Natasja van Engelen – 1733851 – 24 Maart 2021
“When dealing with people,
remember you are not dealing with creatures of logic,
but with creatures of emotion.”
– Dale Carnegie
Premisse
Een fysieke en psychologische visualisatie van de vier basisemoties waar ieder mens over beschikt en waar deze voor iedereen anders in lagen terug te zien zijn.
Synopsis
Een onderwerp wat mij altijd heeft geïnteresseerd zijn de verschillende manieren waarop emoties in verbinding staan met de mens. Het project ‘Human Layers Of Emotions’ heeft als doel om aan mensen ervan bewust te maken dat emoties persoonlijk zijn en bij iedereen een andere associatie of uiting hebben. Hoewel de mens een aantal basisemoties kent worden deze niet bij iedereen op dezelfde manier vormgegeven. Momenten, objecten, materialen en andere mensen kunnen allemaal invloed hebben op onze emoties. Dankzij de huidige globale situatie rondom COVID-19 is het voor veel mensen mentaal enorm zwaar. Om te laten zien aan de mens dat iedereen zijn emoties anders weergeeft wil ik bewustwording hierover gaan creëren. Tijdens dit project ben ik van plan om doormiddel van zowel een fysiek als psychologisch beelden te gaan creëren, waarin iedereen zich kan herkennen maar tegelijkertijd ook vraagtekens bij zet.
Inleiding
Zowel in mijn omgeving als bij mijzelf merk ik hoe lastig het kan zijn om op de ‘juiste’ manier je emoties te uiten. Het is daarom voor mij aanleiding om de toeschouwer evenals mijzelf mee te nemen door deze vele emotionele lagen van de mens. De volgende hoofd- en deelvragen zijn opgesteld te leiden en houvast te geven:
Hoofdvraag:
Hoe kan ik als ontwerper een visualisatie creëren die ervoor zorgt dat mensen anders emoties gaan zien dan zij tot nu toe gewend zijn?
Deelvragen:
- Wat is de definitie van emotie?
- Waarom ervaart iemand emoties anders?
- Hoeveel emoties zijn er eigenlijk?
Gebruikte Methodes
Tijdens het project wordt er variërend onderzoek uitgevoerd op zowel theoretische als creatieve basis. Zo zullen er experimenten plaatsvinden die zijn voortgekomen uit de verzamelde informatie van de deskresearch, TEDtalks, inspiratie- en moodboards, schetsen, digitale vormgeving, fysieke experimenten, boek, interview en enquête. Deze verschillende onderzoekmethodes worden aan ons toegereikt vanuit het CMD-methods pack. Elke week worden er momenten met zowel docenten als medestudenten gebruikt om feedback te verzamelen. De continue verzamelde feedback zorgt ervoor dat ik niet stil zal staan in het proces en vooruit kan blijven experimenteren. Dit gehele proces zal ertoe leiden dat ik geleidelijk een eindwerk(en) zal gaan presenteren.
Context Project
De definitie van emoties, dat is nog niet zo makkelijk te vinden ervaarde ik snel. Emoties zijn namelijk een samenwerking van verschillende componenten. Het fysiologische(lichamelijk) onderdeel, het cognitieve(geest) onderdeel en een gedrag gerelateerd(omgeving) onderdeel (Heart4Happiness – CKRBO geregistreerd, z.d.). Om het wat makkelijker te verwoorden zou je kunnen stellen dat een emotie tot stand komt door een prikkel uit onze omgeving, die wij ervaren.
De herkomst van onze emoties, blijken voor ons niet gelijk duidelijk te zijn. Het voelt misschien alsof wij onze emoties altijd al ingebouwd hebben zitten maar volgens psychologisch professor Lisa Felman Barrett is dit niet zo. Het zijn aannames die je brein op dat moment zelf samenstelt door het samenwerken van miljarden breincellen, en je hebt meer controle over die aannames dan je misschien denkt (Barrett, 2018). Volgens haar is het namelijk zo dat emoties niet ingebouwd bij ons zijn van het moment dat wij geboren worden, maar dat emoties worden opgebouwd.
“Emotions are not built in, they are just built.”
– Lisa Felman Barrett
Uit ervaringen, gebeurtenissen en momenten bouwen wij kennis op. Deze kennis vertel ons dat wanneer wij iemand zien huilen wij denken dat diegene verdriet heeft of als iemand aan het schreeuwen is diegene boos is (de Raaf, 2021). Wij trekken deze conclusies uit eerdere ervaringen wat wij hebben meegemaakt bij een bepaalde emotie. Het is daarom dat wij ook met bepaalde emoties andere associaties hebben die zich verbinden aan objecten, met mensen, in momenten of een omgeving.
De mens bezit een grote hoeveelheid aan emoties, dat zouden wij misschien in eerste instantie zeggen. De naam die samen met emoties gekoppeld is, is zonder twijfel Paul Ekman. In 1969 haalt hoogleraar psychologie Paul Ekman het tijdschrift Science, met zijn stelling dat er zes basisemoties zijn. Hij toonde aan dat ondanks het niet spreken van dezelfde taal andere mensen wel goed konden onderscheiden welke emoties er werden weergegeven op de gezichten. Dit kwam volgens Ekman omdat de gezichtsuitdrukking altijd dezelfde emotie vertoont. Of iemand dat nu bewust doet of niet (Veldhuizen, 2019).
Nieuw neurologisch onderzoek heeft het echter over vier basisemoties. Deze emoties zijn eveneens te herkennen bij dieren en worden waarschijnlijk door het oudste gedeelte van onze hersenen gevormd: de primaire hersenen (Helleman, 2020). Omdat de emoties blij, boos, bang en bedroefd in de hersenen eerder “ontstaan” zijn, zitten ze ook dieper geworteld en gebruikt de mens deze emoties sneller in reacties (Hermans, z.d.). Het is om deze reden dat ik besloten heb verder te gaan werken in dit project met de vier primaire emoties.
Creatief Proces
In de eerste weken van mijn project ben ik bezig geweest met het visualiseren van een digitale boekcover. Verhalen zijn ertoe in staat om ons helemaal erin te ‘verliezen’, maar in de huidige samenleving gaat veel via de digitale wereld. Om een start te maken ben ik een inspiratieboard gaan creëren en digitale schetsen gaan maken.
Dit was ook de eerste keer dat ik experimenteerde met het digitale programma ProCreate dus ik had nog veel te leren.
Voor het Research Proposal wat ingeleverd moest worden heb ik ook een posten gevisualiseerd.
Nadat ik deze experimenten had laten zien aan zowel docenten als medestudenten, heb ik hierop feedback mogen ontvangen. Veel verhalen gaan verder dan een cover, ga eens kijken wat ervoor zorgt dat bepaalde covers iconisch worden (Condé Nast Store, z.d.). Aan deze covers zitten er vaak eigentijdse of politieke onderwerpen gekoppeld. Zo kon ik goed mijn onderwerp vanuit een breder perspectief bekijken maar merkte ik dat deze verhalen mij niet aantrokken om verder mee te gaan.
Verder zijn er door mij nog een aantal experimenten met het programma ProCreate uitgevoerd in deze periode.
Na het verzamelen van feedback wist ik dat ik een verhaal wilde gaan vertellen in mijn project. Omdat ik niet stil wilde staan in het project had ik ervoor gekozen om quotes digitaal te gaan visualiseren. Quotes zijn ertoe instaat om vaak binnen één zin een verhaal te vertellen en/of een beeld bij iemand op te roepen (Rook, 2020). Op deze manier was ik instaat om snel meerdere experimenten maken en deze laten te zien voor feedback tijdens de digitale proef expo. Hiervoor zijn er ook door mij een moodboard en inspiratieboard gemaakt.
Feedback op de digitale Proef Expo (Pinterest):
Na de digitale expo krijgen wij opnieuw een moment met docenten en medestudenten om het proces te bespreken. Ik gaf hierin aan dat ik de weg waar mijn visualisaties in leken te gaan niet fijn vond. Hierop kreeg ik de feedback om te kijken of er andere manieren waren om emoties weer te geven zonder dat ik de er gelijk tekst bij zette. Zo ben ik verdergegaan met een ander materiaal wat mij ook werd voorgesteld: papier. Ik ben collages gaan maken.
Vervolg
Na het maken van deze collage wilde ik een andere vraag gaan beantwoorden in dit project: Wat verbeeld een verhaal in verschillende elementen/objecten? Hierop kreeg ik de feedback dat in alles wel een verhaal te vinden was en daar hadden ze gelijk in. Daarom ben ik verder gegaan met het weergeven van emoties op een interessante manier.
Een grote inspiratiebron tijdens deze fase van het project is de kunstenaar Johnson Tsang geweest (Urban Nation – Museum for urban contemporary art, 2021). De kunstenaar wil voorkomen dat hij zijn kunst met woorden moet uitleggen en laat de interpretatie over aan de toeschouwer. Emoties zijn hetgeen wat het meeste in gezichtsuitdrukkingen wordt weergegeven en leek het mij persoonlijk interessant om mijn emotionele reis door het vak Studio Seminar te gaan laten zien.
Tijdens een feedback moment met medestudenten kreeg ik de tip om naar het begrip ‘mindfulness’ te gaan kijken (De Psycholoog, 2020). Dit was voor mij persoonlijk een keerpunt in het project, door de zorgen en stress die ik mijzelf bezorgde liep ik eerder vast in het proces. Een boek wat wij hebben aangereikt gekregen via school heeft hierbij ook geholpen: Psychologie en sociologie door Ella Wijsman en Wouter Molendijk (Wijsman & Molendijk, 2017).
Na deze week kreeg ik de feedback om het niet te persoonlijk te maken zodat de toeschouwers op de expo het verhaal niet zullen begrijpen. Om deze reden heb ik besloten een enquête eruit te sturen waarin wordt gevraagd naar de associatie die mensen hebben bij de vier basisemoties.
Dankzij de inspiratie die ik heb gehaald uit de kunstenaar Johnson Tsang ben ik fysieke visualisaties gaan maken van de gezichten met behulp van klei.
Daarnaast zijn eronder draaiboekjes te vinden met hierin de visualisaties van de verzamelde psychologische associaties, via interview en enquêtes, van diverse mensen.
Op deze twee manieren zijn er zowel een fysieke als mentale visualisatie gecreëerd om de toeschouwers van de expo ervan bewust te maken dat emoties door iedereen anders worden ervaren. Over de vormgeving van de expo zijn er nog verschillende mogelijkheden.
Evaluatie en Conclusie
Het project ‘Human Layers Of Emotions’ heeft ervoor gezorgd dat zowel de toeschouwers als mijzelf ervan bewust zijn gemaakt, aan de hand van visualisaties, dat er meerdere manieren zijn om emoties te ervaren dan in eerste instantie was gedacht. Met het weergeven van deze verschillende mogelijkheden wil ik de toeschouwer benadrukken niet gelijk een conclusie te trekken als iemand een in jouw ogen bepaalde emotie uit. Voor ieder mens kan een emotie er anders uitzien het ligt eraan hoe wij deze emoties hebben opgebouwd in ons leven.
Dit onderzoek heeft mij persoonlijk veel gebracht. Dit project is heel anders verlopen dan ik in eerste instantie had verwacht. In het begin had ik een bepaald beeld in mijn hoofd gerealiseerd waarnaartoe ik wilde gaan werken, terwijl dat zeker niet de bedoeling toen was. Het is daarom dat het begin van het project mij erg zwaar viel, gelukkig heb ik dankzij de continue gevoerde gesprekken met medestudenten en docenten mij hier doorheen kunnen trekken. Op deze manier heb ik uiteindelijk weer vertrouwen erin gekregen en met enorm veel plezier en enthousiasme aan dit project mogen werken.
Toekomst
Als volgende stappen in dit project had ik graag nog wat meer experimenten willen doen de vormgeving van de gezichten. Meer experimenten met materialen en eventueel kleur lijken mij erg interessant om nog mee verder te gaan. De interactie die zich op dit moment tussen de toeschouwer en de visualisaties begeeft ben ik erg tevreden over maar zie ik ook nog verdere mogelijkheden in om mee aan de slag te gaan.
Bronnenlijst
- Barrett, L. F. (2018, 2 januari). You aren’t at the mercy of your emotions — your brain creates them. Geraadpleegd op 16 maart 2021, van https://www.ted.com/talks/lisa_feldman_barrett_you_aren_t_at_the_mercy_of_your_emotions_your_brain_creates_them#t-289687
- Condé Nast Store. (z.d.). New Yorker Covers Wall Art. Geraadpleegd op 8 februari 2021, van https://condenaststore.com/collections/new+yorker+covers
- De Psycholoog. (2020, 4 augustus). Mindfulness. Geraadpleegd op 8 maart 2021, van https://www.depsycholoog.nl/mindfulness/
- de Raaf, D. (2021, 29 oktober). Emoties worden aangeleerd, niet aangeboren. Geraadpleegd op 20 maart 2021, van https://www.linkedin.com/pulse/emoties-worden-aangeleerd-niet-aangeboren-daan-de-raaf
- Heart4Happiness – CKRBO geregistreerd. (z.d.). Wat zijn emoties? Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://heart4happiness.nl/begrippenlijst/begrippenlijst-2/emotie/
- Helleman, V. (2020, 30 september). Primaire emoties of basis emoties? Geraadpleegd op 17 maart 2021, van https://www.emotieexpertisecentrum.nl/primaire-emoties-of-basis-emoties/
- Hermans, B. (z.d.). Welke emoties zijn er? De vier kernemoties op een rij. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van https://changeofheart.nl/kennisbank/emoties/welke-emoties-zijn-er/
- Rook, J. (2020, 23 april). Waarom sommige inspirerende quotes het waard zijn om te onthouden. Geraadpleegd op 28 februari 2021, van https://www.essencio.nl/waarom-sommige-inspirerende-quotes-het-waard-zijn-om-te-onthouden/
- Urban Nation – Museum for urban contemporary art. (2021, 24 februari). Johnson Tsang. Geraadpleegd op 4 maart 2021, van https://urban-nation.com/artist/johnson-tsang/
- Veldhuizen, R. (2019, 28 mei). Bekijk: De ware emotie op je gezicht. Geraadpleegd op 16 maart 2021, van https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-ware-emotie-op-je-gezicht/
- Wijsman, E., & Molendijk, W. (2017). Psychologie en Sociologie (7de editie). Groningen, Nederland: Noordhoff.