SAMENVATTING
Planten zijn een continue invloed op mensen hun fysieke en mentale toestand, ze bevorderen de werkprestaties en emotionele toestand. Meer planten in de leef- en werkomgeving zullen een positieve invloed hebben op aspecten als concentratievermogen, productiviteit, welzijn en vermoeidheid.
In dit project worden er voor en tegen argumenten benoemd van het hebben van planten en wordt er een manier gevonden om het hebben van planten te simplificeren.
SUMMARY
Plants have a constant influence on peoples physical and mental health. They improve our work efficiency and emotional condition. More plants in our living and working environment will have a positive influence on several aspects, such as our ability to concentrate, productivity, wellbeing and weariness.
In this research project I will be listing pros and cons to having plants and whether there is a way that will simplify the process of keeping and taking care of plants.
INLEIDING
Planten in je werkomgeving. Bijna iedereen heeft ze wel, maar waarom nu? Of waarom niet? De antwoorden zijn bijna altijd hetzelfde, maar bijna niemand heeft door wat planten nu precies met je doen.
Een plant in je werkomgeving heeft naast het feit dat het zorgt voor meer zuurstof nog meer voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat een plant in de werkomgeving een positieve invloed heeft op onder andere het welzijn, de productiviteit en de vermoeidheid van medewerkers (Klein Hesselink, J., et al. 2008). Daarnaast creëert een plant in de werkomgeving rust en sfeer, waardoor mensen meer werk verzetten en een betere concentratie hebben (Nieuwenhuis, M, et al., 2011).
Maar waarom hebben mensen nu geen planten in hun werkomgeving?
Dit komt voornamelijk uit desinteresse, tijdgebrek en onkunde. Mensen weten niet goed hoe ze een plant moeten verzorgen of vergeten hem water te geven. John Klein Hesselink (et al.) adviseert om 1 plant per twee werknemers, of 1 plant per 12m2 te hebben. Om dit te realiseren voor thuiswerkers en werkgevers wilde ik iets bedenken wat de negatieve kanten van het hebben van een plant wegneemt of in ieder geval minimaliseert.
Zodat ook mensen zonder groene vingers een prettige werkomgeving voor zichzelf kunnen creëren.
SCOPE
In de huidige samenleving werken veel mensen vanuit thuis. Dit heeft veel invloed op de fysieke en mentale gezondheid van veel werknemers. Het aantal overledene zijn de afgelopen paar maanden flink gestegen en dit heeft niet alleen te maken met covid-19. Volgens het CBS is ook de mentale gezondheid erop achteruitgegaan. Ik wil planten in gaan zetten om deze fysieke en mentale gezondheid weer beter te krijgen en mensen op een positieve en betere manier vanuit huis te laten werken.
WEEK 1, 2 & 3
In de eerste paar weken ben ik mijn onderzoek gestart naar planten en de invloed hiervan op de mens.
Mijn onderzoeksvragen hierin waren:
- Wat is een Perma cultuur?
- Hoe wordt een ecologisch systeem zelfvoorzienend?
- Zijn er materialen waar planten goed of juist slecht op groeien?
Omdat mijn idee was om met een zelfvoorzienend ecologisch systeem aan de slag te gaan ben ik hier erg veel op gaan focussen. Artikelen zoals ‘de groene stad’ wekte mijn interesse. Het groen terugbrengen naar de stad. Dit wilde ik doen door middel van een combinatie van architectuur, kunst en permacultuur.
Mijn idee werd langzaam duidelijker, ik wilde graag een intern park ontwikkelen, waar mensen naartoe konden voor hun rust. Dit zou een volledig zelfvoorzienend park zijn, van zoveel mogelijk gerecyclede materialen.
Toen ik verder ben gaan zoeken naar wat mensen nu uit de natuur halen ben ik op een artikel gestuit dat ging over de 3 archetypes in de natuur. Je hebt de primitieve, de pastorale en de gecultiveerde verbeelding van de natuur (Keulartz, J, 2018). Het meest interessante vond ik de pastorale verbeelding, dit ging over een perfecte co-existentie van natuur en cultuur, wat bijna idyllisch genoemd kan worden.
WEEK 4 & 5
In week 4 ben ik specifieker onderzoek gaan doen, hoe ik de pastoraal idyllische natuur kon weergeven in een gecultiveerde natuurlijke omgeving.
Ik ben veel onderzoek gaan doen naar gerecycled materiaal zodat ik in week 5 de eerste stappen al uit zou kunnen gaan werken. Toen ben ik een artikel tegengekomen waarin stond dat planten zorgen voor een verbetering van de gezondheid en het welbevinden bij (creatief) werken.
Hierdoor wilde ik dit graag meenemen in mijn idee, om mensen tijdens hun werk hun rust weer terug te laten vinden door middel van planten.
De feedback die ik hierop kreeg was dat het allemaal erg breed was en dat ik het beste voor mezelf uit kon zoeken wat ik nu uit mijn eigen idee wilde halen. Ook zei Maartje dat het misschien goed was om me niet te veel te focussen op het park dat ik wilde ontwerpen, maar beter even een stapje ervan af kon zetten en simpelweg te gaan brainstormen over waar ik allemaal aan denk als het gaat om planten en natuur.
Als eerste ben ik voor mezelf een aantal mindmaps gaan maken over wat ik zo leuk vond aan planten en wat de meest interessante artikelen waren voor mij. Daarin heb ik de keuze gemaakt om me te focussen op de rust die planten met zich mee brengen en het meer te gaan bekijken wat het voor een individu kan doen.
WEEK 6 & 7
Deze weken ben ik hier verder mee aan de slag gegaan. Ik wilde naar mensen overbrengen wat planten voor mij betekenen. Ik word heel blij van mijn planten, ze staan overal om me heen als ik aan het werk ben en sinds ik op mezelf ben gaan wonen heeft het ook een hele verantwoordelijkheid met zich meegebracht.
Voor mij betekend rust in mijn omgeving rust in mijn hoofd. En hoe drukker ik ben, hoe meer rust ik voor mezelf moet creëren.
Aan de hand van deze gedachten ben ik zelf onderzoek gaan doen, wat planten met andere doen en of zij doorhebben wat planten voor hun doen. Ik heb een enquête afgenomen bestaande uit 8 vragen:
- Werk/studeer je op het moment vanuit huis?
- Zo niet, waar werk/studeer je dan?
- Wat vind je het prettigst aan je werk/studeer omgeving?
- Wat vind je het minst prettig aan je werk/studeer omgeving?
- Hoe ziet jouw ideale werk/studeer omgeving eruit?
- Hoe rustgevend vind je jouw werkomgeving?
- Zijn er planten aanwezig in jouw werk/studeer omgeving?
- Waarom wel of niet?
Hieruit is voornamelijk gebleken dat mensen die wel planten in hun werkomgeving hebben staan over het algemeen hun werkomgeving rustgevender vinden, maar zelf niet doorhadden dat dit door de planten kon komen.
Ook is de voornaamste reden dat mensen geen planten bezitten dat het te veel tijd en moeite kost om ze te verzorgen en dat ze het simpelweg vergeten.
Hier is mijn idee uit ontstaan om een zelfvoorzienende plantenbak te ontwerpen.
Ik ben gaan experimenteren met manieren hoe ik planten zichzelf kon laten bewateren, zodat het hebben van een plant mensen zo’n min mogelijke inspanning zou kosten. Maartje heeft mij geadviseerd om te gaan kijken naar een manier om mensen een persoonlijke connectie te laten hebben met hun plant, waardoor ze het wel zouden willen verzorgen.
Zo ben ik gekomen op mijn uiteindelijke idee; een app ontwerpen, die compatible is met je plantenbak, om op deze manier mensen meldingen en berichten te kunnen sturen, om er zo voor te zorgen dat mensen een persoonlijkere band krijgen met hun plant, zonder dat het veel tijd en moeite hoeft te kosten.
WEEK 8 & 9
Ik ben druk bezig geweest met het bedenken wat de app zou moeten bevatten en ben uitgekomen op een aantal belangrijke features;
- De app moet rust uitstralen.
- Je moet je planten erin op kunnen slaan en nieuwe planten moeten kunnen invoeren.
- Het moet je regelmatig meldingen geven en leuke feitjes over je planten.
- Het moet duidelijke berichten geven wanneer er nieuw water bij moet.
Ik heb aan verschillende mensen gevraagd of ze het zouden overwegen om planten te nemen wanneer zij weten wat je eraan hebt en het hun minder moeite zal kosten, de meeste antwoorden hier ja op.
Daarom zal ik de komende week nog aan de slag gaan met het uitwerken van de plantenbak en het verdere ontwerp van de app, als eind werk voor seminar.
CONCLUSIE
Ik heb tijdens dit project veel nieuwe dingen geleerd. Ik had voor mezelf een heel duidelijk beeld over wat natuur was en wat niet. Maar dat heb ik toch een beetje bij moeten stellen. Wat ik vooral interessant vond om te zien is hoe je iets kleins zoals een boom op straat al natuur kan noemen, terwijl een heel groot aangelegd park juist de vraag oproept ‘wat is nu natuur?’. Planten hebben veel meer effect op ons dan dat wij doorhebben. Het lijkt me heel erg tof om met dit project mensen er van te overtuigen hoe goed het is om planten in je werk- en leefomgeving te hebben en erachter te laten komen hoe leuk het kan zijn om je eigen planten te verzorgen. En de ‘natuur’ wat dichter bij te brengen.
BRONNEN
- Duurzaambedrijfsleven.nl. (2019). 7 biobased alternatieven voor plastic verpakkingen. Geraadpleegd op 23 September 2020, van https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/26463/alternatieven-plastic-verpakkingen
- Gommers, L. (2014). Kan een plant zelf beslissen wanneer hij stopt met drinken? Geraadpleegd op 8 Oktober 2020, van https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kan-een-plant-zelf-beslissen-wanneer-hij-stopt-met-drinken/
- Jones-Walters, L. M., Sukkel, W., Jansen, P. A., Meesters, E. H. W. G., Coolen, J. W. P., Bianchi, F. J. J. A., Rooij, S. A. M. van, Snep, R. P. H. (z.d.). Biodiversiteit. Geraadpleegd op 15 September 2020, van https://www.wur.nl/nl/show-longread/Biodiversiteit-longread.htm
- Keulartz, J. (2018). Natuur(lijk) in filosofisch perspectief. Geraadpleegd op 25 September 2020, van https://www.debastei.nl/sites/default/files/2018-11/Hand-out_Basteicafe%238.pdf
- Klein Hesselink, J., Bergen, S. van, Cornelissen, E., Duijn, B. van, Hooff, M. van, Geuskens, G. (2008). Onderzoek Met planten aan het werk. Geraadpleegd op 16 Oktober 2020, van https://vitalegroenestad.nl/Media/download/3080/OnderzoekMet_plantenaanhetwerk.pdf
- Klein Hesselink, J., Duijn, B. van, Bergen, S. van, Hooff, M. van, Cornelissen, E. (z.d.) Planten verhogen de productiviteit bij creatief werk. Geraadpleegd op: 12 Oktober 2020, van https://www.botanico.nl/documenten/TNO-resultaten-laboratorium-experiment-planten.pdf
- Mollison, B. (1995). Introduction to Permaculture. Geraadpleegd op 13 September 2020.
- M., Postmes, T. (2011). Planten op de werkvloer. Geraadpleegd op 12 Oktober 2020, van https://edepot.wur.nl/286920
- Zwaan, J. (2020). Wat is de houdbaarheid van water en kan het bederven? Geraadpleegd op 8 Oktober 2020, van https://www.ahealthylife.nl/wat-is-de-houdbaarheid-van-water-kan-water-bederven/