De zeshoekige wereld

Inleiding
Mijn doel is om mensen de wereld anders proberen te laten zien! Wat nou als de wereld gemaakt was van zeshoeken. Dat ga je hier zien.
Zeshoeken zitten overal om ons heen. Van steen formaties uit de natuur, tot de zeshoeken in bijenkorven en wiskunde. Je kan er niet om heen maar toch valt het niet op. De reden waarom ik uiteindelijk voor zeshoeken als onderwerp heb gekozen is vanwege de onopvallendheid. Als je eens om je heen kijkt of ernaar zoekt vind je ze overal maar niemand ziet de zeshoek.
Daarnaast is deze vorm een van de meest natuurlijke en sterkste vormen die door de natuur zelf kan worden gemaakt. Laat staan dat het een vorm is waar in de kunst wereld zoveel inspiratie uit kan halen van schilderijen tot verbeeldingen van goden. Zoals in de India en China waar goden of demonen tentoon gesteld werden met de hulp van zeshoeken.
Toch wordt het nu nog steeds enorm gebruikt. Van gebouwen en vloerbedekking tot kunst. Het blijft constant terug komen!
De vorm brengt inspiratie op bij artiesten, bij wetenschappers en wiskundige, aangezien de vorm zoveel inzicht geeft in de wereld.
Mijn doel is nu om mensen de wereld anders proberen te laten zien! Wat nou als de wereld gemaakt was van zeshoeken. Dat ga je hier zien.

[aesop_gallery id=”6041″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Context, Scope en Definitie

In mijn project ben ik meerdere keren van onderwerp veranderd. Toen ik net begon was mijn thema bijen. Dit was puur gekozen omdat het onderwerp uit mijn comfort zone was en ik mezelf wilde testen. Bijen worden steeds verder met uitsterven bedrijft en door dit onderwerp te gebruiken wilde ik proberen dit te voorkomen of meer de bijen te kunnen helpen.

Na bijen ben ik overgegaan op honing. Hierbij probeerde ik door experimentatie te kijken of honing voor meer gebruikt kon worden dan als zoetstof. Beide onderdelen worden later nog even kort aangewezen.

Als laatste ben ik bij mijn huidige onderwerp gekomen genaamd zeshoeken. In dit document zal ik hier ook volledig over ingaan en waarom ik denk dat zeshoeken de nieuwe methode moet worden om contact te leggen tussen mens en natuur.

Bij het wisselen van elk onderwerp is er ook natuurlijk een nieuwe doelvraag gesteld. Bij  dit onderdeel was ik volledig gefocust op de hoofd en deelvragen van mijn laatste gekozen thema namelijk de zeshoek. Ik wilde met mijn onderzoek inzicht proberen te krijgen in de natuurlijke vorm en hoe wij veranderd zouden zijn als we meer een band hadden gehad met de natuur. Hoe zouden onze huizen er uit hebben gezien wordt vooral hier besproken.

Hoofdvraag:

  • Hoe zou onze wereld er uit hebben gezien als we een dichte band hadden gehad met natuur.

 

Deelvragen:

  • Hoe zouden de huizen er uit zien
  • Zouden we verder zijn op technologisch gebied of juist verder terug
  • Hoe zou een kamer ingericht zijn

Methode en Aanpak

Er zijn verschillende methodes die gebruikt zijn bij het onderzoek zoals

  • Desk research (Onderzoek doen naar de vormen in de natuur)
  • Testen (designs laten zien aan klasgenoten)
  • Schetsen
  • Interviews

Met bijen en honing heb ik alle 4 testen uitgevoerd.. Desk research was om te onderzoeken welke problemen bijen hadden en naar de geschiedenis en gebruik van honing. Testen was praten met imkers, designs voorleggen en honing testen op verschillende manieren zoals verbranden, opdrogen etc. Al mijn ideeën uitwerken tot schetsen of beelden zoals de honinggraat waarbij verschillende kleuren en texturen zijn gebruikt.

Echter gaat het nieuwe onderwerp over zeshoeken en hoe de wereld er uit zou zien als zeshoeken meer in onze cultuur zouden zijn verwerkt en als de samenleving een dichtere band zou hebben gehad met natuur.

Om hier inzicht in te kunnen krijgen in de korte tijd die over was is er veel gebruik gemaakt van desk research. Hierbij heb ik gekeken naar

  1. De natuurlijke structuren waar zeshoeken in voorkomen
  2. Hoe sterk de vorm is
  3. Hoe er met de vorm gebouwd kan worden

Daarnaast heb ik vooral met testen gewerkt. Deze testen draaide vooral om gesprekken voeren met klasgenoten, bekenden en familie om inzicht te krijgen hoe zij die wereld voor zich zouden zien (hier meer over in het volgende hoofdstuk)

Als laatste heb ik veel gebruik gemaakt van schetsen om zo voor mezelf op papier inzicht te krijgen hoe het er uit zou zien.

Uitvoering en Experimenten

In het begin had ik 2 andere onderwerpen voor zeshoeken. Deze onderwerpen waren honing en bijen. Hier heeft ook het meeste mee geëxperimenteerd en wilde ik nog even kort in kaart brengen

Afbeelding 1: Ideeën

[aesop_gallery id=”6062″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Zoals bij afbeelding 1 te lezen is ben ik begonnen met mijn ideeën uit te werken op papier tijdens de beginfase van het project. Hierbij wilde ik kijken of de ideeën die ik had bruikbaar waren en die later terugkoppelen met de Imkers.

Afbeelding 2: Moodboards

Hierboven zijn verschillend moodboards die het project gemaakt waren om meer inspiratie te krijgen over het onderwerp bijen en honing.

Afbeelding 3: Poster
Voor de les in de 3de week was ons gevraagd om een poster te designen voor het onderwerp. Deze is hierboven te zien.

Voor de week 4 liep ik compleet vast. Alles wat ik probeerde te bedenken of designen liep slecht of was te oplossingsgericht. Hierdoor heb ik in week 4 niets designed.

Afbeelding 4: Vormexperiment


Mijn eerste experiment van waar ik met zeshoeken wilde werken. Dit experiment was het omkeer punt van bijen en honing naar zeshoeken. Hier is geprobeerd om een bijengraat te simuleren met andere texturen en kleuren. Het doel was en te kijken of het onderwerp nog steeds duidelijk er in terug kwam echter heb ik dit later herzien en is het bedoeld als een inspiratie stuk voor zeshoeken.

Afbeelding 5: Zeshoek Herkenning

[aesop_gallery id=”6107″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Dit experiment had het doel om te kijken hoe zeshoeken gebruikt konden worden en om testen er mee uit te voeren. Hier had ik het advies gekregen gewoon te gaan experimenteren en dat heb ik ook gedaan!

Afbeelding 6: De eindschetsen

[aesop_gallery id=”6130″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]


Als laatste onderzoeken voor het onderwerp heb ik zoals vooraf besproken met klasgenoten en vrienden rond de virtuele tafel gezeten om inzicht te krijgen op hoe de leefwereld er uit zou zien en zijn de volgende schetsen er uit gekomen. Deze worden in hout gemaakt als een schaalmodel waarna er met fotografie een kamer word gefotografeerd of die uit deze wereld zou komen.

 

De toekomst van de uiting

Aangezien op dit moment het model nog niet klaar is heb ik wel de schetsen laten zien.
Uiteindelijk wil ik dan ook dat de schetsen in hout worden nagemaakt om zo een schaal model op te stellen dat lijkt uit die wereld te komen. De resultaten die het oplevert zijn een vernieuwende blik en een nieuwe manier van bouwen op een moderne maar natuurlijke methode. Het doel is dan ook dat het mensen anders naar de vorm laat kijken en ziet welke mogelijkheden het heeft

Dit onderzoek is vooral relevant aan de hand van de designs. De designs die ik heb gemaakt zijn compact en volledig in samenwerking met natuurlijke vormen en de natuur zelf. Deze designs zouden in de toekomst gebruikt kunnen worden om de groeiende wereldbevolking te helpen en onze ecologische voetstap te verkleinen zodat we beter kunnen zorgen voor de natuur en meer in harmonie kunnen proberen te samenleven.

English summary:

In this document you will read the creative process and journey that leads to the: “New world” Idea. The process will start with honey, then moving onto bees and finally hexagons. Here you will see my thinking process and why or how I chose to change my designs and ideas. What I wanted to achieve with my research and experimentation was to show a diffrent world. A world where humans had evolved with close ties to nature and how I came to that idea. This will start with a short introduction to hexagons and their importance to a core question and follow up questions to give the reader a clear view of the research I wanted to do. I hope this document will show the thought process and how I came to my conclusions and finalized idea.

 

 

Bronnen:

Geschiedenis (Bijen & Honing) – Weyn’s Honing. (2018, 6 maart). weyshoning. https://weynshoning.be/nl/bijen-en-honing/geschiedenis/#:%7E:text=In%20het%20oude%20Egypte%20diende,en%20honingdieven%20werden%20zwaar%20gestraft.

Save the Bees. (2020, 22 mei). Greenpeace USA. https://www.greenpeace.org/usa/sustainable-agriculture/save-the-bees/#:%7E:text=The%20systemic%20nature%20of%20the,of%20these%20causes%20are%20interrelated.

Wikipedia-bijdragers. (2021, 7 januari). Honing. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Honing

Sullivan, K. D. (2017, 13 augustus). Ever wonder why there are so many hexagons in nature? LabRoots. https://www.labroots.com/trending/videos/10939/ever-wonder-why-there-are-so-many-hexagons-in-nature

Howarth, D. (2018, 26 juli). Six buildings that create a buzz with honeycomb-patterned facades. Dezeen. https://www.dezeen.com/2018/07/26/six-buildings-hexagon-pattern-honeycomb-facades/

Lam, S. (2017, 14 september). Hexagons for a Reason: The Innovative Engineering Behind BIG’s Honeycomb. ArchDaily. https://www.archdaily.com/802378/hexagons-for-a-reason-the-innovative-engineering-behind-bigs-honeycomb

EcoShape. (2021, 8 januari). What is Building with Nature ? – EcoShape. EcoShape – EN. https://www.ecoshape.org/en/the-building-with-nature-philosophy/

https://www.beeingpure.nl/

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *