Snoep, bij het lezen van dit woord alleen beginnen sommige al te dagdromen over de soorten, of dit nou dropjes, Winegumm ´s of zuurtjes zijn. Iedereen heeft wel zo zijn associaties bij het woord snoep, ik dus ook. Van kinds af aan ben ik al een enorme snoep liefhebber, zo stal ik er vaak stiekem eentje uit de kast thuis, maar dan geen zoute, want daar walg ik van. Eigenlijk al het snoep wat niet zout is, hoeft van mij niet. Toch zijn er mensen die van zout snoep houden, want anders zou het logisch gezien gewoon niet meer gemaakt worden. Ik vindt het dan ook erg interessant hoe iedereen wel snoep lust en wil, maar iedereen zo zijn voorkeur heeft voor de soort, of het nou zoet, zuur of zout is. Daarom heb ik als eerste thema gekozen voor; De smaken van snoep.
Mensen gebruiken tegenwoordig excuses om de kunnen snoepen op bijna iedere moment, een paar voorbeeldjes; als je gezellig een filmpje kijkt, feestje hebt, je zelf wilt belonen of verdrietig bent en ga zo maar door (Redactie Margriet, 2015). Met andere woorden, we kunnen niet meer zonder, We zijn alle verslaafd geraakt en zullen dan ook moeilijk uit de greep komen van deze zoete en zoute lekkernijen. Wij mensen doen dus alles voor snoep, nog net niet zo ver dat we ze aanbidden maar wel dat we veel riskeren om er van te genieten. Tijdens deze Seminar heb ik de smaken van snoep gecombineerd met goden en ben ik opzoek gegaan naar het geloof in snoep. In deze blog lees je alles over dit proces, welke keuze ik heb gemaakt en waarom.
Context, Scope en Definitie
Toen ik net begon met Dit Seminar project was mijn onderwerp nog smaken proeven in zijn algemeen. Ik wou kijken of smaak getriggerd werd door vorm en kleur en hoe ik daar dan in kon manipuleren. Al gauw werd mij verteld door Dagmar Donners en Rob van den Idsert (docenten CMD) dat ik wat meer moest in zoomen op dit thema. Al gauw kwam ik dus uit bij snoep, ik wilde onderzoek gaan doen over de aantrekkingskracht van snoep. (Hoe je trek krijgt in snoep en de effecten van snoep eten, 2015). Dit presenteerde ik aan de hand van een poster (Afbeelding 1), hier kreeg ik als feedback van mijn docenten op dat ik meer richting de vormen, smaak en kleuren van snoep moest gaan en niet richting de branding.
In de loop van mijn project ben ik me steeds meer gaan focussen op de vormen en structuren van zout, zuur en zoet, dit zijn namelijk de meest voorkomende snoep smaken (Wikipedia-bijdragers, 2020). Ik ben me naderhand ook meer gaan focussen op de associaties rondom bepaalde snoep soorten, ik ging kijken naar hoe ik een smaak, doormiddel van vorm en textuur tot leven kan laten komen.
Dit leverde een aantal vragen op, waaronder de hoofd en deelvragen van mijn creatief onderzoek;
Hoofdvraag;
- Hoe kan ik de snoep smaken, zoet, zout en zuur anders verbeelden?
Deelvragen;
- Waar associëren mensen de smaken; zoet, zout en zuur mee?
- Kan ik de smaak manipuleren door de vorm en textuur te veranderen?
- Hoe kan ik smaken overbrengen in vormen?
Methode en Aanpak
Voor mijn creatief onderzoek heb ik de volgende methodes gebruikt (CMDmethodes, 2020);
- Enquêtes (mensen vragen stellen over de vormen van snoep)
- Desk research (Wat maakt snoep zo verslavend en gewild. wat zijn nu al bekende associaties)
- Experimenten (Wat proeven mensen, waar associëren ze het mee)
- Feedback sessies (mensen hun meningen gevraagd op mij creatieve onderzoeken)
- Expert interviews (Hoe kan ik goed met klei werken)
- Moodboards (beeld van de smaken krijgen)
- Prototyping (dingen proberen en kijken wat er gebeurd, wel gevoel dit oproept)
Als eerste ben ik opzoek gegaan naar de algemenen associaties met de smaken zoet zuur en zout. Doormiddel van feedback sessie met mijn leerteam en deskresearch, heb ik 3 moodboards gemaakt die volgens het algemenen beeld de smaken goed reflecteren naar mijn mening. Hierna heb ik experimenten afgelegd die mij nog meer beeld gaven in de associaties van de smaken.
[aesop_gallery id=”6658″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ook heb ik ter inspiratie het Instagram account van Peter Anton gebruikt. Hij is een kunstenaar die zich vooral bezig houdt met etenswaar. Hij probeert allerlei lekkernijen uit te vergrootte maar wel zo dat het even aantrekkelijk blijft en mensen laat watertanden. Ik ben door zijn inspiratie ook gaan experimenteren met het verven van bepaalde snoepjes, en het goed bestuderen van de verschillende vormen.
Ik kwam er tijdens mijn proces achter nadat ik meerdere experimenten had gedaan dat ik nog geen idee waar ik naar toe wilde voor mijn eindproduct. Toen ben ik eigenlijk per ongeluk op mijn volgende inspiratie gestuit. Ik ging namelijk op Amazon Prime de serie; American Gods kijken. Deze serie is gebaseerd op de werkelijkheid en weerspiegelt alledaagse dingen zoals, media, technologie in goddelijk incarnaties (Afbeelding 5)(American Gods (TV Series 2017– ), 2017). Deze inspiratie heeft me er toe aan gezet om te gaan kijken of ik de smaken kan vertalen naar ‘’snoep goden’’ eentje voor de zoute, zoete en zuren smaken.
Vervolgens kreeg ik van Rob van den Idsert als tip om te kijken naar afgodsbeeldjes, met als voorbeeld het gouden kalf (Afbeelding 8). Dit gaf mij de inspiratie om de smaken te vertalen naar afgodsbeeldjes (afbeelding 9 & 10), mensen kunnen namelijk niet meer zonder snoep, net zoals een gelovige niet zonder zijn kerk of bijbel kan. Snoepen neerzette als een zonde en dus als afgod in de verschillende smaken was mijn eind doel geworden.
[aesop_gallery id=”6764″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Uitvoering en experimenten
In het begin heb ik meerdere experimenten afgelegd bij mede studenten. Afbeelding 10 is dan ook de test opstelling met vragen lijst die ik had opgesteld bij mijn eerste experiment, dit experiment moesten mede studenten blind proeven en mijn vragen beantwoorden. Er waren 2 soorten zout en zoet en 1 soort zuur snoep verdeeld over de bekers.
De belangrijkste bevindingen heb ik hieronder in een tabel verwerk (Figuur 1).
Zoet | Zout | Zuur | |
Kleuren: | Rood, Roze | Zwart, wit, bruin | Geel, Groen |
Gezichtsuitdrukking tijdens proeven: | Blij, lachen, vrolijk | Gebit loos, zout gezicht, serieus | Moeilijk kijkend, intens |
Associaties : | Winegumm, Biggen-koppen, yoghurtsnoepjes | Oma´s snoeptrommel, auto, kristalen | Zure matjes, suikerig, zuur kindergezicht. |
Structuur: | Zacht, glad, vervormbaar | Hard, taai, zacht | Suikerig, hard, wel vervormbaar |
Figuur 1
Omdat vorig experiment vooral gebaseerd was op voelen en associaties, heb ik het experiment daarna gekeken naar de reacties op vormen en kleuren. Ook heb ik gekeken wat mensen hun reactie was al ik bekende snoepjes andere kleuren zou geven en wat een bepaald fotografie beeld doet met de mening over snoep (afbeelding 11 & 12)
[aesop_gallery id=”6861″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Voor het experiment heb ik ook geprobeerd snoep te vervormen om er zo dus achter te komen of het echt keur en smaak gebaseerd is en niet ook vorm en structuur. (Afbeelding 13, 14 & 15)
[aesop_gallery id=”6867″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Als deze experimenten resulteerde in een groot expositie bord waarmee ik feedback vroeg op mede studenten (afbeelding 16 & 17). Ik probeerde hieruit de halen wat er bij hun op kwam als ze het snoep een keer uit een ander perspectief bekeken.
[aesop_gallery id=”6830″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Door dit experiment ben ik een stuk wijzer geworden. De feedback die ik kreeg was vooral gebaseerd op hoe raar sommige vormen van snoep wel niet zijn en waarom ze er nou zo uit zien. De smaak test leverde weinig op, mensen herkende bijna alles en ik kwam tot de conclusie dat dit een doodlopen spoor was. Ik ging daarom verder met de vormen en doormiddel van enig inspiratie besloot ik er afgodsbeeldjes mee te maken.
Hierna ben ik op aanraden van mijn docent Rob van den Idsert gaan kijken naar het werken met boetseer klei, om zo deze vormen uitvergrootte en eventueel als echte beeldjes neer te zetten. Om dit te gaan ben ik opzoek gegaan naar een expert, ik kwam uiteindelijk uit bij Casper Tolboom een oud Handvaardigheid docent van mij. Hij gaf mij de standaard tips mee die nodig zijn bij het boetseren en verstelde me dan ik niet te gedetailleerd moest werken, zorg vooral dat er duidelijke kenmerken in terug te vinden zijn en werk vooral van onder naar boven. Ik sloot eerst 2 schetsen te maken voor mijn zout god (Afbeelding 18 & 19) gebaseerd op de associaties uit eerdere experimenten (Figuur 1).
[aesop_gallery id=”6871″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ik wou de kenmerken die mensen associëren goed verwerken in mijn afgodsbeeld, zo wou ik kristalen, oma’s trommel, gebit loos gezicht en oma postuur toepassen om hem zo kenmerkend genoeg te maken
[aesop_gallery id=”6886″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ik legde dit ontwerp weer voor aan mijn oud docent Casper, hij vond het een goeie basis, wel vroeg hij zich af of het hoofd daadwerkelijk een oma zou moeten zijn. Mensen moet namelijk nog wel de link kunnen leggen tussen zout en snoep.
[aesop_gallery id=”6891″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Ik heb gekozen om het hoofd te veranderen naar een typisch zout snoepje; De zoute rijen van Haribo. Op deze manier link ik de god direct met een zoutig snoepje en word het duidelijker waar het voor staat. Ook heb ik deze iteratie weer voor gelegd aan Casper, hij vond dit een uitstekende keus en was benieuw naar de uitwerking.
[aesop_gallery id=”6896″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Hierna heb ik geprobeerd meer detail aan te brengen, zoals de handen. Als tip van Casper kreeg ik mee dit te doen met een saté prikker.
[aesop_gallery id=”6899″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Met het beeldje zoals die is in Afbeelding 27, ging ik naar de feedback sessie en daar kreeg ik als tip van mijn medestudenten uit om de onderkant te beplakken met het snoep waar de god ‘’voorstaat’’, zoals drop, salmiak en zoute rijen. Dit heb ik vervolgens toegepast, om zo meer duidelijkheid te scheppen waar het beeldje voor staat (Afbeelding 30 &31).
[aesop_gallery id=”6908″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Op deze versie van het beeldje(Afbeelding 30 & 31) kreeg ik nog een keer feedback van Casper. Hij verstelde me nu dat het een duidelijk toevoeging is maar dat het snoep nu uit de toon valt met de rest van het beeld en het verhaal dat ik ermee wil vertellen, hij raadde me aan om het met klei in te smeren zo een beter effect te krijgen. (Afbeelding 32 & 33) Dit is voor nu mijn laatste versie, voor mijn expo ben ik nog van plan om voor in ieder geval zoet een goed te creëren.
[aesop_gallery id=”6910″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Evaluatie en Conclusie
Seminar is voor mij vanaf het begin een lastig vak geweest. Ik ben namelijk echt iemand die volgens bepaalde richtlijnen moet werken en bij dit project moet je toevallig zelf die richting bepalen. Het was even aanpassen dus. Uiteindelijk ben ik blij dat ik Snoep als thema heb gekozen want het blijft voor mij altijd fascinerend van de smaak tot bepaalde vorm. Ik ben dan ook blij met wat ik gecreëerd heb en had nooit gedacht dat ik aan het eind met mijn handen in de klei zou zitten. Ik ben trots dat ik mezelf weer van andere kanten heb leren kennen en laten zien en ben dan ook zeer tevreden met mijn eind doel. Ik heb snoep neergezet als iets waar mensen meer mee kunnen dan alleen eten, ze kunnen zich nu zelfs bekeren tot dit geloof, wie wilt dat nou niet?
De toekomst van…
Ik ben nog niet klaar met het creëren van het geloof in snoep. Mijn doelen voor de eind expo zijn nog om er eentje voor de snoep smaken zuur en zoet te creëren.
Buiten dat lijkt het me erg gaaf om er ook een mythologie omheen te bedenken, zo ben ik geïnspireerd door de serie American Gods, daar hebben ze allemaal een backstory, dat lijkt me ook tof om dat voor mijn goden te bedenken.
Voor de rest lijkt het me sowieso gaaf om het ooit op beeld te zien, dan zijn de effecten toch anders en kan ik hem zelf laten bewegen. Maar goed dit zijn allemaal ideeën, wie weet wat ervan komt… Toch blijft het leuk om over na te denken, ik ben in ieder geval benieuwd hoe het verder gaat lopen na mijn project!
Bronnen
CMD METHODS. (z.d.). CMD Methods Pack – find a combination of research methods that suit your needs, van https://cmdmethohds.nl/
Redactie Margriet. (2015, 3 april). Top 6 redenen waarom we snoepen. Margriet. https://www.margriet.nl/nieuws/top-6-redenen-waarom-we-snoepen/
Hoe je trek krijgt in snoep en de effecten van snoep eten. (2015, 4 maart). InfoNu. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/152095-hoe-je-trek-krijgt-in-snoep-en-de-effecten-van-snoep-eten.html
Wikipedia-bijdragers. (2020, 13 november). Snoepgoed. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Snoepgoed
American Gods (TV Series 2017– ). (2017, 30 april). IMDb. https://www.imdb.com/title/tt1898069/
afgodsbeeld – WikiWoordenboek. (2018, 30 mei). wiktionary. https://nl.wiktionary.org/wiki/afgodsbeeld
Het Gouden Kalf. (2001, 21 oktober). de wonderewereld van de bijbel. http://home.kpn.nl/wingding/mozes.htm
Heesakkers, C. (2020, 17 november). Afgode. Bekeer. http://www.bekeer.co.za/afgode/
English Summary
I have always been an sweet tooth, i love candy and al sorts of sweets. But what is the story behind candy? Everybody is familiar with the taste it has, but almost nobody has an eye for the shape and form it has. This inspired me to create a God like statue for he three most popular candy sorts; Sour, Salty and of course sweet. In this document u can read my creative proces through out this whole period and the choices i made in the design and why. I hope you will enjoy my proces as much as I. And who knows, maybe after reading my document, you will believe in the new god I created?
Dankwoord
Voor mijn project wil ik natuurlijk mijn twee docenten bedanken voor alle feedback; Rob van den Idsert en Dagmar Donners. ook wil ik mijn leerteam bedanken voor alle feedback momenten, dit is uiteindelijk zeer nuttig gebleken. tot slot wil ik ook Casper Tolboom bedanken, mijn oud-handvaardigheid docent voor alle feedback en tijd die u in mijn gestoken heeft.
Bijna vergeten… Natuurlijk jij al lezer ook bedankt, hopelijk vonden jullie het een interessant proces!