Senbazuru

Inleiding
Hoe kan ik senbazuru’s veranderen of verbeteren? Dit is de vraag waar ik uiteindelijk op uit ben gekomen bij mijn seminar. Het begon allemaal met mijn passie voor origami. Sinds mijn nichtje mij op m’n zevende heeft geleerd hoe ik een kraanvogel moest vouwen ben ik nooit meer gestopt. Ik vouwde steeds minder kraanvogels, maar ging ook andere dingen maken zoals levensgrote slangen en kusudama’s (een soort bloemenbollen). Ik was benieuwd wat er nog meer achter origami zat en ben onderzoek gaan doen. Hierdoor kwam ik uit op senbazuru’s.

 

1,000 Origami Paper Cranes: Why Make a Senbazuru?(bron: thespucecraft)

Context, scope, definitie
Het is een eeuwenoude Japanse traditie om mensen duizend jaar geluk te wensen door middel van 1000 origami kraanvogeltjes. De letterlijke vertaling van senbazuru is: 1000 kraanvogels. Wanneer iemand een belangrijke wedstrijd heeft, ernstig ziek is of een bruiloft heeft worden deze vogeltjes gevouwen voor hen voor 1000 jaar geluk. De originele senbazuru bestaat uit 1000 willekeurig gekleurde kraanvogeltjes die aan 25 strings van 40 vogeltjes wordt gehangen. Maar waarom wordt dit gedaan? En waarom op deze manier? Dit ga ik uitzoeken in mijn seminar.

Proces
Het eerste wat ik ben gaan doen, is onderzoek naar de achtergrond van senbazuru’s. Ik heb online gezocht, en zag toen dat er ook een boek was waarin werd uitgelegd hoe het is ontstaan en wat het meisje dat het heeft bedacht allemaal heeft doorstaan.

Sadako and the Thousand Paper Cranes: Amazon.co.uk: Coerr, Eleanor: 9780137012688: Books
(bron: amazon)

De hoofdpersoon is een 12-jarig meisje, Sadako Sasaki. Ze heeft leukemie en ligt daarom in het ziekenhuis. Ze had ooit van een vriendinnetje gehoord dat als je 1000 origami kraanvogels vouwt, je een wens mag doen. En zo ging ze vouwen. Eerst van papiertjes die ze kreeg van familie en vrienden, maar later ook van medische verpakkingen en alles wat ze kon vinden. Het verhaal gaat dat ze er 644 heeft kunnen vouwen en dat haar vrienden en familie na haar dood de overige 356 af hebben gemaakt.

Dit heeft me geïnspireerd om zelf ook een senbazuru te maken. Ik ben begonnen met vouwen van de vogeltjes om te kijken of ik de 1000 zou kunnen halen. Toen vroeg ik me af of anderen het ook leuk zouden vinden om kraanvogels te origamiën.

Ik heb een experimentje opgezet waarin ik 18 mensen heb gevraagd of ze een week lang elke dag 3 kraanvogeltjes wilden vouwen (de vogeltjes moet je binnen een jaar af hebben, dus 1000 ÷ 365 ≈ 3 per dag). Ook heb ik ze uitgelegd wat een senbazuru is en als ze er echt een zouden maken, voor wie dat dan zou zijn.

Rob gaf de tip om alles vast te leggen, dit was een erg fijne tip en er is dit filmpje uitgekomen.

https://youtu.be/jyuLheIgfIk

Ik heb verschillende vormen bedacht waarop ik kon uitleggen hoe je het moest maken.

https://youtu.be/ykhrsZeB9mo
Uitleg in film

Ik kwam erachter dat zonder de tekstuele uitleg het papiertje niet werkt en zonder iets van beeld de tekst weer moeilijk is. In het boek ‘Beeldtaal’ heb ik ook gelezen dat beelden meer aandacht trekken dan tekst, maar wanneer je tekst ziet dit automatisch wel altijd leest. Ook snapten een paar mensen het helemaal niet. Hen ben ik het persoonlijk uit gaan leggen.

Aan het einde van de week heb ik ze een vragenlijst gestuurd met onder andere vragen over of ze ook echt een senbazuru zouden willen gaan maken en of ze nog verder willen gaan origamiën.

Zoals je kan zien in bovenstaande grafieken, vinden de meeste mensen het verhaal wel mooi, maar vinden ze het vouwen niet zo zeer leuk dat ze ermee door zouden willen gaan.

Terwijl ik meer informatie aan het zoeken was, kwam ik op een facebookgroep van Susan en Trevor. In deze groep maakten verschillende mensen kraanvogels van gekleurd glas en dit lasten ze dan aan elkaar.


(bron: Facebook)

Dit inspireerde me om te kijken naar andere materialen dan papier. Ik heb plastic en karton gebruikt.

Hierna liep ik een beetje vast. Ik wist niet goed welke richting ik op zou gaan.

Aan het begin heb ik de feedback gekregen wat mijn doel nou precies was. Toen dacht ik aan het bekender maken van senbazuru’s in het algemeen. Nu, met alle feedback die ik heb gekregen en andere richtingen waar ik op ben gegaan, was dit heel anders.

In een gesprek met Kirsten, Rob en Lorena kwamen we erop of ik de traditie zou kunnen veranderen of verbeteren. Hier kwamen een paar punten uit:

  • Wat kan je nog meer doen in 2 minuten (de tijd waarin je een vogeltje kan vouwen)?
  • Wat kan je nog meer maken van 13 vouwen?
  • Wat kan je nog meer vouwen met dezelfde soort vouwen?
  • Op welke manieren kan je ze nog meer presenteren?
  • Welke kleurencombinaties zijn het beste?

Ik vond de laatste twee punten wel interessant, en ben daar verder onderzoek naar gaan doen.

‘De perceptie van kleur en veelheid.’

Bij kleur ben ik opzoek gegaan naar contrasten. Welke kleur spat er het meest uit in combinatie met welke kleur? Ik ben erachter gekomen dat er verschillende soorten contrasten zijn. Omdat ik al een heleboel kraanvogels had gevouwen en een deel van de kleuren dus al vastlagen heb ik gekozen voor een complementair contrast. Dit houdt in dat wanneer er kleuren in duidelijke verschillende hoeveelheden gebruikt worden, de kleuren waar er minder van zijn er dan meer uit zullen springen. Zie het voorbeeld hieronder:

Als basiskleur en overkoepelende kleur heb ik gekozen voor wit, omdat dit een neutrale kleur is. Als secundaire kleuren heb ik gekozen voor veel verschillende kleuren, zodat elke los uit de senbazuru spat.

Bij de manieren van presenteren zocht ik voor een doel. Wat is de bedoeling dat je ziet bij de presentatie. Mijn antwoord: de veelheid van de kraanvogels. Ik heb gekozen voor 7 verschillende varianten. Ik heb met 50 vogeltjes per senbazuru elk van deze manier gemaakt.

 

 

Vervolgens heb ik gevraagd om de varianten te ranken van 1 t/m 7 op welke ze dachten dat de meeste vogeltjes had. Ik heb de uitingen genummerd en heb ze in een grafiek gezet.

Als je dan het gemiddelde neemt van alle beoordelingen (zie bovenstaande afbeelding), zie je dat de 4e en de 5e variant het hoogste hebben gescoord. Onder andere de originele senbazuru dus.

‘De originele senbazuru ziet eruit als evenveel kraanvogels als degene waar alle vogeltjes naast elkaar liggen.’

Van de 1000 vogeltjes zijn door alle experimenten nog ongeveer 500 over. Hiermee ga ik in de komende week een variatie maken van de twee varianten.

 

Evaluatie en conclusie
Het antwoord op de vraag die ik aan het begin van mijn concept diary stelde ‘hoe kan ik senbazuru’s veranderen of verbeteren?’ is: op verschillende manieren. De manieren die ik heb onderzocht zijn kleur en presentatievormen. Ik ben erachter gekomen dat er verschillende soorten kleurcontrasten zijn. Ook heb ik geleerd dat oppervlakte, maar tegelijkertijd ook overlapping aantallen groter doen lijken dan ze zijn.  Hiernaast weet ik nu ook veel meer over de historie van senbazuru’s.

 

In de toekomst
In de toekomst zal ik vaker een reden zoeken achter mijn keuzes. Zo zal ik niet zomaar voor een kleur kiezen, maar zal ik hier echt over nadenken. Misschien zal ik zelfs zelf nog voor iemand een senbazuru gaan vouwen. Bovenal zal ik doorgaan met vouwen, omdat ik erachter ben gekomen dat ik het toch wel echt heel leuk vind.

Bronnen

Home. (z.d.). Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://sadakosasaki.com/

One Thousand Origami Cranes. (z.d.). Geraadpleegd op 12 november 2020, van http://www.tinyshiny.com/Articles/ThousandCranesOrigami.php

R. (2019, 30 oktober). Senbazuru: Hoe 1000 origami kraanvogels geluk brengen. Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://www.rituals.com/nl-nl/mag-rituality-the-legend-of-senbazuru.html

wikiHow. (2019, 12 december). How to Assemble a Senbazuru. Geraadpleegd op 16 november 2020, van https://www.wikihow.com/Assemble-a-Senbazuru

Wikipedia contributors. (2020a, 4 september). One thousand origami cranes. Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://en.wikipedia.org/wiki/One_thousand_origami_cranes

Wikipedia contributors. (2020b, 6 november). Sadako and the Thousand Paper Cranes. Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sadako_and_the_Thousand_Paper_Cranes

Wikipedia-bijdragers. (2020, 28 juni). Origami. Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Origami

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *