”Hoe ziet je huis er uit als deze door Herman Brood gemaakt zou zijn?”
Synopsis
Ik wilde meer te weten komen over hoe een kunstenaar/schilder hiernaar zou kijken.
Daarom ben ik tijdens mijn seminar periode aan de slag te gaan om mijzelf helemaal in te leven in hoe de kunstenaar zou tekenen/schilderen.
Het onderwerp waar ik op kwam is ”De samenvoeging van schilderkunst en architectuur”.
Mijn eindwerk is een schilderij in de stijl van Herman Brood, met als je door het schilderij heen gaat een wereld zoals Herman Brood deze zou hebben gemaakt als hij nog had geleefd…
Hiermee wil ik de mensen hun gedachte over kunst en architectuur laten veranderen en anders laten kijken naar de schilder en zijn visie.
Het is vanuit de visie van de schilder die met architectuur aan de slag gaat.
Hoe mijn proces de afgelopen weken is verlopen staat in dit concept diary.
Veel kijk en lees plezier!
Onderzoeksvraag:
De onderzoekvraag luidt het zelfde als de premisse:
”Hoe ziet je huis er uit als deze door Herman Brood gemaakt zou zijn?”
Deelvragen:
- Wat moet een architect kunnen?
- Hoe schildert Herman Brood?
- Hoe kan ik architectuur en Herman Brood samenbrengen?
Dit project is het belangrijk dat ik mij verdiep in de stijl van de kunstenaar/schilder waarmee ik een architecturale uitkomsten ga maken.
Ik moet goed bedenken hoe ik mijn uitwerking wil gaan maken zodat dit goed naar voren komt en de mensen snappen om welke kunstenaar/schilder het gaat
En wat er verwacht word dat ze misschien wel zelf doen bij mijn uitwerking.
Mijn uitwerkingen heb ik bekeken vanuit de gedachte van Herman Brood.
Proces
Maar goed, er is natuurlijk veel proces geweest tot mijn eindwerk.
Ik neem jullie even mee.
Kunstzinnige boards:
Eerst ben ik bezig geweest met het uitzoeken van 6 soorten kunstenaars/schilders die ik interessant vond om te onderzoeken.
De kunstenaars/schilders die ik wilde onderzoeken waren:
- Dali
- Herman Brood
- Picasso
- Keith Haring
- Monet
- Van Gogh
Ik heb als experiment eerst een board gemaakt van de verschillende kunstenaars/schilders.
Daarop heb ik aangegeven wat de sterke punten waren en punten aangegeven wat mij opvalt aan de kunst van de desbetreffende kunstenaar/schilder.
Toen ben ik in de richting van het uitwerken gegaan en ik heb een uitslag gemaakt in de vorm van een huisje en hier de deur en ramen uit gehaald.
Later heb ik dit ”huisje” beplakt met geprinte kunst van alle kunstenaars/schilders bij elkaar
Feedback:
De docenten en medestudenten waren verrast door wat ik had gemaakt, wel moest ik opnieuw mijn onderwerp uitleggen.
Hier kwam ook de premisse naar boven ”Hoe ziet je huis er uit als deze door Herman Brood gemaakt zou zijn?”.
Ik heb gespard over het vervolgd en de tip kwam om gewoon te bouwen, knutselen, experimenteren.
Er kwam een tip om maquettes te gaan maken, ook om te beginnen met HI-FI schetsen en Wouter stelde voor om de focus op 1 kunstenaar/schilder te leggen in dit project.
Schilders huisjes:
Ik ben aan de slag gegaan met het maken van schilders huisjes na de feedback en tip van week 3 om aan de slag te gaan met maquettes!
Ik heb van de 6 kunstenaars/schilders per stuk een collage gemaakt van hun werk en ik heb uitslagen gemaakt van huisjes, toen heb ik de collage aan de uitslagen vast gemaakt en heb ik huisjes gemaakt van elk kunstenaar/schilder. Zoals hier onder te zien is,
En zo komt het er dan in het echt uit te zien.
Feedback:
De feedback van week 4 was dat ik heel goed onderweg ben naar een uiteindelijk resultaat, maar nog om even te gaan focussen hoe een architect nou tekent en doet. Verder vonden de docenten het een mooi experiment waar ik in de toekomst wel wat meer aan heb. Mijn klasgenoten gaven aan dat het heel cool was, maar dat ze ipv de kunst op het huisje, het huisje als kunst zouden willen zien dat dat wel interessant zou zijn.
Tekenen als een architect:
Na de feedback van mijn docenten(experts) en studenten(peers), ben ik aan de slag gegaan met het beleven van hoe een architect tekent. Ik ben op onderzoek uit geweest en ik heb een online cursus technisch/architecturaal tekenen gehad. Ik weet nu meer van hoe een architect ontwerpt en wat ik eventueel ook kan gebruiken in mijn eindwerk.
Feedback:
Ik kreeg feedback van mijn klasgenoten over dat ik misschien iets met veel kleur moet kiezen. Ook was het van groot belang om de schilder te kiezen.
Na lang wikken en wegen tussen de kunstenaar/schilder Picasso en kunstenaar/schilder Herman Brood, heb ik een keuze gemaakt voor Herman Brood. Dit omdat ik zijn werk echt heel erg vet vind en ik dit het meeste bij mijzelf vind passen. Ik ga in de volgende weken verder om meer van deze kunstenaar/schilder uit te werken.
Het einde is in zicht:
Week 6 was een week waarin ik het meeste heb gedaan en heb geleerd. Ik heb de klas betrokken om nu niet de huizen met kunst maar de huizen van kunst te maken.
Met een kleine tekenopdracht waarbij de klasgenoten en docenten huizen in de stijl van Picasso en Herman Brood moesten tekenen. Dit heeft mij geholpen om een nieuwe visie te krijgen.
Ik ga de kunst van de kunstenaar/schilder maken maar dan in 3D, dit omdat ik een schilderij wil maken, maar hier nog wat aan miste. Ik maak gebruik van het 3D ontwerp om zo meer diepgang in mijn schilderij te krijgen. Dit was na een tip van Wouter om zo dus meer diepgang te krijgen.
Ik heb deze schilderijen geëxposeerd bij de oefen expo op vrijdag. Ik was met Annemie en Robin in het groepje. We hebben aan elkaar geëxposeerd en elkaar aan de hand van het beoordelingsformulier beoordeeld.
Feedback:
Tijdens de expo met Annemie en Robin heb ik feedback gekregen, zoals, het maken van een wereld van Herman Brood huisjes. Een belevenis maken werd er aangegeven!
* Het einde was in zicht:
En toen ging het helemaal mis, Ik was besmet met Corona. Het lieftallige virus waaraan al zo veel mensen geleden hebben, treft ook mij.
Ik probeerde om door te gaan de eerste dag, maar merkte al snel dat dit niet goed was, ik heb afstand genomen van het schoolwerk voor een paar dagen totdat ik mij beter zou gaan voelen.
Feedback: Niet Corona krijgen, dat is niet leuk…
Eindwerk:
Voor het eindwerk ben ik bezig gegaan met de feedback die ik van mijn groepje tijdens de oefenexpo heb gekregen. Wat ik ga presenteren is zoals ik in week 6 omschreven had als:
Ik wil uiteindelijk een uitwerking maken van het 3D schilderij en dat je dan door het 3D gebouw heen kan kijken naar meer architecturaal ontwerp door de ogen van Herman Brood.
Ik laat dus een wereld zien, door het schilderij heen de wereld van architectuur in Herman Brood zijn uitwerking zien.
* Dit zijn voorbeelden van hoe het echte werk er op de expo uit komt te zien! *
Reflecteren:
Het Seminar project was heel leerzaam, creatief en interessant. Ik ben vrij gelaten en dat was ook mijn grote valkuil. Het vrije aspect werkt minder voor iemand die alles via stappen en regels wilt doen. Ik was de draad halverwege even kwijt, maar na een gesprek met Wouter gehad te hebben, over welke richting ik op zou kunnen, heb ik mijzelf weten te herpakken. Ik vond het fijn om met de docenten en medestudenten te kunnen brainstormen en als ik het in een volgend project niet meer weet, zal ik dit ook oppakken zodat het beter gaat.
Bronnen:
De-architect. (2013, november 6). kunst en gebouwen. Opgehaald van de architect: https://www.dearchitect.nl/architectuur/blog/2013/11/kunst-en-gebouwen-10192776?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.37781027.143160727.1619092472-411682682.1614777257
JUNTE, J. (2016, september 23). Op het snijvlak van kunst en architectuur. Opgehaald van architectuurNL: https://www.architectuur.nl/platform-jong-talent/anne-dessing-op-het-snijvlak-van-kunst-en-architectuur/
PaulRutten-LauranSchijvens. (2014, november). Ontwerpend Onderzoek Architectuur. Opgehaald van nadr: http://www.academiearendonk.be/volwassenen-18jaar/architecturaal-ontwerp
Vliek, L. (2018, november 28). Onderzoek naar grens tussen kunst en architectuur. Opgehaald van Bton: https://www.bton.nl/artikel/281118/onderzoek-naar-grens-tussen-kunst-en-architectuur
video, T. m. (Regisseur). (2016). HUIS tekenen voor beginners in stappen [Film].
Wilhelm, C. (2016). Tekenen als een architect? Met deze eenvoudige tips lukt het jou. Opgehaald van homify: https://www.homify.nl/ideabooks/665644/tekenen-als-een-architect-met-deze-eenvoudige-tips-lukt-het-jou-ook