“One thing I do know for a fact is that the nicer we are to our fellow human beings, the nicer the universe is to us.” —Joe Rogan.
Premisse
Een animatic om goede daden te verspreiden van persoon naar persoon.
Synopsis
Tijdens mijn creatieve onderzoek ben ik aan de slag gegaan met het onderwerp “Act of kindness” (Nederlands: goede daad). Aan de hand van verschillende onderzoeks- en ontwerpmethodes heb ik uiteindelijk een animatic gemaakt, waarbij de goede daden van verschillende personen en daden worden tentoongesteld. De animatic toont een soort kettingreactie van goede daden en eindigt met een boodschap voor het publiek.
Inleiding
Tijdens COVID-19 heerst er meer negativiteit dan voorheen, denk daarbij aan wantrouwen, onrust, depressie en eenzaamheid. Het geven van een goede daad geeft niet alleen de ontvanger een positief gevoel, maar ook de ‘gever’. Dus goede daden verrichten zou een goede begin stap zijn naar een gelukkiger wereld, wat naar mijn mening, vooral nu nodig is. Ik vind het belangrijk dat mensen realiseren dat zelfs een klein gebaar of actie, iemands humeur al kan verbeteren. Zo wil ik met mijn project “Act of kindness” de goede daden verspreiden van persoon tot persoon. Het eerste stap is wat het meest telt, en ik wil met mijn animatic duidelijk maken hoe makkelijk die eerste stap kan zijn en wat de consequenties zijn daarop.
Context | Scope | Definitie
Het verrichten van goede daden zorgt ervoor dat mensen gelukkiger van worden. Dit gaat dan om drie verschillende niveaus van welzijn (Rowland & Curry, 2018; Baskerville et al., 2000; Erdinger, 2019):
- Emotionele welzijn – de ervaring van positieve emoties en tevredenheid met het leven.
- Sociale welzijn – sociale acceptatie ervaren, het gevoel hebben om erbij te horen en bij te dragen aan een gemeenschap
- Psychologisch welzijn – het vermogen tot zelfrealisatie, dus gevoelens van zelfacceptatie en een zinvol autonoom leven leiden
Ik merk zelf dat er tegenwoordig veel negativiteit in de lucht hangt. Mensen onthouden en vertellen vaker de negatieve gebeurtenissen ten opzichte van positieve gebeurtenissen. Dit heeft te maken met dat negatieve herinneringen meer in het oog springen dan positieve herinneringen en dat positieve ervaringen vaker vergeten worden. (Finkenauer & Rimé, 1998; Thomas & Diener, 1990) Ik wil daar een verandering aan brengen, niet alleen voor anderen maar ook voor mezelf. Ik vind dat ik zelf ook een negatief wereldbeeld heb en ik merk dat ik daardoor meer geneigd ben naar negatieve gevoelens in mijn dagelijkse leven. Tijdens mijn project heb ik ook zelf goede daden verricht en genoteerd wat mij allemaal gelukkig heeft gemaakt. Ik merk dat ik langzamerhand positiever naar de wereld kijk. En dit wil ik ook meegeven aan andere mensen. Mijn voornaamste doel is om het idee te verspreiden dat elke actie, maak niet uit hoe klein of groot, iemands leven kan veranderen. Ik hoop dat ik met mijn verhaal een domino effect kan creëren van geluk en vriendelijkheid. Hoewel een kleine handeling misschien niet de hele wereld verandert, kan het wel iemands wereld volledig veranderen.
Binnen dit project heb ik de volgende hoofd- en deelvragen opgesteld voor mijn onderzoek:
Hoofdvraag: Hoe kan ik als ontwerper de boodschap van “act of kindness” duidelijk overbrengen naar het publiek?
Deelvragen:
- Wat is “act of kindness”?
- Wat voor verschillende “act of kindness” zijn er? (de verhalen)
- Hoe beïnvloed goede daden iemands leven?
- Hoe wordt een verhaal beeldend verteld?
Methode & Aanpak
Tijdens het onderzoek werd verschillende methodes gebruikt aan de hand van de CMD-methods pack. Zo begon ik het project met moodboards maken en literatuurstudie lezen en kijken van TEDTalks, blogs en (wetenschappelijke) artikelen. Ik heb ook inspiratie gehaald van aantal YouTube videos.
.
Vervolgens heb ik ook interviews afgelegd om te vragen aan andere mensen wat zij hebben ervaren als “act of kindness”, wat zij zelf hebben gedaan als “act of kindness” en hoe ze bij beide situaties voelden. Daarnaast heb ik een diary study van mezelf opgesteld, waarbij ik mijn eigen ervaringen van “act of kindness” heb bijgehouden.
Voor mijn creatieve proces heb ik gebruik gemaakt van sketching, storytelling en scenario methodes om mijn animatic vorm te geven. Tot slot hield ik tussendoor ook meerdere keren een pitch en één expo voor docenten en klasgenoten om feedback te krijgen op mijn project.
Creatief proces
Ik ben in de derde week begonnen met het maken van een mindmap om zo ideeën te krijgen over wat ik met mijn onderwerp wil gaan doen.
Ik ben vervolgens van start gegaan met verschillende schetsen maken van illustraties. Ik heb hierbij mijn oude schetsen van mijn vorige onderwerp “helden” gebruikt als inspiratie.
Door mijn illustraties ben ik meer gaan focussen op een stripvorm of een illustratie dat een situatie op één oog opslag een verhaal kan vertellen. Hierbij wou ik nog gaan experimenteren of dieren een beter en symbolische verhaal verteld dan met simpele figuren dat mensen verbeeld. Zo heb ik bij mijn stripversie gekozen voor een konijn en een kat, om aan te tonen dat verschillende soorten mensen elkaar kunnen helpen en hulp nodig hebben.
.
Maar naar aanleiding van feedback, zorgde de illustratie van dieren niet bepaald dat het verhaal duidelijker werd ten opzichte van simpele figuren. Daarnaast kreeg ik ook als feedback om meer unieke “act of kindness” situaties te tonen, in plaats van de standaard hulp. Als vervolg stap ben ik mensen gaan interviewen, ik heb TEDtalks bekeken en ik heb online verhalen gelezen van hun ervaring met goede daden. Aan de hand van mijn vorige strip “Heroes are everywhere”, kreeg ik als feedback dat mijn layout niet de beste manier was om mijn verhaal te vertellen.
Een ander manier van verhaal vertellen is door middel van video, dus ik ben dat gaan uitproberen bij mijn volgende “Act of kindness” situatie.
Ik kreeg bij mijn video als feedback om meer beweging te brengen. Ik kreeg ook van een andere klasgenoot de vraag of ik nog iets verder ging doen met animatie, want in het begin van het project maakte ik een korte animatie van een pop-up. Om voor mezelf het project haalbaar te maken en voor het publiek interessant te maken, heb ik gekozen om een animatic (bewegend storyboard) te creëren. Met daarnaast dank aan het muziekvideo “Hold on Tight” van Greg Holden, heb ik bedacht om in mijn animatic een soort domino effect te laten zien van verschillende “Act of kindness” die dan verspreid wordt van persoon tot persoon. Ik ben toen aan de slag gegaan met het schetsen van verschillende storyboards.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het maken van de animatic. Het eerste gedeelte en deels van de tweede situatie is te zien in het filmpje hieronder.
Tot slot heb ik ook kaarten ontworpen die doorgegeven en uitgevoerd kunnen worden. De bedoeling is dat elke kaart een random goede daad erop heeft staan. Dit is een voorbeeld hoe het eruit ziet.
Conclusie
Tijdens dit project heb ik veel geleerd over “Act of kindness” en het heeft voor mij gezorgd dat ik positiever naar de wereld ben gaan kijken. Ik merk ook echt de positieve effecten van goede daden verrichten, bij zowel vreemden als bij vrienden en familie. Zo ben ik wat vrolijker en sneller geneigd om iemand te helpen.
Het creatieve proces heeft mij tot ontwerper meer in verschillende vaardigheden en denkwijze ontwikkeld. Zo heb ik geleerd hoe ik een verhaal om moet zetten in verschillende mediavormen. Alhoewel ik mijn animatic tot een verfijnde animatie wil maken, ben ik wel tevreden mee met wat ik tot nu toe hebt bereikt met mijn project. Ik heb veel geleerd en interessante verhalen gelezen dat me veel inspiratie en plezier gaf. Het visualiseren van bepaalde complexe verhalen was een uitdaging, maar wel leuk om het alsnog te proberen het zo duidelijk mogelijk te verbeelden. Daarnaast heeft de feedback gedurende het seminar mij erg geholpen in mijn ontwerpontwikkeling en out of the box denken.
Bronnen
- Akinci, O. (2021, 29 januari). Meer jongeren zijn eenzaam of depressief door de lockdown. ‘Zo’n tien keer per week krijgen we een ki… Trouw. https://www.trouw.nl/binnenland/meer-jongeren-zijn-eenzaam-of-depressief-door-de-lockdown-zo-n-tien-keer-per-week-krijgen-we-een-kind-met-suicidale-neigingen~b7223005/
- Rowland, L., & Curry, O. S. (2018). A range of kindness activities boost happiness. The Journal of Social Psychology, 159(3), 340–343. https://doi.org/10.1080/00224545.2018.1469461
- Aknin, L. B., Barrington-Leigh, C. P., Dunn, E. W., Helliwell, J. F., Burns, J., Biswas-Diener, R., Kemeza, I., Nyende, P., Ashton-James, C. E., & Norton, M. I. (2013). Prosocial spending and well-being: Cross-cultural evidence for a psychological universal. Journal of Personality and Social Psychology, 104(4), 635–652. https://doi.org/10.1037/a0031578
- Baskerville, K., Johnson, K., Monk-Turner, E., Slone, Q., H., Stansbury, S., Williams, M., & Young, J. (2000). Reactions to random acts of kindness. The Social Science Journal, 37(2), 293–298. https://doi.org/10.1016/S0362-3319(00)00062-8
- Erdinger, N.K. (2019). Can Acts of Kindness influence positive relations? The role of the recipient and the number of performed kind acts (Masterscriptie). Geraadpleegd van http://essay.utwente.nl/77986/1/Erdinger_MSC_BMS.pdf
- Finkenauer, C., & Rimé, B. (1998). Socially Shared Emotional Experiences Vs. Emotional Experiences Kept Secret: Differential Characteristics and Consequences. Journal of Social and Clinical Psychology, 17(3), 295–318. https://doi.org/10.1521/jscp.1998.17.3.295
- Thomas, D. L., & Diener, E. (1990). Memory accuracy in the recall of emotions. Journal of Personality and Social Psychology, 59(2), 291–297. https://doi.org/10.1037/0022-3514.59.2.291
- CMD Methods Pack – find a combination of research methods that suit your needs. (z.d.). CMD Methods Pack. https://www.cmdmethods.nl/
- (2014, 7 december). TED Talk – Kindness – Orly Wahba. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=yn9VxUPlC5g&ab_channel=LifeVestInside
- TEDx Talks. (2019, 18 september). Mindfulness and kindness – the keys to increasing happiness | Kathy Ward | TEDxCluj. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=ISkBwQqdwto&ab_channel=TEDxTalks
- Greg Holden. (2015, 18 februari). Greg Holden – Hold On Tight (Official Music Video). YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=TAONwC1CWhE&ab_channel=GregHolden
- The Random Acts of Kindness Foundation. (z.d.). Make Kindness The Norm. Random Acts of Kindness. Geraadpleegd op 20 maart 2021, van https://www.randomactsofkindness.org/the-science-of-kindness