“Het licht gevoeliger dan je denkt”
Synopsis
Licht is overal, in alle soorten en maten. Zonder dat we het doorhebben worden we zelfs heel erg beïnvloed door licht, maar wat voor invloed heeft licht precies op ons gevoel en onze emoties? Door dat ik zelf heel erg gevoelig ben voor licht wilde ik dit beter begrijpen. Zo heb ik in de herfst en winter sneller last van negatieve gevoelens, vermoeidheid en ben ik sneller geïrriteerd. Daarentegen ben ik op een dag dat de zon schijnt extreem vrolijk en heb ik het gevoel dat ik alles in de wereld beter aankan. Dit project heb ik mij gericht op het simuleren van dit licht om het gevoel en emotie van andere positief te beïnvloeden.
Context & Scope
Het onderwerp licht geeft de mogelijkheid tot veel beeldexperimenten. Gedurende dit project heb ik geleerd dat de mogelijkheden tot experimenten enorm zijn als het gaat om licht. Zeker als je dit combineert met verschillende materiaal die doorzichtig of reflecterend zijn. Voor de video pitch heb ik verschillende experimenten gedaan die niet het juiste effect gaven. Uiteindelijk heb ik alleen een donkere kamer, een zaklamp en iriserende folie (wat ik als cadeaupapier heb gekocht) gebruikt. Vervolgens heb ik mijn camera aangezet op filmen en verschillende afstanden met zowel de zaklamp als het folie uitgeprobeerd.
De feedback op deze pitch wat erg positief: De kijker werd geprikkeld en door de muziek kwam het onderwerp licht en gevoel goed over.
Het is belangrijk om onderzoek te gaan doen naar licht om op verdere ideeën te komen. Om gericht onderzoek uit te kunnen voeren heb ik het de volgende hoofdvraag bedacht:
Hoofdvraag: Hoe kan ik het gevoel van andere beïnvloeden met licht?
Methode & Aanpak
Door het filmpje ben ik op het idee gekomen om een eigen discobal te maken. Ik twijfelde hier over omdat ik zelf niet zo technisch ben en dus bang was dat ik het mezelf moeilijk zou maken. Mijn medestudenten gaven juist aan dat ze dit een goed idee vonden omdat ik mijzelf dan zou uitdagen.
Ik heb meer onderzoek gedaan naar gekleurd licht en de psychologische effecten. Rood licht geeft energie en is het meest herkenbaar, terwijl geel een gevoel van geluk geeft. Oranje licht is daarom een perfecte combinatie (Licht&Geluid.nl 2014). Dit wil ik dan ook toepassen in mijn experimenten.
Het fotograferen van de zonsondergang als inspiratie heeft mij op het idee gebracht om de zonsondergang te simuleren en te kijken wat voor gevoel het mensen geeft. Dit sluit ook aan op het onderzoek naar gekleurd licht.
Arjan gaf de tip om iets te maken met lagen, net zoals in Photoshop. Ook kreeg ik van medestudenten de tip om onderzoek te doen naar het Philips wake-up light.
Het onderzoek naar het Philips wake-up light wat uitgewerkt is in (Bijlage 1) heeft mij er toch toe gezet om verder te kijken naar de mogelijkheid om een discobal te maken. Hiervoor heb ik een oude wereldbol lamp gebruikt.
Het idee is om de bol te laten ronddraaien, hiervoor zou ik een het wiel of de motor van een bestuurbare auto gebruiken. Omdat ik niet wist hoe ik dit precies kon doen heb ik hulp gevraagd aan een expert in robotica en programmeren.
Ik heb de bol zwart gespoten om te zorgen dat het licht alleen door de wolken kan komen.
Lichtschilderij
Naast de bol heb ik ook het idee van Arjan met de verschillende lagen uitgewerkt. Op doorzichtig papier heb ik verschillende lagen geschilderd die samen een schilderij vormen.
Het maken van deze installatie heeft meer tijd gekost dan de bedoeling was omdat er veel fout is gegaan. Uiteindelijk is het resultaat niet echt wat ik in gedachten had, dit komt vooral omdat ik niet de juiste verlichting tot beschikking had. Bij de presentatie was de feedback wel vrij positief omdat het er wel uitzag als een kunstwerk. Alleen het effect van het licht zou nog op andere manieren toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld zoals in het filmpje hieronder, met een soort bewegend licht.
.
.
Hierna kwam Dennis met het idee om hars te gebruiken bij het maken van een lamp, hiervoor liet hij ook een voorbeeld zien. In verband met de tijd heb ik dit niet gedaan, omdat ik mij ook nog bezig hield met de discobol.
(Google z.d.)
Discobol
Bij de bol zijn heb ik ook wat tegenslagen gehad die veel tijd kostten zoals het gebruik van het lichtdoorlatende folie. Een lijmpistool en lijm werkte niet, omdat de folie niet goed meeboog. Ook het verwarmen van de folie bleek niet goed te werken. De oplossing is uiteindelijk zwarte tape geworden.
Terwijl ik hier mee bezig was, kwam de robotica expert erachter dat het gebruiken van de auto te omslachtig was en dat het een te grote omvang als mechanisme zou hebben. Uiteindelijk heeft hij het draaimechanisme van een magnetron gebruikt hiervoor. Het feit dat ik had bedacht dat het helemaal geprogrammeerd moest worden heeft mij verhinderd in het bedenken van simpelere oplossingen. Ik heb er dan ook een handje van om altijd moeilijker te denken dan nodig is. Dit is namelijk wel iets wat ik zelf in elkaar had kunnen zetten. Het enige waarvoor ik dan de expert nodig zou hebben is het aansluiten van het aan-knopje en de lamp op het draaisysteem. Om te leren en te begrijpen wat hij heeft gedaan om dit te kunnen maken heb ik gevraagd of hij een korte beschrijving wilden geven (bijlage 2).
In eerste instantie had ik bedacht dat de gehele bol van de standaard afgehaald kon worden om een eventuele kapotte lamp te vervangen. De bol bleef alleen niet stabiel staan als deze niet goed op het onderstuk vastzat.
Daarom heb ik bedacht om op de twee helften van de bol magneetjes te plaatsen. Deze zijn sterk genoeg om ze stevig op elkaar te houden, maar maken het ook gemakkelijk om de bol open te maken en de lamp te vervangen.
Ik ben zelf nogal perfectionistisch en vind het dus belangrijk om een mooi eindproduct neer te zetten. De bol heeft nogal wat beschadigen opgelopen tijdens het proces en daarom heb ik hem gestript en opnieuw geverfd.
Bij de laatste feedback heb ik aan Leanne en studenten gevraagd of het idee om een smiley bij de aan-knop te maken niet te kinderachtig zou zijn. Leanne gaf aan dat ze het juist een leuke toevoeging zou vinden. Het idee is dan ook dat je blij wordt van de lamp als deze aan staat en daarom staat de smiley voor ‘aan’.
Conclusie & Evaluatie
Het resultaat is beter dan ik had verwacht. Het effect van de bol, zeker in een donkere kamer, geeft heel goed de simulatie van een zonsopgang. Het bewegen van de lamp draagt bij aan het vrolijke gevoel omdat kleuren om je heen dansen en de zonsopgang natuurlijk ook beweegt. Ik heb geleerd dat dingen veel makkelijker kunnen zijn dan je in eerste instantie denkt en dat het proces belangrijker is dan het resultaat omdat je meer leert van fouten maken.
Voor de presentatie wil ik een commercial maken waarin ik hetzelfde gevoel toepas als bij de pitch video, omdat deze video erg goed ontvangen werd en ook echt de begin inspiratie was voor het eindproduct.
Bronnenlijst
Dydell (z.d.) “Invloed van licht op gedrag.” Geraadpleegd op 22 februari 2021 van
https://www.dydell.com/nl/invloed-van-licht/
James Turrel (2009)
Van Wijngaarden, J. (z.d) Portfolio
https://jolievanwijngaarden.nl/
Messmer, J. – Licht expert via Dennis (Om feedback gevraagd, nog geen antwoord, hoop dit te verwerken bij de expositie)
Michiel, Licht & Geluid.nl (13 januari 2014) “De psychologische kracht van kleuren”. Geraadpleegd op 22 februari 2021van
https://www.licht-geluid.nl/blog/de-psychologische-kracht-van-kleuren/#
Omroep Gelderland (25 augustus 2020) “GLDC Doc, Kunst op het bord.” Geraadpleegd op 21 februari 2021van
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2460412/GLD-doc-Kunst-op-het-bord
Philips (z.d.) “Gebruik licht voor een beter humeur en meer energie.” Geraadpleegd op 23 februari 2021 van https://www.philips.nl/c-e/pe/lichttherapie/wake-up-therapy.html
Bijlage 1
[aesop_document type=”pdf” src=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/03/Bijlage-1-Onderzoek-Philips.pdf” download=”off”]
RIVM (z.d.) “De invloed van blauwlicht – zijn er gezondheidsrisico’s?” Geraadpleegd op 22 februari 2021 van
https://www.hersenletsel-uitleg.nl/achtergrondinformatie/alles-over-hersenletsel/blauw-licht-info
Van der Klaauw, W. (5 september 2019) Geraadpleegd op 23 februari 2021 van
https://slaapwijzer.net/daglichtlamp/
Zuiderhoek, N. – Robotica en programmeur expert – Uitleg robotica expert (Bijlage 2)
[aesop_document type=”pdf” src=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/03/Bijlage-2-UItleg-Robotica-expert.pdf” download=”off”]