-freud

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *