Typografie

Premisse

Typografie is alles wat te maken heeft met het ontwerpen, kiezen en opmaken van lettertypes. Alles wat je ziet qua lettering is typografie en is gemaakt en bedacht door iemand.

Synopsis

In dit creatieve proces heb ik een pad afgelopen tot het ontwikkelen van een lettertype. Ik begon bij het onderzoeken wat typografie is, de regels van typografie en heb ik verschillende soorten schriften onderzocht. Ik heb mijn eigen alfabet gemaakt en ben ik uiteindelijke gekomen op een eigen ontworpen lettertype met belangrijke waardes die mij door de Corona tijd helpen

.

 

 

 

Inleiding

De afgelopen weken heb ik mij zelf beziggehouden met typografie. Al sinds 2011 ben ik bezig met het creëren van letters. Als klein jongetje keek ik mijn ogen uit van alle graffiti die ik uit het raam van de auto kon zien. Zo belande ik in de wereld van graffiti. In deze wereld heb ik basiskennis op mogen doen van letters maar heb ik de geschiedenis en achterliggende regels en waarden van een letter altijd voor lief genomen.

Ik wilden in dit onderzoek de diepte in gaan en (het liefst) alles erover te weten komen

.

 

 

 

Context

De hedendaagse typografie die wij kennen kwam pas kijken rond de 15e eeuw. Wat was er voor de letters en communicatie tekens? Mensen konden niet alles mondeling bij houden met het de ontwikkeling van steden, wetgeving en administratie van geld. Hier begon het schrijft zich snel te ontwikkelen (Reader, typografie).

 

“Everything you’ve ever read has been shaped by hand”
Jonathan Hoefler

 

Veel mensen denken niet na bij het kiezen van een lettertype. Zij kiezen er een uit die zij mooi vinden en ‘klaar is kees’. Echter kan typografie enorme verschillen maken in hoe mensen jouw tekst lezen en interpreteren. Waar tekstschrijvers zich richten op ‘Wat?’ de boodschap moet zijn. Bepaalt typografie een groot deel van het ‘Hoe?’ mensen het lezen en binnenkrijgen. Zo heb ik een paar vragen op gesteld om een basis te zetten voor mijn onderzoek.

 

Deel vragen:

  • Hoe zijn letters ontstaan?
  • Wat zijn letters?
  • Wat maakt een letter een letter?
  • Wat is kalligrafie?
  • Wat is een schrift en wat zijn verschillen tussen lettertype?

 

Hoofdvraag:

Hoe komt een lettertype tot stand en hoe kan ik als ontwerper dat ontwikkelen doormiddel van kalligrafie en graffiti te combineren?

.

 

 

 

Methode en aanpak

Vanaf hier wil ik jullie meenemen in mijn creatieve proces. Ik laat een combinatie zien van onderzoek en experimenten.

 

Experimenten en onderzoek 

Zo begon ik met een experiment om mij zelf uit te dagen en te zien waar ik al stond. Ik gaf mijzelf een tijdslimiet waarbinnen ik van allerlei verschillende alfabetten heb geschetst die ik mijn arsenaal had. Om hier vervolgens aantekeningen van te kunnen maken van elementen die mij opvallen. Hierna stelde ik mijzelf de volgende vragen; Wat valt op aan dit lettertype, en in welke categorie zou dit lettertype passen? Resultaat:

 

Vervolgens kwam een gelijksoortige opdracht in een werkcollege. Maak binnen 30 minuten een poster die bij jou onderwerp past. Hierbij heb ik het alfabet gemaakt met elke letter in een andere stijlen. Ook dit was een goeie oefening om te zien waar ik bij de start stond. Dit vroeg namelijk om 26 verschillende stijlen. Resultaat:

 

Dit alles gaf mij een goed inzicht van waar ik nu sta en daaruit heb ik een lijstje gemaakt van het begin punt.

 

Waar sta ik nu?

  • Kleine basiskennis van blockletters
  • Basiskennis graffiti lettering
  • Start van old English (blackletter) kennis
  • Basis van kalligrafie
  • Illustrative skills
  • 0 kennis over de geschiedenis van letters

 

In het begin van week 2 gaf een medestudent de tip om op Netflix de aflevering over typografie van Abstract te kijken. Dit was super inspirerend en gaf mij een heleboel bruikbare tips over typografie. Zo gaf het mij inzicht in hoe letters zijn opgebouwd, verschillende termen die in de wereld van typografie worden gebruikt en tips over het maken van jij eigen lettertype. Dit waren de aantekeningen:

 

Ik begon vervolgens breed onderzoek te doen naar het onderwerp. In het onderzoek stuitte ik op veel interessante dingen zoals de hiërogliefen en de verschillende soorten schriften. Zo heb ik een klein onderzoekje gedaan naar de hiërogliefen. Hoe deze in elkaar zitten, hoe je deze maakt, en wat ze beteken. Aantekeningen:

Hiërogliefen is een pictografisch schrift. Dat houdt in dat tekens gehele klanken bevatten (Youtube, H. Pragt)(Reader, typografie). Ik werd constant geïnspireerd en bleef nieuwsgierig naar alles wat ik te weten kwam. Ik belanden in een trechter en verloor me zelf in alle interessante dingen die ik las. Na de hiërogliefen stuitte ik op het syllabische schrift. Het Syllabische schrift is een schrift waar tekens lettergrepen zijn. Deze worden nog steeds gebruikt in noordoost-Azië. Hieruit kwam ik op het Japanse schrift. Dit schrift bestaat zowel uit syllabisch schrift als pictografisch schrift (Het schrift, 1991). Zo ben ik met het syllabische Japanse schrift gaan experimenteren. Ik heb gekeken wat het Japanse schrift is, hoe het in elkaar zit en hoe je het schrijft.

 

Het Japanse schrift heeft drie variaties, Hiragana, Katagana en Kanji. Hiragana en Katagana zijn syllabische schriften en Kanji is een pictografisch schrift. Omdat ik het pictografische schrift van de hiërogliefen al had onderzocht en ik na onderzoek erachter kwam dat Hiragana het eerste schrift is wat Japanners leren als ze klein zijn, wilden ik mij daarop focussen.

Ik heb gekeken wat Hiragana is, hoe je het schrijft en hoe de tekens zijn opgebouwd. Na feedback gekregen te hebben kwam ik op het idee om mijn eigen lettertype te creëren afgeleid uit het Japanse schrift Hiragana. Voordat ik hiermee aan de slag ging heb ik het Hiragana alfabet bestudeerd (Japanse schrift, 2016).

 

Vervolgens heb ik ons eigen alfabet bestudeerd en gekeken hoe onze letter eigenlijk zijn opgebouwd. Schetsen:

Vanuit hier ben ik gaan schetsen en proberen om een eigen alfabet te creëren met de regels en de techniek van het Japanse Schrift. Sommigen van deze tekens zijn uit het Hiragana gepakt en sommigen lijken nog op onze eigen letters. Voorproefje:

Volledige video/expo klik hier

Vanuit het zelfgemaakte alfabet wilden ik een stap verderzetten om echt te focussen op lettertypes. Na feedback kwam ik op een belangrijk inzicht. Lettertypes en schriften zijn vaak gemaakt uit waarden die die cultuur heeft. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar het Japanse schrift. In Japan is respect, discipline en geduld een schone zaak. Dit kom ook terug in hun schrift. Vanuit hier wilden ik mijn eigen lettertype creëren van uit waarden.

 

Tijdens Seminar had iedereen om mij heen een reden of diepere gedachten waarom ze iets maakten. Zelf had ik alleen Typografie waar ik mij zelf aan kon vast houden. Het inzicht waarde gaf mij een idee om een diepere betekenis aan mijn project te geven. Zo wilden ik een lettertype creëren met waarde die mij helpen door deze Corona tijd te komen.

 

Waarde

 

  • Geduld
  • Kracht
  • Vrijheid
  • Moed

 

Vanuit hier ben ik gaan schetsen om te zien hoe deze waarde voor mij terugkomen in letters. Resultaat:

 

Vervolgens heb ik deze elementen met elkaar ge combineren om zo tot een uiteindelijk lettertype te komen. Resultaat:

Toekomst

Verder wil ik nu het volledige lettertype uitwerken. Het begin van het lettertype staat de volgende stappen zijn zowel het volledige alfabet schetsen op papier als digitaliseren.

.

 

Bronnen:

 

Reader Typografie

Schreuder Hes, E. (2015). Typografie (S2B editie, Vol. 3). Utrecht, Nederland: Grafisch Lyceum Utrecht.

 

Youtube H. Pragt, Hierogliefen

Huub Pragt. (2020, 6 mei). Virtuele rondleiding Hiërogliefenschrift in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden [Videobestand]. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=N_eyKQUSZMY

 

Het schrift

Neijt, A. (1991). Anneke Neijt, Universele fonologie · dbnl. Geraadpleegd van

https://www.dbnl.org/tekst/neij002univ01_01/neij002univ01_01_0010.php

 

Japanse schrift

Jay, K. (2016, 21 maart). Japanse schrift – Japans. Geraadpleegd van https://sites.google.com/site/lessenjapans/home/japanse-schrift

 

 

Overige bronnen:

 

Deze bronnen heb ik niet gebruikt in de concept diary maar wel in mijn onderzoek.

 

Online Marketing Agency. (2020, 1 september). Wat is een Lettertype? Geraadpleegd van https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/lettertype/

 

DoubleWeb. (2021, 11 januari). Wat is Lettertype? Geraadpleegd van https://www.doubleweb.nl/wat-is/lettertype

 

Christian, P. (2019, 4 oktober). Typografie. Geraadpleegd van https://paulchristian.nl/typografie/

 

Kortschot, P. T. (2018, 22 januari). Typografie met Agency. Geraadpleegd van https://www.no9.com/typografie-agency-no9/

 

Broek, R. V. D. (2020, 19 november). Typografie: zó ontwerp je een leesbaar lettertype! Geraadpleegd van https://www.goldfizh.nl/digital-trends/typografie/

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *