Concept Diary
Inleiding
Ons haar is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Vaak kan je iemand aan diens kapsel direct herkennen.
“Ons haar is, meer nog dan onze kleding, datgene waarmee we ons aan de buitenwereld willen laten zien. Ons haar is, in ieder geval voor onszelf, een directe weerspiegeling van onze identiteit.” (Bedrock, 2019)
Persoonlijk heb ik een grote interesse in haar. Vooral kapsels die schoonheidsnormen op de proef stellen. Ik ben van mening dat je kapsel je gelukkig moet maken en er niet voor moet zorgen dat je verdwijnt in de menigte. In de wereld van design zijn er altijd nieuwe grenzen om te ontdekken. In mijn proces heb ik deze grenzen verkend en heb ik via experimenten de sociale functie van ons haar een persoonlijke draai gegeven.
Hoofdvraag
Hoe kan ik kapsels/hoofddeksels inzetten om een gevoel visueel en fysiek over te brengen?
Context, scope & definitie
Ik kwam er gauw achter dat ik mijn onderzoek niet wilde richten op het gebruiken van haar als medium. Ik zag mezelf niet nieuwe vlechten bedenken of kunstwerken maken uit lang haar. Zelf heb ik kortgeschoren haar, dus was het ook niet praktisch uit te voeren.
Ik wilde iets nieuws maken, iets dat leek op haar, maar wat iets anders verbeeldde of een functie had.
Ik ben er als eerst achter gekomen dat kapsels veel zeggen over onze identiteit, van buitenaf maar ook vanuit onszelf (Bedrock, 2019). Dit wilde ik gebruiken om te experimenteren met wat ons kapsel allemaal over ons kan zeggen. Dit ben ik gaan uitwerken in unieke en interactieve experimenten.
Aanpak
Mijn start in dit project bestond voor het grootste deel uit visuele experimenten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de keuze heb gemaakt om een fysiek product te maken als uitwerking. Deze visuele start heeft mij geholpen om in een creatieve mindset te komen en ik heb door verschillende iteraties te maken een concept kunnen ontwikkelen dat zich heeft geuit in een fysiek product.
Verwachting?
Mijn verwachting van de uitkomst van mijn seminar was voor een aantal weken nog niet heel duidelijk. Ik wist dat ik me wilde loskoppelen van digitaal design, omdat ik dat vaak bij andere vakken gebruik als medium.
Mijn ervaring met kapsels door het vele veranderen van mijn eigen haar, heeft ervoor gezorgd dat ik niet snel tevreden was. Ik verwachtte dat ik een groot kapsel of accessoire ging maken dat een onderdeel van iemands identiteit reflecteert. Deze verwachting is grotendeels waar gekomen, echter had ik nog geen idee wat ik precies wilde visualiseren met het kapsel. Ik denk dat ik mezelf heb verrast met het eindproduct dat ik heb gemaakt omdat mijn onderwerp wat later kwam dan het medium en ik ben van kapsels iets geweken naar hoofddeksels.
Proces
Kapsel of hoofddeksel
Nadat ik veel schetsen had gemaakt, kwam ik op het spoor om een kapsel te maken dat een functie had. Hierdoor kwam ik op ideeën als een schaakbord op iemands hoofd of een breiwerk om een kapsel op een hoofd te breien. Bij deze ideeën was ik bang dat het teveel zou lijken op een hoofddeksel in plaats van een kapsel, maar als feedback kreeg ik te horen dat ik me daar niet druk over moest maken en dat ik me gewoon kon laten leiden waar mijn experimenten me heen namen.
Kapsel met functie
Doordat ik me niet meer druk ging maken over de grens tussen een kapsel en een hoofddeksel, maakte ik de keuze om een kapsel te maken dat interactief was of een functie had. Ik heb een moodboard gemaakt met verschillende functies, maar deze waren naar mijn idee nog te veel voor de hand liggend.
Concept verdriet/dipje
Doordat ik erachter kwam dat ons kapsel veel invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe anderen ons zien, besloot ik een kapsel te maken dat kan helpen als je je verdrietig voelt of in een dipje zit. De feedback over dit concept was positief. In je hoofd komen eigenlijk al je ervaringen en emoties samen en daardoor kan je je wel eens overweldigd voelen. Een kapsel of hoofddeksel kan het hoofd kalmeren en je humeur weer verbeteren.
Voorlaatste conceptuitwerking
Het onderwerp sloot goed aan op mijn medium, dus maakte ik een schets van een kapsel dat dit concept verbeeldde. Dit was een interactief kapsel dat tissues had om tranen weg te vegen en dat zonlicht uitstraalde om hormonen als endorfine en dopamine aan te maken om iemand op te vrolijken (Fysiopromo, 2020). Dit idee heb ik gepresenteerd, maar de feedback die ik kreeg vertelde mij dat mijn eindproduct niet per se een oplossing hoefde te zijn voor een probleem. Hierdoor heb ik de functionaliteit van het product losgelaten, maar heb ik wel interactie weten te verwerken. Ik heb me door deze feedback ook meer kunnen richten op de visuele kant en het verhaal van mijn product.
Uitvoeringen en experimenten
Kapsel of hoofddeksel: functioneel/hobby haar
Kapsel of hoofddeksel: de realiteit een draai geven
Kapsel met functie: moodboard
Kapsel met functie: brainstorm functies
Concept verdriet/dipje: verbeelding emoties in kapsel
Concept verdriet/dipje: uitwerking zakdoekjes
Voorlaatste conceptuitwerking: zon en wolk
Uiteindelijke concept
Mijn uiteindelijke concept heeft ook te maken met het hebben van een emotionele dip. Ik heb me puur gefocust op het creëren van een visuele uitwerking die het gevoel van een dip goed reflecteert.
Ik bedacht om een kooi te maken die om het hoofd zit. Deze kooi verbeeld het gevoel van gevangen zitten in je eigen gedachten. Dit is een kenmerk van een dip of een beginnende depressie (Gerards, 2016).
De kooi heeft een sleutel voor zich uit hangen waar de drager van de kooi niet bij kan. Deze sleutel maakt de kooi open en haalt de drager uit de dip waar die in zit. Om de sleutel te bemachtigen heeft de drager hulp nodig van een ander. Dit weerspiegelt de realiteit omdat mensen die last hebben van een dip vaak hulp nodig hebben om eruit te komen.
De kooi is zwaar en gemaakt van metaal. Daardoor drukt het op de schouders. Hoe langer de drager in de kooi zit, hoe groter de impact op het lichaam is. Met deze kooi wil ik laten zien hoe een dip in het echt werkt.
Om het verhaal tijdens de expositie te ondersteunen ga ik posters maken die de werking en het verhaal van de kooi laten zien. Hiervoor maak ik gebruik van foto’s die laten zien dat je vast kan zitten in de kooi en hoe je iemands hulp nodig hebt om eruit te komen.
Concept schetsen:
Concept experiment op kleine schaal
Voorlopig eindproduct (moet nog afgerond worden)
Evaluatie & conclusie
Voor de expositie ga ik mijn eindproduct nog verder in elkaar zetten en een productverpakking maken die aansluit bij het verhaal van de kooi.
Ik heb een iteratief proces neergezet waarin ik risico’s heb genomen om een compleet eindresultaat te behalen. Ik ben er trots op dat ik nieuwe dingen heb geprobeerd en niet ben blijven hangen in een eerste idee. Dit is nog redelijk nieuw voor mij, maar ik denk dat mijn risico’s ervoor hebben gezorgd dat mijn eindproduct meer diepgang heeft.
Ik heb van dit project geleerd dat ik vaker op mezelf moet vertrouwen en ik minder moet afhangen van de mening van anderen. Ik kan zelf keuzes maken over wat ik wil doen en kan daar vervolgens feedback op vragen. Ik wil in het vervolg meer bewust omgaan met het halen van feedback. Ik kan nog veel leren en ik denk dat ik door een vertrouwen in mezelf te ontwikkelen nog veel verder uit mijn schulp kan kruipen.
Woordenaantal: 1183
Bronnenlijst
Fysiotherapie Geertruidenberg. (2020, 20 juli). Waarom we vrolijker worden als de zon schijnt. https://www.fysiogeertruidenberg.nl/wat-doet-zon-met-uw-humeur/#:%7E:text=Stemming%2Fhumeur&text=Het%20is%20namelijk%20zo%20dat,u%20kortom%3A%20vrolijk%20en%20energiek
Gerards, T. (2016, 16 februari). De vier algemene kenmerken bij mensen met depressie – Kenmerk 4: gevangen zitten in het denken. Depressie stoppen. https://depressiestoppen.nl/vier-algemene-kenmerken-bij-depressie-kenmerk-4-gevangen-zitten-in-het-denken/
Redactie. (2019, 30 april). Als je haar maar goed zit! (hierom vinden we het zo belangrijk). Bedrock. https://www.bedrock.nl/kapsel-identiteit-overbrengen/#:%7E:text=Ons%20haar%20is%2C%20meer%20nog,je%20een%20ander%20kapsel%20krijgt