Connect

Inleiding

Mijn hele leven lang stel ik al dezelfde vraag aan mensen die ik nog niet ken; “Wat is jouw grootste angst?”. Een erg geladen vraag die de meeste mensen niet snel beantwoorden, al helemaal niet tegen een wildvreemde. Toch merkte ik dat ik een speciale band vormde met de mensen die antwoord gaven. Het is een erg speciaal gevoel om zo’n persoonlijk stukje van jezelf te delen met iemand die je voor de eerste keer spreekt. Dit gevoel van sociale connecties vormen fascineert me en is een van de grootste factoren van geluk in mijn leven. Helaas merk ik dat het steeds lastiger wordt om echte connecties te vormen met anderen naarmate ik ouder word.

We verleren hoe het is om vrienden te maken en de connecties die we maken worden steeds oppervlakkiger.

Wanneer was de laatste keer dat jij een nieuwe vriend hebt gemaakt? Hoeveel weet jij echt over je vrienden en familie? Hoeveel weten zij over jou? Voel je wel een echte connectie met deze mensen? De laatste cijfers van het cbs (2020) tonen aan dat bijna 1 op de 10 Nederlanders van 15+ zich sterk eenzaam voelde in 2019. Daarnaast heeft Covid-19 dit probleem alleen maar verergert, ook voor mezelf. Connect is het kaartspel dat ik heb ontworpen om dit probleem tegen te gaan. Ik wil de vreemden van Nederland dichter bij elkaar brengen zonder schaamte, angst en filters maar vol spontaniteit, oprechtheid en liefde. In deze concept diary laat ik jullie zien hoe mijn interview vragenlijst over angst is getransformeerd tot een kaartspel prototype die echte connecties vormt tussen twee vreemden.

 

Premisse

Echte nieuwe connecties maak je met het kaartspel Connect.

 

Synopsis

De afgelopen jaren merk ik dat connecties met anderen steeds sneller oppervlakkig worden en de mensen om mij heen steeds eenzamer. De laatste cijfers van het cbs (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2020) tonen ook aan dat maar liefst 9 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder sterke gevoelens van eenzaamheid ervaarden. Daarnaast voelde een kwart van de mensen zich enigszins eenzaam in 2019. Na het ondervragen van mijn netwerk bleek dat mensen wel graag echte connecties wilden vormen maar niet meer wisten hoe zoals zij dat deden op de basisschool. Ze waren bang om raar over te komen of vonden het eng om open te zijn naar nieuwe mensen. Het kaartspel idee, dat begon als een impulsieve ingeving een uur voor een interview, leidde tot mijn eindproduct en tevens de oplossing voor dit probleem. Connect is het kaartspel ontworpen om mensen te helpen bij het vormen van echte connecties met (nog) vreemden.

Conext, scope en definitie

Mijn seminar project begon als een project over angst. Ik begon mijn onderzoek met het afnemen van interviews wat resulteerde in een lijst van 28 mensen. Na mijn eerste twee interviews merkte ik al dat mijn seminar onderwerp niet goed voelde, gelukkig had ik de volgende ochtend een gesprek met Juri Teijgeler. Na een lang gesprek kwam ik erachter dat mijn interesse niet lag bij angst zelf maar bij de connecties die ik vorm door over praten angst te praten. Mijn onderwerp en dus onderzoek switchte van angst naar het vormen van connecties tussen vreemden. Ik had het geluk dat alle interviews in de eerste week toevallig met mensen waren die ik nog nooit had gezien, perfect om connecties mee te vormen. De nieuwe hoofdvraag van mijn onderzoek werd:

“Hoe maak ik het makkelijker voor vreemden om connecties te vormen met elkaar?”

Er was wel een klein probleem, een uur na het gesprek met Juri had ik al mijn eerste interview van de dag. Er was niet genoeg tijd om deelvragen te bedenken maar ik wilde hoe dan ook gebruik maken van de acht interviews die ik had gepland die dag. Ik besloot om mijzelf als proefpersoon te gebruiken in het onderzoek en ging met iedereen gesprekken aan over hun angsten.

Contactlijst interviews week 1

Logboek

Tijdens dit hele project heb ik een logboek bijgehouden waarin ik na elk gesprek dingen noteerde zoals:

  • Welke vragen werken wel en niet, en waarom?
  • Hoe verloopt het gesprek zelf?
  • Vormt er wel of geen connectie tijdens het gesprek, hoe diep is de connectie?

Met deze informatie itereerde ik mijn vragenlijst en manier van interviewen na elk gesprek. Er waren 3 grote keerpunten in mijn testproces.

Keerpunt 1

In het begin probeerde ik een connectie te vormen met de testers via het onderwerp van mijn oude seminar, angst. Mijn hele leven lang praat ik al over angsten met vreemden om een connectie te vormen en besloot om daarmee te beginnen. Tijdens het reflecteren op mijn interviews kwam ik erachter dat; 1. Alleen over angst praten lang niet genoeg was om een connectie te vormen en 2. Het erg ongemakkelijk was om stukjes over mijzelf in het interview te forceren. Mensen waren wel open over hun angsten maar ik vermoed dat dit kwam omdat ik een leuk gesprek met ze voerde. Ik wilde deze theorie testen door dingen over mijzelf te vertellen voor de interviews begonnen, maar ik merkte aan de reacties van de testers dat dit hen ongemakkelijk maakte. Ik moest weg stappen van het interviewen en een gesprek proberen te vormen tussen mij en de testers. Na de eerste dag van interviews had ik nieuwe vragen bedacht met andere onderwerpen.

Keerpunt 1.0

Keerpunt 2

Ik begon de volgende interviews door vragen van mijn nieuwe vragenlijst te gebruiken. Daarnaast vertelde ik de testers dat ik ze niet wilde interviewen maar gewoon een gesprek wilde voeren met hen. Al snel merkte ik dat het veel beter ging dan de dag ervoor, maar de gesprekken leverden nog steeds niet de gewenste resultaten op. Het bleef als een interview voelen omdat ik de enige was die de vragen stelde. Om dit probleem op te lossen probeerde ik in de overige interviews van de dag verschillende methodes uit. Ik kreeg de beste resultaten toen ik de vragen in de chat postte en de tester en mijzelf om ste beurt de vragen aan elkaar liet stellen. Dit zorgde ervoor dat het oorspronkelijke ongemakkelijke ‘interview gevoel’ weg viel en er een leuk gesprek vormde. Voor de eerste keer hoefde ik niet veel energie te stoppen in het vormen van een connectie met de tester, het ging makkelijker met de hulp van de vragen.

Na het gesprek had ik een daadwerkelijk eureka moment en dacht; “Waarom maak ik geen kaartspel die vreemden helpt in het vormen van connecties?”. De vraag over angst die ik mensen al jaren stel vormt connecties omdat het een heel persoonlijk stukje informatie is. De worsteling om volledig jezelf te zijn, zorgt pas voor echte verbinding (Redactie, 2019). Angst is slechts een van de talloze onderwerpen die leidden tot een persoonlijk gesprek. Mijn focus lag nu bij het bedenken van meer vragen zodat vreemden met elkaar kunnen connecten op verschillende raakvlakken, daarnaast maakt dit het herspeelbaarheid.

Keerpunt 3

Dankzij het brainstormen met vijf CMD-huisgenoten had ik een berg vol sticky-notes met nieuwe vragen en gespreksonderwerpen. Tijdens het doornemen van deze notes en testgesprekken kwam ik tot de conclusie dat er drie fases zijn in connecties vormen.

Vragen brainstorm

 

  1. Ontmoeten
  2. Kennen
  3. Connecten

De ontmoetingsfase bestaat uit smalltalk zoals hobby’s en muzieksmaken, je bent opzoek naar raakvlakken met elkaar. De kenfase bestaat uit gesprekken waarin je wel persoonlijke dingen vertelt maar niet snel kwetsbare informatie deelt. Tot slot is de connectiefase gevuld met kwetsbare gesprekken zoals onzekerheden. De afgenomen interviews, mijn persoonlijke ervaringen en onderzoek toont aan dat je jezelf kwetsbaar moet openstellen om een connectie te vormen met een ander. Mijn vorige gesprekken voelde nog steeds geforceerd dus ik besloot om mijn nieuwe vragen in de drie gespreksfases te splitsen in de hoop om de gesprekken natuurlijker te laten verlopen.

Vervolgstappen

Na het splitsen van de kaarten stelde ik vast dat er echte connecties vormden tussen de testers en mijzelf. Na mijn tweede review met Juri switchte ik mijn focus weg van het interviewen en op het maken van een prototype van het kaartspel. Na het afmaken van mijn prototype heb ik een testgroep samengesteld met mensen van mijn interview contactlijst. De testgroep bestaat uit mannen en vrouwen, tussen 17 en 24 jaar en ze beschouwing zichzelf allemaal als introvert. Met deze testgroep heb ik verschillende dingen getest zoals:

  • Hoeveel spelers zijn ideaal voor het spel?
  • Hoeveel vragen moeten mensen bespreken per spel?
  • Wat voor effect heeft leeftijdsverschil?
  • Werkt het spel wel voor introverte mensen?
  • Slaat het spel aan?
  • Welke vragen werken wel of niet en waarom?
  • Wat voor effect heeft het als vrienden en familie met elkaar spelen?

Deze vragen heb ik beantwoord in een infographic. Jammer genoeg had ik niet genoeg tijd om het spel grondig te testen tussen vrienden en familieleden. Ik heb het wel getest binnen mijn eigen vriendengroep en familie met erg positieve resultaten. Ik wil hier nog meer onderzoek naar doen in de toekomst.

Infographic resultaten testgroep

Branding

In de laatste week van mijn seminar ben ik bezig geweest met de branding van mijn kaartspel. Dit heb jammer genoeg nog niet grondig getest.

 

Conclusie

Connect is het antwoord op mijn hoofdvraag “Hoe maak ik het makkelijker voor vreemden om connecties te vormen met elkaar?”. Daarnaast is het ook een oplossing voor het eenzaamheidsprobleem in Nederland. Door het constante itereren van mijn spel ben ik tot een prototype gekomen die succesvol connecties vormt tussen vreemden. Ik ben nog lang niet klaar met testen en wil nog onderzoek doen naar het effect van mijn spel op vrienden, familie en collega’s. Er zijn nog te weinig kaarten voor herspeelbaarheid dus wil ik er in de toekomst nog meer bedenken. Op het moment van schrijven heb ik 69 vragen. Tijdens mijn seminar heb ik opnieuw ondervonden hoe leuk het is om nieuwe mensen te ontmoeten en hoop dat mijn plezier tijdens het maken van dit spel overslaat op andere mensen. Bedankt voor het lezen.

 

Bronnen

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2020, 27 maart). Bijna 1 op de 10 Nederlanders voelde zich sterk eenzaam in 2019. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/13/bijna-1-op-de-10-nederlanders-voelde-zich-sterk-eenzaam-in-2019

Redactie. (2019, 17 september). Meer dan een miljoen Nederlanders heeft last van eenzaamheid, hoe kunnen we leren verbinden? – De Bildung Academie. Bildung Academie. https://debildungacademie.nl/2019/09/leren-verbinden/

 

English Summary

These past few years i’ve noticed that connections are becoming more and more shallow and the people around me lonelier. The latest figures from Statistics Netherlands (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2020) also show that as many as 9 percent of the Dutch population aged 15 years or older experienced strong feelings of loneliness and that 26 percent felt somewhat lonely in 2019. After questioning my network, it turned out that people wanted to form real connections but no longer knew how. They were afraid of appearing strange or scared of open up to new people about themselves. The card game idea that started as an impulsive idea an hour before an interview led to my final product and solution to this problem. Connect is the card game designed to help people form real connections with strangers.

 

Keywords (tags)

Studio Seminar, 202o, Periode B, CMD Studio, Connectie, Kaartspel, Speelkaarten, Connect, Mensen samenbrengen, Eenzaamheid, Vriendschap

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *