Wonder in de Wegwerp Maatschappij

Wonder in de Wegwerp Maatschappij

We leven in een wegwerp maatschappij. Iets waar ik erg van bewust ben maar wel moeilijk vind om wat aan te doen. Ik vind het wel zonde om dingen weg te moeten gooien die het eigenlijk nog prima doen maar kan er vaak geen andere bestemming voor vinden. Uit het oog, uit het hart. Ik denk dat dat de gemakzucht is van onze wereld en dat we daarom zoveel afval produceren.

In dit seminar project heb ik geprobeerd om iets moois en bruikbaars te maken van iets wat niet meer werkt, uit de mode is of iets wat iemand simpelweg niet meer wil hebben.

Door de klimaat crisis is er een steeds groter wordende behoefte aan milieubewuster leven. Dit ook met producten. Door een product niet weg te gooien, maar bijvoorbeeld een nieuw jasje te geven krijgt het product een meer waarde.

Met dit seminarproject wil ik graag een product of kunstwerk te ontwikkelen die mensen aan het denken zet. Moet ik dit wel weggooien of kan ik, of iemand anders er nog wat mee?

Ik geloof dat dit onderzoek relevant is omdat het mij, en de mensen om mij heen, nieuwe inzichten kan brengen over de wegwerp maatschappij. Ik kan veel leren van dit seminar project. Zowel op het gebied van maken als op het gebied van leren over het onderwerp.

Experimenteren

Ik ben dit project gestart met het experimenteren met het omtoveren van verschillende objecten tot iets anders moois.

Ik heb een lamp gemaakt van de plastic fles. Toch vind ik dat het niet een “mooi” product is, wat ik in mijn huis zou ophangen. Dit zou wel een doel zijn voor het eindproject.

 

Ik ben aan de slag gegaan met een lege glazen sauspot en heb deze omgetoverd tot plantenpot / waxinelichthouder.

 

Deze experimenten lieten mij zien dat het mogelijk is om diverse afvalproducten om te toveren tot iets bruikbaars en moois.

Er kwamen al snel 3 projecten bij mij naar boven waar ik graag wat mee wil gaan doen. Dit zijn alle 3 producten waar ik zelf behoefte aan heb in mijn (nieuwe) huis.

Project #1

De oude boekenkast

Ik heb een oude boekenkast meegenomen vanuit het ouderlijk huis naar mijn nieuwe plek. Echter past deze er niet goed tussen en valt de kast ook een beetje uit elkaar. Ik wil deze kast een nieuw leven geven in mijn nieuwe huis.

Project #2

De wegwerp koffie cup

Ik heb een Dolce Gusto koffie machine. Om hier koffie in te maken gebruik je plastic cups. Deze gebruik je eenmalig. Mega zonde dus. Ik lever de cupjes weer in en op deze manier worden ze gerecycled. Ik wil graag proberen om van deze cupjes een kunstwerkje te maken.

Project #3

De donkere hoek

De eettafel is in ons huis nog een donker hoekje. We hebben nog behoefte aan een mooie vloerlamp. Dit leek mij een leuke uitdaging om mee te nemen in dit project. Kan ik een lamp vinden in de kringloop/marktplaats en hier iets van maken wat pas in mijn interieur?

Ik merkte dat op dit punt in het seminarproject een beetje vast liep. Om deze reden heb ik Guiding Principles opgesteld.

Guiding Principles

  1. To Tell a Story

Met mijn project wil ik een verhaal proberen te vertellen. Dit zal in de richting zijn van het creëren van bewustwording bij de wegwerpmaatschappij.

2. Waste None

Belangrijk is dat het voorkomen van verspilling en onnodig afval wordt toegepast.

3. Functional and Appealing

Erg belangrijk is dat het project functioneel is en dat mensen het “mooi” vinden. En misschien het zelfs zou willen toevoegen aan het interieur.

Cups

Ik heb besloten om mijn seminar project te richten op de wegwerp koffie cupjes. Dit is iets wat ik dagelijks gebruik en ook weggooi. Verder is dit iets waar ik iets mee kan maken en niet iets wat al een product is, zoals een kast.

Mind Map, Testen en schetsen

  

Ik heb de cups samen geplakt op verschillende manieren. Ik merkte dat er weinig verbinding is en dat de randen van de cups er af moeten. Ik heb het getest met de randen er helemaal af. Ik vond dat er veel mooier uit zien.

 

Ik heb ook van de rechter test de onderkanten, en randen er uit gehaald en hier kwamen nog materialen uit die ik misschien ook nog kan gebruiken in het project.

Kern project

Ik ben op zoek gegaan naar inspiratie voor mijn eindwerk. Ik ben wat dieper in de cupjes gedoken. Volgens Vera Dalm van de organisatie Milieu Centraal (RTL Nieuws, 2016) vraagt aller eerst het productieproces van de cupjes om enorm veel stroom. Dit kost ook weer ontzettend veel energie en is zeer vervuilend voor het milieu. Om nog maar te zwijgen over de verpakkingsmaterialen. Ook het recycle proces van de cupjes is minimaal. Ik ben er achter gekomen dat het een heel lastig recycle proces is en dat er daarom vaak voor wordt gekozen om het te verbranden. Wat weer meer energie vraagt en dus vervuilend is voor het milieu. Zo heeft zelfs de bedenker van de cups, John Sylvan (RTL Nieuws, 2015) veel spijt van zijn uitvinding en de milieuvervuiling die het met zich meebrengt. Voor mij was dit de kern die mijn project nodig had. Ik wil graag iets maken wat de bezoeker laat nadenken over zijn koffieconsumptie en hier bewuster mee omgaat.

Eindwerk

Ik ben op zoek gegaan naar inspiratie voor mijn project. Zo vond ik veel kunstwerken en uitwerkingen van de cupjes welke andere kunstenaars hebben toegepast.

 

Schetsen

Voor mij was het al snel duidelijk dat ik graag een lamp zou willen maken. Dit is iets waar ik er interesse in heb en graag meer over het proces wilde leren door het te doen. Ik heb schetsen gemaakt van mijn uiteindelijke idee. Het is de bedoeling dat de onderste kleine bol de aarde voorstelt. Hier hangt de lamp in. Vervolgens kan de kap welke boven de aarde bungelt naar beneden worden geleid door middel van een katrol. Dit staat symbool voor de vernietigende cupjes die de aarde onderdrukt. Binnen in deze kap wil ik rood licht plaatsen om het nog meer op het hart te drukken bij de mensen dat dit echt een gevaar is voor het milieu.

Als toevoeging wil ik graag dat de lamp iets belicht. Ik wil graag de verpakking waar de cups in komen en de resterende koffie uit de cups gebruiken om hier een plantenpotje van te maken, hierin is de koffie dan de potgrond. Hier wil ik vervolgens een plantje in plaatsen om te laten zien dat dit afval allemaal nog een waardevol doeleinde heeft en we hier bewuster mee om moeten gaan.

Ik ben verder gegaan met het maken van de lamp. Ik kwam er al snel achter dat mijn eigen verzameling aan cupjes te weinig was en heb klasgenoten, familie en vrienden gevraagd deze voor me te verzamelen. Door mensen deze cupjes te laten verzamelen en ze voor een periode te laten bewaren heb ik ook weer bewustwording gecreëerd bij deze mensen met hoeveel afval deze manier van koffie drinken met zich meebrengt.

De lamp

Het proces van de lamp tot nu toe bestond uit een hoop uitproberen en geknutsel. Ik ben op zoek gegaan naar de juiste manier van het verbinden van de cups. Uiteindelijk werkte nieten het beste. De wereld maak ik wit en wil ik uit eindelijk gaan spuiten met de kleuren van de aarde om hier herkenning in te creëren.

 

De lampenkap heb ik kunnen voldoen door middel van de cupjes van andere mensen. Wat ook wat meer diversiteit geeft aan het ontwerp. Het is niet één merk wat dit afval creëert maar meerdere. We zijn hier samen verantwoordelijk voor.

 

Planning tot de expo

In de laatste week van het project zal ik:

  • De lamp afmaken door deze in elkaar te zetten en werkend te laten maken.
  • Lamp verven.
  • Het katrol systeem van de kap in elkaar zetten.
  • Plantenpotje maken

Conclusie

Ik heb erg genoten van deze seminar reis en kijk erg uit naar het eindresultaat. Tijdens dit project waren mij guiding principles erg van belang om mij de goede richting op te sturen. Ik vind dat deze erg goed tot hun recht komen met dit eindwerk:

To Tell a Story

Het verhaal vertellen van de wegwerpcultuur rondom koffie cupjes.

Waste None

Ik gebruik hiervoor alle onderdelen van de cups, waaronder de overgebleven koffie en de verpakking.

Functional and Appealing

Ik ga de lamp zo verven dat deze er stijlvol uit ziet.

Ik ben erg tevreden met mijn proces en hoop dat ik een hoop mensen kan inspireren om beter na te denken over hun koffieconsumptie. Ik heb er persoonlijk voor gekozen om over te stappen naar een hervulbare cup waarmee ik nog steeds even goede koffie kan maken!

Update eindwerk!

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/06/20210609_101615-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/06/210609-Seminar_Expo-07-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”center” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/06/210609-Seminar_Expo-05-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Bronnen

RTL Nieuws. (2015, 3 maart). Bedenker koffiecups: Sorry voor mijn uitvinding. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/1314051/bedenker-koffiecups-sorry-voor-mijn-uitvinding#:%7E:text=Grote%20kans%20dat%20je%20er,heeft%20spijt%20van%20zijn%20bedenksel

RTL Nieuws. (2016, 25 februari). Kappen met die vervuilende koffiecups? Check de tips. https://www.rtlnieuws.nl/node/701771

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *