Flower Power | Michelle Fleurbaay | 1698779

PREMISSE
Pas als je met aandacht gaat kijken naar de bloem, dan zal je nog meer zien dan je al zag.

SYNOPSIS
Al sinds ik mij dat kan herinneren haalt mijn moeder elke week verse bloemen in huis. Elke week andere. Groot, klein, lang of juist kort. Ze vertelde mij over de soorten, de namen en de kleuren en zo groeide mijn liefde voor bloemen. Bloemen prikkelen mijn zicht, tast en reuk. Elk boeket is een kunstwerk op zich, dat onze aandacht en tijd verdient.
Voor het vak seminar heb ik mijn zoektocht gericht op het in beeld brengen van de kracht van bloemen die ik zie. De kracht van bloemen verdient een plek in de spotlight. Graag toon ik deze ‘flower power’ aan jullie.

SCOPE & METHODE
Ik heb deskresearch uitgevoerd voor het theoretische deel en ben online op zoek gegaan naar werk van anderen. Dit heb ik gedaan om best practices onderzoek uit te kunnen voeren en verschillende moodboards te maken. Ik wilde ontdekken welke uiting/vorm het meeste recht doet aan mijn liefde voor de bloem.

Hoofdvraag
Hoe kan ik mijn passie voor de kracht van bloemen overbrengen aan anderen?

Deelvragen
– Wat is het effect van bloemen op mensen?
– Wat is nodig om de impact van bloemen te tonen?
– Welk medium helpt mij om dat wat ik mooi vind aan bloemen, optimaal over te brengen?

UITVOERING & EXPERIMENTEN
Wat gebeurt er eigenlijk als mensen bloemen zien of krijgen? Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van bloemen positieve emoties opwekt. Het verhoogt het gevoel van tevredenheid en beïnvloedt het sociaal gedrag op een positieve manier (J. Haviland-Jones, 2005).

De positieve emoties die bij mij worden opgewekt bij het zien van bloemen wil ik delen. Aanvankelijk wilde ik dit op een educatieve en creatieve wijze doen. Het doel: mensen graag meer leren over alles wat bij een bloem komt kijken. Daarnaast wilde ik aanvankelijk ook de betekenis van bloemen betrekken.

Ik maakte een selectie van bloemen waar ik iets over te vertellen heb en waar ik zelf meer over wilde weten. Zie onderstaande overzicht.

[aesop_gallery id=”4970″ revealfx=”fromleft” overlay_revealfx=”fromleft”]

Hoe kan ik deze informatie overbrengen? Ik dacht aan uitingen als spellen, kalenders en posters. Dit werd uiteindelijk een app. In deze app kan men meer leren over bloemen en hoe zelf een bos bloemen samen te stellen.

Ik werkte in Adobe XD een aantal iteraties uit. Ik raakte geïntrigeerd en zag dit als een potentieel product om verder uit te werken.

[aesop_gallery id=”5250″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik toonde dit aan medestudenten en mensen in mijn direct omgeving. Ik kreeg feedback als ‘Het ziet er tof uit’ en zij vonden het gelijk toepasbaar. Maar ook ‘Waarom heb je voor deze volgorde gekozen?’ en ‘Wat is je gedachte achter de plaatsing van de knoppen?

Goede feedback, maar ik merkte ook dat ik steeds verder van de bloem zelf ‘afging’. Ik was meer bezig met de vorm, terwijl ik eigenlijk vooral mijn passie, de kracht van bloemen, wil delen.

Ik dacht aan de feedback die ik kreeg van docent Siebe:
‘’Wanneer is dit project voor jou geslaagd? En wat is de rol van jouw passie in dit verhaal?’’

Deze vraag kon ik nu niet beantwoorden. Ik ging opnieuw brainstormen en research doen. Tijdens een feedback moment met Juri sloeg hij de spijker op zijn kop: ’Ik mis iets, waar is de bloem? De echte bloem zelf… Die is nou juist zo vet!’’

Deze vraag bevestigde mijn gevoel: de bloem centraal stellen; de bloem waar ik zo van hou. Ik wil de kracht van de bloem laten zien, pas dan is dit project voor mij geslaagd.

Ik dwong mijzelf om opnieuw bewust te kijken: wat vind ik nu zo mooi aan deze bloemen?

[aesop_gallery id=”5167″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik zag de structuren en kleuren en maakte foto’s in een, met huis-tuin-keuken spullen gemaakte, ’fotostudio’ . Ik zorgde voor fotokarton en koos goed daglicht.

[aesop_gallery id=”5174″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik bekeek de beelden en vond ik de foto’s fris, maar ik miste de kracht van de bloemen die ik altijd zie. Feedback van medestudenten bevestigden dit: ‘Mooie beelden, maar wel wat vlak’ ‘Het is niet echt spannend’.

Ik veranderde de achtergrond voor meer contrast. Dit resulteerde in onderstaande foto’s.

[aesop_gallery id=”5210″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hier werd ik enthousiast van! Toen ik opnieuw feedback vroeg aan in mijn medestudenten gaven ze aan dat ze de nieuwe achtergrond erg goed vonden werken. De meningen waren verdeeld over de compositie. Sommige waren enthousiast over de close-up beelden, anderen over foto’s waarop de hele bloem te zien is. Er werd een vervolgvraag gesteld: ‘Wat is je verhaal? Want dat is voor mij nu nog niet duidelijk.’

Vervolgstap: mijn verhaal duidelijk formuleren en kijken naar werk van anderen om inspiratie op te doen voor mijn volgende stap.

Ik zocht naar manieren om:

  • De levendigheid van de bloemen te tonen.
  • Een combinatie van close up beelden en een totaalbeeld te maken.

Ik ben video’s gaan kijken, maar ook Ted Talks van bloemisten, fotografen en storytellers. De lessen die ik hieruit trok schreef ik op in mijn dummy.

[aesop_gallery id=”5240″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ook ben ik beelden gaan verzamelen zoals schilderijen van oude meesters met een donkere achtergrond. Ik heb gekeken naar werk van Abraham Mignon, Jan Davidsz. De Heem, Rachel Ruysch, Jacob Campo Weyerman en Ottmar Elliger. Ook heb ik beelden van installaties met bloemen waarbij de compositie mij aansprak bestudeerd, van designers en kunstenaars als Azuma Makota, Ted Pim, Rebecca Louise Law en Michelle Edgemont.

[aesop_gallery id=”5020″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_gallery id=”5568″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Zoekend naar video’s van bloemen, kwamen voornamelijk time-laps video’s naar voren of video’s van bloemen in de natuur. Ik miste echter nog steeds de kracht van bloemen zoals ik die ervaar.

De conclusie: ik wil mijn verhaal verwerken in een film. Hierin kan ik mijn verhaal  over de kracht van de bloem tonen.

Stap 1: Op welke manier wil ik dit vertellen? Ik dacht terug aan de Ted Talk over storytelling. Andrew Stanton zei: ‘zorg ervoor dat het mij raakt en denk aan het geheime ingrediënt verwondering, dan heb je de kijker/luisteraar te pakken’ (Ted Talk, 2017).

Met deze best practice (raken en verwonderen) in mijn achterhoofd maakte ik mijn verhaal visueel d.m.v. storyboards en een kijkdoos.

[aesop_gallery id=”5246″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik vroeg me af hoe de bloem bewegend op beeld zou uitkomen, hiervoor experimenteerde ik in Photoshop.

[aesop_gallery id=”5042″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Deze manier van in beeld brengen was niet voldoende: ik wilde meer beweging, meer in close-up, meer mogelijkheden om te verwonderen. Het raakte het mij nog niet.

Ik maakte een lijst met benodigdheden om dit te bereiken. Tijdens mijn onderzoek naar video’s zag ik dat macro fotografie/filmen erg krachtig is. Ik huurde een macro lens om dit te kunnen toepassen.

Het was erg zoeken met het werken met een macro lens. Hoe stel je het licht in om de bloem zo goed mogelijk in beeld te brengen?

Zie beelden hieronder.

[aesop_gallery id=”5048″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_gallery id=”5368″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Bij het monteren heb ik gekeken naar verschillende aspecten (bijvoorbeeld de snelheid, muziek en overgangen). Telkens wanneer ik een bloem vanuit de verschillende perspectieven had gefilmd, stopte ik. Ik zocht de beelden uit en monteerde ze gelijk, zodat ik snel kon itereren.

Deze iteraties heb ik opgedeeld in 3 deelmomenten met medestudenten en met mensen in mijn directe omgeving. 
Feedback:
– Snelheid van de bloemen allemaal gelijk maken, sommige nu sneller dan andere.
– Haarscherp, fijn om naar te kijken.
– Bloemen waarbij beweging te zien is zijn interessant, je bent ergens getuige van.
– Indringend, je ‘staat’ ineens tegenover de bloem.
– Je gaat met je ogen rondkijken en zoeken binnen de bloem/het beeld, er is zoveel te zien. Tempo is goed.
– Strakker op de muziek timen, af en toe kleine schoonheidsfoutjes waardoor hij minder sterk wordt.
– Spelen met spanningsopbouw, kan je toewerken naar een speciale bloem of een speciaal shot?

 

 

EINDWERK

[aesop_gallery id=”5331″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

EVALUATIE
Mijn film werd goed ontvangen door medestudenten en mensen in mijn omgeving. Zij vonden het een intense ervaring, het was intiem en maakte mensen ook nederig.

Ik heb dit project ervaren als een reis waarbij ik ben blijven zoeken naar mijn passie en mijzelf heb gedwongen om mijzelf te blijven afvragen: komt mijn passie echt tot uiting?
In mijn toekomstige professionele leven wil ik dit voorzetten. Wanneer ik dicht bij mijzelf blijf en mijzelf steeds de juiste vragen stel, kom ik volgens mij voor een opdracht-/werkgever (in hun en mijn belang) het beste tot mijn recht.

[aesop_gallery id=”5375″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

 

 

BRONNENLIJST

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *