“Spelenderwijs leren over de wondere wereld van seks.”
TRIO is een kwartetspel gericht op seks en het plezier ervan. Uiteraard slaan we de risico’s niet over, maar de focus ligt vooral op de fun. TRIO is een kwartet omdat iedereen het spel kent. Zo hoef je niet eerst uit te zoeken hoe het werkt en kan je gelijk beginnen met ontdekken. Op elk kaartje staat een feitje of uitleg over het onderwerp, om mensen iets leuks te vertellen. Op sommige staat ook een QR-code naar een relevant filmpje of website, zo kan je tijdens of na het spel je nog verder verdiepen in het onderwerp. De kracht van kwartet zit in de woorden. Om het spel te winnen moet je kaarten vragen, met woorden rondom seks. Zodra de eerste drempel overwonnen is, wordt het steeds makkelijker om die woorden uit te spreken, ook buiten het spel om.
Inleiding
Ik wist al vanaf jonge leeftijd wat seks was. Wanneer ik het er nu over heb met mijn vriendinnen, waren ze rond dezelfde leeftijd toen ze erachter kwamen wat het was. Toen ze voor het eerst masturbeerde of opgewonden raakte. Maar waarom hadden we het er toen nog niet over? Dat is toch stom. Of iets bespreekbaar is, heeft veel te maken met een prettige omgeving. Dus ik dacht, laat ik als CMD’er zo’n omgeving maken, zodat het makkelijker wordt om over te praten.
Onderbouwing
In de jaren ’50 kon je een boete krijgen van 400 gulden als je in het openbaar condooms in je schap had liggen (Andere Tijden, 2002). Seks was iets waar niet over gepraat werd. Gelukkig is het niet meer zo heftig, maar is het nog steeds een taboe. Tijdens de lentekriebels en seksuele voorlichting op school krijg je te horen dat seks een bron van baby’s en SOA’s is, maar niet dat seks ook heel fijn kan zijn. Dat naast mensen, dolfijnen en bonobo’s de enige dieren zijn die seks hebben voor hun plezier (Wikipedia, 2020). Ze vertellen niet hoe het vrouwelijk orgasme werkt of wat vibrators zijn. Wanneer jongens ontmaagd zijn, worden ze de hemel in geprezen. Wanneer een meisje ontmaagd is, voelt ze zich vies en fout omdat niemand het er over heeft. Tijdens mijn Seminar wilde ik onderzoeken hoe ik dat taboe kon verkleinen. Waarom is er een verschil? Wie bepaalt de grens? Wat is ervoor nodig om die grens te verkleinen of te laten verdwijnen?
Seks is naar mijn mening nog een veel te groot taboe. Dat viel mij heel erg op tijdens een hoorcollege van Safari in jaar 1. Tijdens dat hoor college sloot Mardris Duric af met dit filmpje.
Dit filmpje zat vol met hentai, furries en andere vreemde seksuele visuals. De hele zaal voelde ongemakkelijk. Mensen gingen giechelen, lachen, grapjes maken. Mensen zeiden: “Ah goor! Dit wil je toch niet zien?” En toch bleef iedereen kijken tot het eind. Het was zo’n bijzonder filmpje, dat wanneer ik met andere CMD studenten over de opleiding praat, altijd dit specifiek weer naar boven komt. Dat vond ik heel erg interessant. Normaal praten we niet over dingen die we ongemakkelijk vinden, maar bij dit filmpje wel. Dat wilde ik uitzoeken en ook maken. Iets wat visueel zo aantrekkelijk is dat je ernaar wil blijven kijken, maar dat je er wel ongemakkelijk van word. En dat het zo veel indruk maakte dat je er jaren later nog over praat.
Ik ben op zoek gegaan naar ongemak. Gevraagd waar mensen ongemakkelijk van worden. En heb gekeken waar ik zelf ongemakkelijk van word. Het kwam erop neer dat ongemak vooral ontstaat wanneer er andere mensen bij zijn. Wanneer je een film kijkt met je ouders en er ineens een seksscène begint, maar daar ga je daarna niet echt over zitten praten.
Gedurende het proces kwam ik er achter dat ongemak en een open gesprek niet goed samengaan. Er wordt soms over het ongemak gepraat, maar het onderwerp zelf blijft taboe.
Er moest iets anders komen.
De Sekszusjes, Jurre’s Date, Erotisch borduren met Bho en Emma’s peepshow zijn een aantal programma’s die ontzettend goed zijn in een open sfeer neerzetten. Ik heb verschillende ideeën gehad om zelf een serie filmpjes te maken, maar kwam elke keer tot de conclusie dat filmpjes niet genoeg interactie hadden voor mijn doel. Een filmpje is leuk, maar die kijk je vaak alleen. En wanneer je het wel met iemand kijkt ga je daarna niet praten over wat je allebei gezien hebt. Er moest iets anders komen dus. Ik wilde de sfeer die de filmpjes hadden meenemen, maar het eenzijdige aspect achterwegen laten.
In meerdere filmpjes van de sekszusjes hebben ze kleine spellen gemaakt om aan de hand daarvan mensen op straat te vragen over hun seksleven. Ze hadden bijvoorveeld een bordspel over mastuberen, een dobbelspel over standjes en een multiple-choice bord met verschillende vagina’s. De voorbijgangers keken wel een beetje vreemd in het begin, maar toen ze eenmaal in gesprek waren, werd er open gepraat over de onderwerpen. Dit leek mij de perfecte oplossing, een spel over seks.
Spelletjes zijn vaak een bron van gezelligheid. Of het nu met je vrienden, broertjes en zusjes of op school is, vaak brengen spelletjes een gemoedelijke sfeer met zich mee. Dit leek mij een goede oplossing om een open sfeer mee te maken. Het moet een spel worden waar niet te veel over nagedacht hoeft te worden. Een spel dat iedereen kent en dus makkelijk gespeeld kan worden. Het spel moet ook zorgen dat er een open sfeer ontstaat. Door de kaarten te gebruiken als ‘excuus’ om de woorden uit te spreken die je normaal niet in de mond neemt, ben je de eerste drempel al over. Hierna is het makkelijker om door te vragen of opmerkingen te maken.
“Heb jij van toys, vibrator?” “Haha wel in mijn la, maar niet als kaartje.” (Kyenna (19), november 2020)
Na een aantal spelvormen geprobeerd te hebben ben ik uitgekomen op kwartet. Iedereen kan kwartetten, je hoeft niet over het spel na te denken, zo kan je makkelijk het spel even onderbreken voor een vragenrondje.
Proces
Ik begon met vrij letterlijk seks uitbeelden. Ik heb borsten, penissen en vulva’s getekend. Ik heb magazines verknipt om er gekke collages van te maken. Ik heb een vulva gemaakt van klei. Voor de ondersteuning van mijn research proposal heb ik een bijzondere poster gemaakt met seks en allerlei dingen waar je ongemakkelijk van kan worden, zoals speeltuinen en teddyberen.
De feedback was neutraal. Het was wel seks, maar echt spannend was het niet. Ongemakkelijk een beetje, maar omdat het stilstaand beeld is, kan je wegkijken wanneer je wil en doe je dat vrij snel.
Toen maakte ik dit schilderij.
Deze werd erg goed ontvangen. Het was meteen duidelijk wat het was, maar niet heel schokkend of direct. Mensen hebben er lang naar gekeken en vonden het mooi. Dit idee wilde ik meenemen.
Het eerste spel dat ik maakte was een ganzenbord. Op verschillende vakjes stonden plaatjes, wanneer je op dit vakje kwam moest je een vraag beantwoorden. De start was een penis, het einde een paar borsten, zodat het duidelijk was dat het om het plezier ging en niet per se om voortplanting.
De feedback hierop was vrij positief. Mensen waren enthousiast over het spelelement. Het leek wel snel klaar te zijn en het nodigde niet direct uit tot gesprek erna. Ook waren de vragen vrij informatief. Om het spel wat meer interactief te maken zei Dagmar dat ik misschien wel gebruik kon maken van andere media. Filmpjes of foto’s die de vragen ondersteunen. Dit heb ik niet meer in de vorm van ganzenbord gedaan, maar wel meegenomen in de uitwerking van TRIO.
Na het ganzenborden ben ik opnieuw gaan kijken naar spellen. Welke spellen kan je gebruiken om een gesprek mee te starten? In mijn kast vond ik het spel Alle Sterren Van De Hemel. Dit is een therapeutisch spel die gebruikt wordt voor rouwverwerking voor kinderen. Dit leek mij een goed begin voor mijn eigen spel.
Ik maakte 6 categorieën: Let’s talk about seks, alles over seks en voorspel. Do it yourself, over masturberen en seksspeeltjes. Fantastic fantasy, over seksualiteit, fantasieën en fetisjes. How you doin, over flirten, sexting en communicatie tijdens de seks. No means no, over grensoverschrijdend gedrag en hoe je daarmee omgaat. En wist je dat, voor leuke weetjes.
Tijdens mijn onderzoek naar verschillende spellen, kwam ik bij de Yoni Matrix van love acadamy (Jagtman, 2020). Deze stijl vond ik tof, dus heb ik een spel gemaakt op basis van Alle Sterren van de Hemel en de Yoni Matrix.
Tijdens het adviesgesprek vertelden Maartje en Dagmar dat ik feedback moest gaan vragen bij spellen winkel, als ik door wilde met een spel maken. Dit heb ik gedaan. Ik ben langsgegaan bij Subcultures, in Utrecht. De eigenaar, Tijn, heeft mij daar enorm geïnspireerd en goed op weg geholpen. Hij zei dat mijn doel het beste bereikt zou worden door een simpel spel te kiezen, iets wat mensen makkelijk kunnen spelen en snel kunnen doen. Het was slim om te kiezen tussen een luchtig spel wat over seks ging of een serieus spel waar de focus ligt op praten. Met dit in gedachten heb ik gekozen voor een luchtig kwartet.
In dezelfde categorieën als het het bordspel heb ik 13 kwartetten gemaakt. Deze heb ik op speelkaarten geplakt om zo te kijken of het goed werkte.
Ik heb hem veel meegenomen, naar school en naar vrienden om het overal te testen. Dat ging erg goed. Iedereen was erg enthousiast over het concept en je merkte al heel snel dat er een open sfeer en gesprekken ontstonden. Ook toen de kaarten alleen op tafel lagen en niet eens echt gespeeld werden. Een aantal aanpassinkjes waren wel nodig.
Ik had in mijn prototype al bedacht dat ik leuke feitjes op de kaarten wilde. Ik weet zelf een heleboel over seks en wilde dat graag doorgeven via dit spel. Het universum had dat door en het werd mijn verjaardag. Op mijn verjaardag kreeg ik 4 boeken over seks. Ik kreeg het vrolijke vagina boekje (Hojer, 2013), het kleine piemel boek (Hojer, 2003), ‘kom je ook?’ (Hiddinga, 2019) en 333 verbluffende feitjes over seks (Seks 333 verbluffende feiten, 2018). Voor een groot deel heb ik hier mijn feitjes vandaan kunnen halen.
Toen was het tijd om het vorm te geven. Dat was achteraf gezien de grootste klus. Ik begon met een naam. Bedpret kwartet? Kets kwartet? Kwartet voor in bed? Kamasutra kwartet? Het sop spel? Nee, het voelde allemaal niet wat ik wilde. Toen dacht ik ineens terug aan iets wat ik al tijden voor ik met Seminar bezig was had gehoord. Ik sprak met een vriendin van mij en zij maakt het grapje “Als je een kwartet maakt over seks, moet je het trio noemen, vet grappig.” Ik dacht daar aan en het paste precies. TRIO: hét kwartetspel over seks.
Voor de layout van de kaarten heb ik naar heel veel kwartetten gekeken. Hoe doen anderen dat? Wil ik kleur? Hoe ga ik dat verwerken? Lijnen? Achtergrond?
Voor de plaatjes op de kaarten heb ik om hulp gevraagd. Door inzichten uit het proces leek het mij slim om deze te illustreren. Ik ben geen ster in illustreren, dus heb ik hier om hulp gevraagd. Ik heb 6 mensen een aantal tekeningen laten maken en uiteindelijk heb ik gekozen voor Valentijn zijn illustraties. Simpel, duidelijk en mooi. In dezelfde stijl heb ik alle kaarten geïllustreerd en zo het kwartet afgemaakt.
Dit is het uiteindelijk geworden
Bronnen
NTR. (2002). De seksuele moraal voor en na de pil. Andere Tijden. https://www.anderetijden.nl/aflevering/558/De-seksuele-moraal-voor-en-na-de-pil
Wikipedia-bijdragers. (2020, 23 maart). Bonobo. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonobo
Rafman, J. (2013). STILL LIFE (BETAMALE). Vimeo. https://vimeo.com/75534042
NPO 3. (2019, 26 april). Doggy style vs. Cowgirl | SEKSZUSJES TV S1•E4. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=Jk67G8bTQcA&t=6s
Spuiten en Slikken. (2020, 24 februari). Aseksueel | jurre’s date met maureen. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=vP9Txn7-vf4&t=1s
Rij, S. (2019, 27 december). Christina Curry tegen Bho: “Naakt betekent voor sommigen meteen hoerig”. LINDA.nl. https://www.linda.nl/tv/boeiend-gesprek/erotisch-borduren-met-bho/christina-curry-erotisch-borduren-bho/
Spuiten en Slikken. (2018, 19 december). Eerste keer anale seks | Emma’s Peepshow. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=u9vm-sTGzf0
Jagtman, H. (2020, 11 december). De Yoni Matrix. Love Academy. https://loveacademy.nl/de-yoni-matrix/
Hojer, D. (2013). Het vrolijke vagina-boekje (1ste editie). Gottmer.
Höjer, D., Kvarnström, G., & Custers, B. (2003). Het kleine piemelboek / druk 1. Gottmer.
L., & Hiddinga, L. (2019). Lotte Lust – Kom je ook? (1ste editie). Kosmos.
Seks 333 verbluffende feiten (1ste editie). (2018). Macmillan Publishers.