Inleiding
Tijdens seminar wil ik op zoek gaan naar mezelf en mijn stijl. Ik zit nu in het midden van mijn 5de jaar CMD. Ik heb bijna 5 jaar aan kennis opgedaan en nu moet ik deze kennis gaan gebruiken om af te studeren. Ik heb ontzettend zin om af te studeren maar ik heb het gevoel dat ik me niet echt heb gespecialiseerd tijdens mijn studie omdat ik zoveel verschillende dingen heb gedaan. Om een afstudeerstage te vinden moet ik mezelf presenteren als de designer die ik ben. Daarmee ben ik de komende weken mee bezig geweest.
Context, Scope en Definitie
Je hebt motion designers, visual designer, UX designers, UI designers, Digital designers, audio designers, concept designers en nog veel meer. Deze soorten designers die ik hierboven noem, ben ik geweest tijdens school. Soms meerdere kort en tegelijkertijd en andere ben voor langer dan een jaar geweest. Ik ben gespecialiseerd in UX design maar ben daarna er niet mee verder gegaan. Ik ben alleen nog maar breder gaan kijken omdat UX toch niet mijn interesse had. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n interesse had in andere manieren van designen sinds stage. Tijdens mijn sollicitatiegesprek moest ik de keuze maken tussen UX design en visual design terwijl ik had gesolliciteerd voor een UX stage. Ik koos toen visual design ook al had ik nooit echt gefocust op visual design tijdens mijn studie. Sindsdien zoek ik naar mijn identiteit als designer. Het feit dat ik dit nog steeds niet weet geeft mij veel onzekerheid. Deze onzekerheid schijnt ook door bij het zoeken van stageplekken. Deze onzekerheid wil overwinnen door goed op een rij te hebben wat ik kan en waarom je mij in je team moet hebben als designer.
Hoofdvraag: Wie ben ik als designer?
Deelraden: Hoe kan ik mijn waarde laten zien?
Hoe kan ik mijn persoonlijkheid gebruiken bij mijn identiteit?
Wat wil ik laten zien in mijn identiteit?
Leerdoelen
Vakken erbij betrekken.
Naast deze herkansing volg ik ook andere vakken waar ik meer manieren leer om design toe te passen. Ik wil daarom deze vakken erbij betrekken. Ik kan dan wat ik tijdens die vakken leer toepassen in mijn seminar en vice versa.
Trots zijn op eigen werk.
Ik vind het altijd moeilijk om blij te zijn met wat ik maak omdat ik niet het gevoel dat ik ergens goed in ben en dat wil ik veranderen.
Niet alleen nadenken in vormen die vertrouwd voor mij.
Ik wil meer open gaan staan naar andere methodes en niet gelijk denken in middelen die ik graag gebruik. Zoals 3D design
Methode en Aanpak
Ik ga focussen op stijl in plaats van middel. Dit gaat lastig worden omdat ik in default nadenk over websites en apps als de oplossing. Als ik mijn stijl heb gevonden kan ik dat altijd nog toepassen op elk middel dat ik wil. Maar hoe vind ik mijn stijl?
Ik ben begonnen met kritische vragen te stellen aan mezelf over het werk dat ik maak.
Ik ga in gesprek met mensen die met mij samenwerken en mijn skills weten om buiten mijn eigen perspectief te stappen.
Voor deze zoektocht is schetsen heel belangrijk. Hiervoor ga ik de app Procreate gebruiken als dummy voor tekeningen en notability voor geschreven ideeën.
Om mezelf te inspireren ga ik kijken naar hoe andere designers zich presenteren. Hierbij ga ik puur kijken naar stijl en niet middel. Doormidden van deskresearch wil ik mezelf meer verdiepen in het maken van een brand.
Uitvoering en Experimenten
Ik ben begonnen met de kritische vragen te beantwoorden. Dit is hieruit gekomen.
Door deze vragen heb ik mezelf uitgedaagd om echt goed na te denken over het werk dat ik heb geleverd tijdens mijn studie. Daarna heb ik een woord web gemaakt over wat mijn core designer skills zijn die ik heb gebruikt de laatste tijd.
Dit kwam eruit.
Deze skills heb ik de afgelopen tijd het meest gebruikt en ik haal uit deze ook de meeste vreugde tijdens het creëren. In mijn stijl wil ook dat deze tot hun recht kunnen komen en ik wil ze zelfs toepassen tijdens het bedenken van mij stijl. Om het concept te bedenken heb ik gekeken naar mijn persoonlijkheid. Bij het creëren van een stijl voor een bedrijf wil je ook weten wat voor bedrijf het is voordat je de stijl gaat maken (Tubik Studio, 2017) Om me hierbij te helpen heb ik hulp gevraagd aan een vriendin die ook designer is om mij te omschrijven in een paar woorden.
Daarnaast hadden we het ook over mijn proces en hoeveel waarde ik hieraan leg. Mijn proces is altijd een chaos dat van de ene kant naar weer iets totaal anders gaat en uiteindelijk ontstaat er een eindproduct.
Met gesprekken met de professionals die ik ontmoet heb tijdens stage kwam hetzelfde eruit. Er zijn een paar stappen die wel zichtbaar zijn in mijn proces maar het is wel een chaotische boel.
Inspiratie:
Schetsen:
Concept en uitwerking
Mijn branding moet mijzelf reflecteren. Ik als designer sta nog in de stijgers omdat ik nog steeds mezelf niet heb gevonden. Ik ben zelf nu een ruwe schets van wat ik hoop te worden. Vele designers vinden niet gelijk een baan in design maar pas later als ze meer ervaring hebben (Weinstein, 2018). Ik ben nog de professional die ik wil zijn maar de opzet is er wel. Dat wil overbrengen in mijn branding.
Deze is dus geschetst en nog niet af. Mijn logo is geschetst want daar zit de meeste identiteit aan vast. Ik gebruik mijn naam als logo en merk dus ik wil dat dat daarin naar voren komt. Daarnaast heb ik een aantal visuele elementen die dit versterken. Maar ik wil wel in mijn branding laten zien dat na elke schets een uitgewerkt eindproduct zit. Daarom heb ik ook een visueel element helemaal uitgewerkt van schets naar 3d render. 3D design is iets waar ik al lang wou leren en ik vond seminar hier een goed moment voor. Om er steeds beter in te worden heb ik het programma blender ook meerdere malen voor mijn minor gebruikt en ik merk dat ik er steeds beter in word. Niet alleen vind ik het mooi maar is het ook iets wat steeds meer gebruikt wordt in UI design als illustratie.
Evaluatie en conclusie
Ik kijk wel positief terug naar mijn zoektocht. Toch merk ik wel dat ik ergens van mijn verhaal ben afgedwaald en me heb verdiept in mijn 3D visual zonder het echt te kunnen onderbouwen. Door veel achter elkaar te schetsen is het moeilijk om het proces consistent bij te houden en daarmee ben ik in een valkuil gelopen. Ik vind mijn eindwerk wel heel gaaf en de creatieve zoektocht ernaar toe maar ik had wel kunnen opletten op bijhouden van mijn proces.
Voor de toekomst
Ik denk dat ik deze stijl ga doorzetten met meer aspecten. Ik wil het gebruiken als leidende draad in mijn portfolio of deze nou een website wordt of niet. Na mijn seminar denk ik namelijk niet meer over het maken van een site maar misschien een showreel waarmee ik ook meer kan focussen op animaties.
Bibliografie
Elia identity (Salvatore La Rosa, 2019) https://www.behance.net/gallery/81150261/ELIA-Identity?tracking_source=for_you_feed_activity
Malewicz, D. (2020, December 9). A guide of UI design trends for 2021. Medium. https://uxdesign.cc/a-guide-of-ui-design-trends-for-2021-637ac038cb99
Hackney font (Tom Anders Watkins, 2019) https://www.behance.net/gallery/85812125/Hackney-Hand-painted-SVG-Font-%28Free-download%29?tracking_source=for_you_feed_activity
Pavel Novak, 2016 https://www.behance.net/gallery/38006759/Low-Poly-City
Noe display bold Font https://www.schick-toikka.com/noe-display
Tubik Studio. (2017, October 9). 6 Creative Stages of Branding Design: Step-by-Step Guide. Medium. https://tubikstudio.medium.com/6-creative-stages-of-branding-design-step-by-step-guide-be557fd329fd
Weinstein, K. (2018). From College to Careers: Tracking the First Two Years for Graphic Design Graduates. The International Journal of Visual Design, 12(1), 1–22. https://doi.org/10.18848/2325-1581/CGP/v12i01/1-22
Yendi van der Laak
1698670
English summary
During this seminar, I went on a creative adventure to find my own style and identity as a designer. I always thought that I wanted to be a UX designer and that’s what I focussed on at the beginning of my study. After my internship, however, things changed and I want to be a more visually skilled designer and I want to present myself to future companies as a competent designer. In the end I’ve made a start for my identity that’s is as hybrid as I am.