Inleiding
Taarten bakken is altijd al een fascinatie van mij geweest. Al van jongs af aan genoot ik ervan om taarten te bakken. Toen ik bekend werd met het TLC programma Cake Boss, is deze fascinatie alleen maar groter geworden. (“Carlo’s Bakery ‘Cake Boss’ in New York”, z.d.)
Ook fotografie vind ik fascinerend. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen herinneringen kunnen vastleggen in een foto. Zo neem ik regelmatig een kijkje in oude fotoboeken samen met mijn moeder. Om sommige foto’s kunnen we lachen en om anderen huilen. Foto’s dragen bijna altijd een boodschap en een herinnering, wat ik heel fascinerend vind.
Context, scope en definitie
Het doel wat ik met Seminar wil bereiken, is een nieuwe, unieke en eigen food fotografiestijl ontwikkelen. Als ik naar de huidige food fotografiestijl kijk, denk ik “Daar valt toch meer uit te halen?”. Fotografie is in mijn ogen een kwestie van smaak, maar toch denk ik dat meer mensen liever naar een unieke en misschien gekke foto kijken, i.p.v. een standaard food foto.
“Op welke wijze kan ik een fotografie stijl ontwikkelen, waarmee ik mij onderscheid van de standaard food fotografie?”
- Waar moet goede food fotografie aan voldoen?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn stijl onderscheidend is?
- Hoe kan ik het ambacht van bakken overbrengen?
- Hoe ziet mijn ideale food foto eruit?
Zoals al eerder gezegd, is Buddy Valastro een grote inspiratiebron voor mij. Hij laat zien wat voor ambacht er schuil gaat achter het bakken van een taart. Dit wilde ik graag terugbrengen in mijn fotografie. Hiertoe heb ik onderzoek gedaan naar patisserie. (den Hartog, 2020)
Toen ik mijn idee pitchte tegenover mijn docenten, zeiden zij mij dat het bakproces waarschijnlijk niet interessant genoeg is. Daarom ben ik niet verder gegaan met dit idee.
(Pitch video. Bron: Eigen bron)
Daarom besloot ik mij te richten op food fotografie. Hiertoe heb ik onderzoek gedaan naar tips & tricks in de food fotografie. Ik heb verschillende websites afgestruind, opzoek naar de meest nuttige tips. (Scheening, 2020) (2018) (“13 tips voor food fotografie”, 2017)
Na dit explorerende onderzoek ben ik mij gaan verdiepen in food fotografie die mij aansprak. Een belangrijke inspiratiebron hiervoor was het programma Het Perfecte Plaatje, van RTL4.
Inspiratie Het Perfecte Plaatje
(Bron: (Canon Nederland, z.d.))
De fotografen moesten een food shoot doen met beweging. Hier ben ik verder onderzoek naar gaan doen en toen kwam ik een food fotografe tegen die mij erg inspireerde, Kamile Kave. Zij heeft een toffe fotografie stijl, waarin zij gebruik maakt van beweging. (Kave, z.d.-b)
Doordat haar fotografie mij zo erg inspireerde, wilde ik zelf ook aan de slag gaan met beweging in mijn foto’s.
[aesop_gallery id=”4426″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
(Bron: (Kave, z.d.-b))
[aesop_gallery id=”5861″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ook heb ik naar wat algemenere inspiratie gezocht, die niet per se van één fotograaf komt. Hiertoe heb ik gekeken op Pinterest. (Pinterest, z.d.-b)
Op advies van mijn leerteam ben ik gaan oefenen met het vastleggen van beweging, a.d.h.v. ingrediënten van een taart. Ook werd ik heel erg geïnspireerd door een foto van Kave, waarbij de beweging van rook werd vastgelegd van een kaarsje. Dit vond ik een spannend beeld opleveren, waarna ik hier zelf ook mee heb geëxperimenteerd.
[aesop_gallery id=”4447″ revealfx=”frombelow” overlay_revealfx=”off”]
(Bron: (Kave, z.d.-d))
Door voorgaande onderzoeken heb ik gekozen voor bewegende fotografie. Hiertoe had ik een concept ontwikkeld, waarbij de ambacht van bakkers centraal staat. Echter gaf Rob aan dat ik beter kon voortborduren op mijn gedane experimenten, omdat dit volgens hem een interessantere richting was.
Wat mij inspireerde aan wat Rob zei, is dat mensen bij mijn eindproduct moeten denken “Huh, wtf heb jij gedaan?”. Daarom besloot ik om wat meer out of the box te gaan denken.
Die avond vielen de puzzelstukjes ineen. Ik keek de serie Avatar, waar vier astrologische elementen centraal staan: water, aarde, vuur en lucht.
[aesop_gallery id=”4452″ revealfx=”frombelow” overlay_revealfx=”off”]
(Bron: (Pinterest, z.d.))
Ik zocht naar een link met mijn project, en kwam tot het volgende: een taart bestaat vaak uit vier basiselementen: boter, ei, bloem en suiker. Laat je één of meerdere ingrediënten weg, dan zal de uitkomst van de taart anders zijn.
Dezelfde redenatie wordt toegepast op de vier astrologische elementen. Filosoof Empedocles verkondigde immers dat alles op aarde is opgebouwd uit vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Zonder één van deze elementen, zou de aarde niet compleet zijn. (Golsteijn, 2020)
Net zoals bij een taart, werken deze vier elementen alleen in groepsverband.
Inmiddels had ik dus een invalshoek waar ik enthousiast van werd: food fotografie van taarten, in combinatie met de vier astrologische elementen en beweging. Zo moest mijn ideale foto eruit zien voor mijn eindproject van Seminar.
Methode en aanpak
Deskresearch stond aan het begin centraal. Hierdoor kon ik namelijk veel informatie verzamelen over het ambacht van patissier en over food fotografie.
Een fotografiecursus volgen was ook van belang. Ik wilde dit project immers gaan werken met fotografie, maar ik had nog nooit gewerkt met een professionele camera. Daarom volgde ik een cursus over de basistechnieken van fotografie. (Kamera Express, z.d.)
Na het volgen van de cursus was het van belang om deze technieken toe te passen in de praktijk. Daarom ben ik veel visuele experimenten gaan doen.
Om tips en feedback over mijn eigen gemaakte foto’s te verkrijgen, heb ik een food fotografie expert benaderd. D.m.v. een expert interview kon ik de kwaliteit van mijn foto’s wellicht verbeteren. (Duque, z.d.)
Uitvoering en experimenten
Eerste invalshoek
Mijn project begon met mijn eerste aangereikte invalshoek: taarten die van buiten naar binnen worden gemaakt. Hier heb ik visueel onderzoek naar gedaan en ik heb de belangrijkste bevindingen genoteerd in mijn dummy.
[aesop_gallery id=”4461″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ik ben niet verder gegaan met deze invalshoek, omdat deze nogal eenzijdig was. Wel kwam ik hierdoor tot het inzicht dat food fotografie nogal statisch is. Hier besloot ik wel mee aan de slag te gaan later in het project.
Ambacht van het bakken
Mijn focus lag eerst dus op het ambacht van bakken. Hiertoe heb ik veel onderzoek gedaan en hiervan heb ik aantekeningen gemaakt in mijn dummy.
Zoals al eerder benoemd, ben ik niet verder gegaan met het ambacht van bakken. Mijn docenten gaven immers de feedback dat dit waarschijnlijk niet interessant genoeg zou zijn.
Food fotografie
Tijdens mijn onderzoek naar food fotografie, ben ik veel verschillende tips & tricks tegengekomen. Voor mijzelf had ik de belangrijkste genoteerd in mijn dummy.
Ook heb ik onderzoek gedaan naar de huidige stijl vaan food fotografie, in bakboeken. Hiertoe heb ik een aantal bakboeken met elkaar vergeleken en hier heb ik een moodboard van gemaakt.
Hieruit concludeerde ik dat alle food fotografie redelijk op elkaar lijkt. Hier bedacht ik dan ook dat hier kansen lagen om een nieuwe stijl te ontwikkelen, die ik graag wilde benutten in mijn project.
Fotografie experimenten
Na het volgen van de fotografiecursus, ben ik dus eerst gaan experimenteren met het fotograferen van verschillende onderwerpen.
[aesop_gallery id=”4919″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Vervolgens ben ik taarten gaan fotograferen, om tot een nieuwe invalshoek te komen.
[aesop_gallery id=”4906″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ik ben door dit onderzoek niet tot een nieuwe invalshoek gekomen, maar ik heb wel ontdekt dat het mysterieuze van een paar foto’s mijn voorkeur had. Dit zorgde voor een rauw randje, wat food fotografie dit over het algemeen niet heeft.
Dit waren mijn favoriete foto’s, omdat deze foto’s dus dat rauwe randje hebben door de donkere tinten. Door deze donkere tinten krijgen de foto’s ook een mysterieuze sfeer, wat mij ook erg aansprak.
N.a.v. de foto’s van de taarten, ben ik de structuren van sommige foto’s gaan vergelijken.
Ik heb in mijn project niks gedaan met deze structuren, omdat ik de nadruk had liggen op bewegende fotografie. Daarom ben ik hier, o.a. op advies van mijn groepje, niet mee verder gegaan
Bewegende foto’s
Omdat ik beweging wilde toepassen in mijn foto’s, ben ik hiermee gaan experimenteren. Hiervoor heb ik ingrediënten van een taart gebruikt en kaarsjes.
Dit moodboard is gebaseerd op de inspiratie die ik kreeg van de foto’s van Kamile Kave. Na het maken van dit moodboard ben ik zelf gaan experimenteren met het maken van bewegende foto’s.
Experiment: Het vastleggen van de rook van een kaarsje
Dit was mijn favoriete foto, omdat je ziet dat de beweging gaande is: het vuur valt weg en de rook ontwikkelt al.
Experiment: Het vastleggen van beweging a.d.h.v. ingrediënten van een taart
In deze foto vond ik de dynamiek het beste gelukt en daarom besloot ik om deze foto voor te leggen aan medestudenten. Zij zeiden dat zij de dynamiek ook heel interessant vonden en ook liever kijken naar een dynamische foto, dan naar een statische foto.
Tekst in bloem
Vanuit mijn leerteam kreeg ik een filmpje doorgestuurd, waar ik geïnspireerd door werd. In dit filmpje was te zien dat iemand tekst maakte, a.d.h.v. suiker. (marley.makes.things, 2020, 03:15-05:21)
Zelf ben ik iets soortgelijks gaan proberen.
[aesop_gallery id=”4514″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Eerst had ik een moodboard gemaakt. Vervolgens ben ik gaan experimenteren met verschillende teksten. Als laatste heb ik een stop motion van deze beelden gemaakt.
Van Rob kreeg ik de feedback dat ik niet per se een andere kant op hoefde te gaan. Volgens hem had ik genoeg andere experimenten liggen, die een stuk interessanter waren. Daarom ben ik niet doorgegaan met de tekst in bloem.
Buitenlandse taarten
Ook heb ik onderzoek gedaan naar taarten uit verschillende culturen.
Van mijn groepje kreeg ik de feedback dat het voor mijn project waarschijnlijk interessanter was om de nadruk op fotografie te leggen, en niet op taarten. Daarom ben ik niet doorgegaan met de invalshoek “Buitenlandse taarten”.
Bewegende fotografie met vier elementen
Ik heb eerst gekeken naar vergelijkbare ingrediënten, die de vier elementen konden symboliseren. Echter heb ik, na gesprekken met mijn docenten en medestudenten, besloten om de vier elementen niet te vervangen, maar ze gewoon zo te laten.
Hiertoe heb ik eerst een moodboard gemaakt.
Vervolgens heb ik eerste versies gefotografeerd.
[aesop_gallery id=”4883″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Mijn groepje was erg enthousiast over deze foto’s. Als laatste tipgaven ze aan dat het tof zou zijn om in te zoomen op de foto’s om het beeld te vervreemden, waardoor je nieuwsgierigheid opwekt bij de kijker. Dit vond ik een goed idee, omdat ik vervreemding als uitgangspunt had genomen voor mijn eindwerk.
Evaluatie en conclusie
Studio Seminar was achteraf gezien een rollercoaster. Ik had veel moeite met de vrijheid die in dit vak gegeven werd.
Desondanks heb ik door seminar wel veel nieuwe dingen geleerd. Ik heb vaardigheden geleerd, maar ook veel over mijzelf als designer. Daarbij heb ik veel geleerd over patisserie en food fotografie.
Inmiddels kan ik de hoofdvraag dan ook beantwoorden. Wat ik in mijn onderzoek namelijk heb ontdekt, is dat veel food fotografie hetzelfde is. Op het moment dat ik meer out of the box ging denken, lukte het mij om hier een onderscheidende stijl op te ontwikkelen. Voor zover ik namelijk hebben kunnen vinden, is er nog nooit iemand geweest die dacht “Goh, laat ik de vier astrologische elementen eens combineren met taarten”.
Voor mij is mijn seminar avontuur dan ook geslaagd. Ik vind out of the box denken nog altijd lastig, maar doordat ik het wel heb gedaan tijdens dit project, heb ik een uniek eindwerk neergezet.
De toekomst van
In de toekomst zou ik nog best wel willen voortborduren op mijn eindwerk. Een conceptvoorstel wat ik had gedaan tegenover mijn docenten, was dat ik een bakboek wilde ontwikkelen, met deze unieke fotografiestijl. Zij waarschuwden mij dat dit idee voor dit project waarschijnlijk te ambitieus zou zijn (gezien de tijd). Echter vind ik dit nog steeds een tof idee, aangezien ik best kritisch ben op de huidige fotografie in bakboeken. Het zou mij enorm gaaf lijken om een eigen bakboek te maken, met daarin ook mijn eigen, unieke food foto’s. Inderdaad ambitieus, maar zeker niet onmogelijk!
Bronnen
Carlo’s Bakery ‘Cake Boss’ in New York. (z.d.). Geraadpleegd op 14 november 2020, van https://www.newyork.nl/eten-en-drinken/carlos-bakery-cake-boss-new-york/
den Hartog, M. (2020, 25 september). Wat is patisserie? Geraadpleegd op 15 november 2020, van https://vanfransebodem.nl/2019/01/14/wat-is-patisserie/
Scheening, M. (2020, 22 oktober). 9 tips voor food-fotografie (eten fotograferen). Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://www.zoomacademy.nl/blog/9-tips-voor-food-fotografie/
T. (2018, 22 november). Mijn tien ultieme tips voor foodfotografie | Tips and tricks. Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://desandwichformule.nl/diy/mijn-tien-ultieme-tips-voor-foodfotografie/
13 tips voor food fotografie. (2017, 29 juni). Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://gewoonwateenstudentjesavondseet.nl/2017/06/food-fotografie.html
Kamera Express. (z.d.). Kamera Express Academy. Geraadpleegd op 19 november 2020, van https://www.kamera-express.academy/login
Kave, K. (z.d.-b). Food Photography by. Geraadpleegd op 20 november 2020, van https://www.kamilekave.com/
Pinterest. (z.d.-b). Pinterest. Geraadpleegd op 20 november 2020, van https://nl.pinterest.com/
Golsteijn, B. (2020, 10 september). De klassieke elementen. Geraadpleegd op 10 december 2020, van https://bart-golsteijn.nl/2018/07/21/1138/
Duque, Y. (z.d.). Yessica Duque. Geraadpleegd op 12 december 2020, van https://yessicaduque.com/
Canon Nederland. (z.d.). Het Perfecte Plaatje – Canon. Geraadpleegd op 17 november 2020, van https://www.canon.nl/hetperfecteplaatje/fotoalbum_opdracht7_food-met-beweging.html
Kave, K. (z.d.-b). Food Photography by. Geraadpleegd op 20 november 2020, van https://www.kamilekave.com/
Kave, K. (z.d.-d). Kamile Kave [Foto]. Geraadpleegd van https://www.kamilekave.com/bananabreadphotography
Pinterest. (z.d.). Avatar: The Last Airbender [Foto]. Geraadpleegd van https://www.google.com/search?q=avatar+the+last+airbender&sxsrf=ALeKk02ZPMziG37QbI1SUirF45-VkJb6Dw:1610371434785&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjElM6K_ZPuAhUOyYUKHd4pDDQQ_AUoAXoECAUQAw&biw=1396&bih=657#imgrc=Ur_g90hUCGfzeM
marley.makes.things. (2020, 3 december). TikTok [Videobestand]. Geraadpleegd van https://www.tiktok.com/@marley.makes.things/video/6901831049668611333?_d=secCgsIARCbDRgBIAMoARI%2BCjzGQxW%2BFUHR5qsDfBRaNJbiZ8%2F7bDI9u%2BNNmyv3rY1o%2Ff2ftHzgdKExTpnlk5%2BijfiVXaajFK0UGENcCScaAA%3D%3D&language=nl&sec_uid=MS4wLjABAAAANSgvTsVb9b2xL0-V4hmApDvtund4mIgELzcPYa2nrtYi5mJxK9u0vqEWc_U7zs5J&sec_user_id=MS4wLjABAAAAyhGCHoyj3fVlZYJCklacbwp0iFfRLiW_nL-pS5S7gHt4vt2t6b7HRVz3GExlCwqs&share_author_id=6764483455888802821&share_link_id=B14331F5-69B6-4F7C-9A16-9FF639FF948C&tt_from=whatsapp&u_code=d9gk5me3ddd14g&user_id=6765788588217271302&utm_campaign=client_share&utm_medium=ios&utm_source=whatsapp&source=h5_m&sender_device=pc&sender_web_id=6916845313828636166&is_from_webapp=v2
English summary
You probably know it, you get your food served in a restaurant and the first thing you do is take a picture of it. Photographing food is something that almost all of us do, but that doesn’t mean that all photos have to look the same. Yet during my research I found out that a lot of food photography resembles each other. That is why I decided to take up the challenge of combining my two fascinations: cakes and photography, and thus develop an unique food photography style with these topics.
I went through a creative process for this, with an unique result in the end. Are you interested in cakes, food photography or the creative way of thinking of a second year CMD student? Then I definitely recommend you to take a look at my process, that I described above. Hopefully you will enjoy it!
Dankwoord
Zoals ik al eerder heb benoemd, was seminar nog al een avontuur voor mij. Daarom wil ik ook iedereen die mij hierdoor heen heeft geholpen enorm bedanken! Ik wil een paar mensen in het speciaal bedanken:
– Mijn leerteam, die mij altijd steunde en altijd probeerden om weer tot een nieuwe oplossing te komen. Daarbij vond ik het ook heel gezellig om dit project grotendeels met hen te doorlopen, omdat dit motiverend werkte.
– Yessica Duque, die zo vriendelijk was om tijd vrij te maken voor een interview met mij over food fotografie. Ontzettend bedankt voor het leuke gesprek en de bruikbare tips!
– Mijn docenten Dagmar en Rob, die mij hebben geholpen tijdens het doorlopen van dit lastige project.
– Mijn medestudenten, die ook met tips en feedback kwamen, waardoor ik weer iteraties kon doorvoeren in mijn project.
– Mijn ouders en mijn zus, die vaak mijn gezeur aan moesten horen over hoe moeilijk ik dit vak vond. Toch stonden zij altijd voor mij klaar en boden zij mij steun. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor!