Annemieke Harbrecht 1759715
Premisse
“Ik had een uur de tijd en in die tijd heb ik nog geeneens durven bellen.” – anoniem, geen diagnose.
Synopsis
“Hoe loop ik? Hoe zie ik eruit? Zit mijn haar goed? Klink ik raar? Waarom zei je dat? Dat was dom! Ze vinden je raar!” Dit zijn gedachten die ik en veel andere mensen dagelijks moeten aanhoren. De wereld van sociale angst zit vol met kritiek en onzekerheid. Dag in dag uit verliezen mensen zich steeds meer in deze wereld. “Maar iedereen voelt zich toch zo? Dat is normaal.” Door onbegrip voelen mensen zich ongehoord en ongezien. Met dit project wil ik de grens tussen de realiteit en de wereld van sociale angst verkleinen.
Inleiding
Sociale angststoornis is een stoornis waar nog te weinig over gesproken wordt. Mensen zien sociale angst als aanstelgedrag. Door dit beeld laten mensen met de stoornis zich pas rond hun 15e behandelen, als ze zich al laten behandelen. Hyper bewust zijn is een onderdeel van de sociale angst. Hierbij is iemand continu bezig met hoe die overkomt op een ander. Gevangen in hun eigen wereld van kritiek.
Mijn doel is om de grens tussen de werkelijkheid en de wereld van sociale angst te verkleinen.
Scope
Om mijn creatieve onderzoek van start te laten gaan ben ik aan de slag gegaan met de volgende hoofdvraag:
“Hoe kan ik als ontwerpen de maatschappij bewust maken van de impact van sociale angst, met een focus op hyperbewust zijn, op de individu?”
Zelf heb ik al last van sociale angst sinds mijn 12e en ik ben pas op mijn 18e in behandeling gegaan. Ik heb zelf vaak meegemaakt dat ik niet serieus genomen wordt en dat ik me als het ware “niet moet aanstellen”. Ik ben niet de enige. 10% van de jeugd heeft te maken gehad met een angststoornis (Licht op depressie, 2020).
Mijn interesse gaat uit naar de verschillen tussen de werelden van iemand met en zonder sociale angst. Hierin wil ik laten zien hoe sociale angst ervaren wordt, hoe de wereld eruit kan zien en kan voelen.
Methode en aanpak
Ik ben aan de slag gegaan met de volgende methodes:
- Interviews
- Literature study
- Expo (week 6)
- Sketching
(Turnhout, 2015)
Ik heb veel gemaakt en uitgeprobeerd en daarop feedback gevraagd. Daarnaast ben ik in gesprek gegaan met klasgenoten over het onderwerp en over mijn producten. Ik haal veel inspiratie uit de feedback en hier bouw ik op door. Daarnaast doe ik veel op gevoel. Ik teken en schrijf wat ik denk om daar vervolgens weer nieuwe inspiratie uit te halen.
Eindwerk
Je ziet een rustig beeld en je hoort op de achtergrond complimenten van mensen. Plots klink er een luide belediging. Vanaf dat moment knalt de muziek, illustratie en de stemmen los. Onzekerheid en andere negatieve gevoelens komen sterk naar voren. De positieve stemmen zijn nog aanwezig, maar minimaal. Hiermee worden de twee werelden, de werkelijkheid en wat sociale angst voor je schetst, afgebeeld.
Creatief proces en onderzoek
Om een beter beeld te krijgen van de hyper bewust zijn ben ik begonnen met het bekijken van mijn Instagram pagina. Hier heb ik opmerkingen geplaats van hoe ik zelf over mijn foto’s denk.
Ik was niet al tevreden met dit werk. Het vertelde verder niets over sociale angst, alleen hoe ik naar mezelf keek. Ik wilde een verhaal vertellen, maar een boek illustreren was volgens de feedback te specifiek voor de eerste week.
Natuurlijk was illustreren zelf wel iets waar in nader onderzoek in kon doen en daarnaast kreeg ik de feedback om ook te kijken naar andermans verhalen.
Ik ben op de meest sociale angst vriendelijke manier aan de slag gegaan met interviews: online. Wat me vooral opviel uit de interviews was het begin: “Ik weet niet of het sociale angst is, maar…”. Vervolgens waren hun verhalen te vergelijken met mijn ervaringen.
Ik wilde erachter komen wat mijn gevoel was bij bepaalde situaties. Daarom heb ik de algemene triggers voor sociale angst opgezocht en mijn gevoel erbij geschilderd.
Ook heb ik zelfportretten gemaakt bij verschillende gevoelens.
Voor de rest heb ik de portretten niet gebruikt, maar ik heb er wel inspiratie uit opgedaan.
Vanuit de portretten kreeg ik het idee om een lineart portret te maken om het gevoel van sociale angst uit te beelden.
Dit vond ik interessant en hier wilde ik meer mee experimenteren.
Op basis van het vorige beeld had ik deze gemaakt. Dit staat voor het gevoel wat je krijgt als je niet zeker weet of een groep het over je heeft. Echter vond ik dit beeld niet mooi en ben ik doorgegaan met experimenteren.
Ik ben gaan schetsen en spelen met de tools op mijn Ipad en ik kwam bij deze beelden. De stijl vond ik super interessant en hier wilde ik meer van maken.
Ik wilde het portret terugbrengen in mijn werk dus ik heb de volgende beelden erbij gemaakt.
Bij deze beelden kreeg ik het gevoel van het wegslippen van de werkelijkheid en vanaf dit punt begon ik me te focussen op de verschillende werelden. Het begrip dissociatie werd heel belangrijk in wat ik maakte.
Vanuit de feedback was er interesse naar hoe dit beeld zou moeten klinken, hoe beweegt het etc., hoe wordt dit ervaart. Daarnaast werd er aangeraden om meerdere gezichten te laten zien.
Ter voorbereiding op de mini expo heb ik geëxperimenteerd met muziek. Muziek zegt heel veel over gevoel. Ik voel zelf heel veel bij winterwind van Chopin, omdat angst ook ineens kan losbarsten. (Stay to listen)
[aesop_audio src=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/03/chopin-winter-wind-op25-11.mp3″ loop=”on” viewstart=”on” viewend=”on” hidden=”on”]
De volgende nummers heb ik ook inspiratie uit gehaald.
Op basis van het stuk Ballade No.1 in G-minor van Chopin had ik de animatie voor de expo gemaakt.
Ik kreeg als feedback dat iets te onpersoonlijk was. Het stukje sociaal miste. Maar omdat sociale angst juist om sociale isolatie gaat besloot ik om foto’s te nemen op lege plekken zoals bij het water en in het bos. Deze heb ik met illustratie bewerkt.
Van een klasgenootje kreeg ik het idee om rood en blauw door elkaar te laten gaan waarna je met een rood/blauw bril de kleuren apart kan zien, omdat ik altijd met rood en blauw werk. Dit vond ik een geweldig idee en dit is ook de eerste stap naar mijn eindwerk geweest.
Ik begon met het concept: Inside-out, wat je van buiten niet zien en wat van binnen schreeuwt.
Hierin wilde ik de twee werelden (kleuren) duidelijk van elkaar onderscheiden. Rood is in je hoofd en blauw is de werkelijkheid.
Ik had het idee om een video te maken waarin je de twee verschillende werelden door elkaar zag.
Op dit idee kwam een ander klasgenootje weer met een ander idee. Ze had het over tekenen in één kleur licht, waardoor bepaalde kleuren geabsorbeerd worden door het licht en dus onzichtbaar worden.
(In dit voorbeeld zijn de kleuren omgedraaid.)
Ik begon met beelden verzamelen en testen. Eerst had ik een rood en een blauw beeld over elkaar, maar ze vielen in elkaar weg. Hierdoor besloot ik een vrolijk beeld en een alleen beeld naast elkaar te zetten. Ook hier wilde ik de illustratie terug laten komen.
Ik koos voor het stuk Experience van Einaudi, omdat het gaat om ervaringen. Ook had ik mijn vrienden gevraagd om een positieve audio voor me in te spreken om het vervolgens tegen te spreken.
Na de laatste feedback kwamen we tot de conclusie dat dit te druk zou worden en de aandacht van de boodschap weg zou nemen.
Ik heb ervoor gekozen om gebruik te maken van een rustig beeld. Ik wil positieve rustige positieve stemmen laten spreken, tot iemand wat gemeens zegt. Op dat moment barst de muziek los samen met negativiteit en illustratie.
Als we dan terugkijken naar de hoofdvraag, “Hoe kan ik als ontwerpen de maatschappij bewust maken van de impact van sociale angst, met een focus op hyperbewust zijn, op de individu?”, kun je zeggen dat ik door het gevoel van het effect van één opmerking te verbeelden de vraag beantwoord.
[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/seminar/wp-content/uploads/sites/2/2021/03/dog.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Nawoord
Ik wil mijn klasgenootjes bedanken voor de support en het begrip voor mijn onderwerp. Het was niet makkelijk om erover te praten, maar ik ben heel blij dat ik dit gekozen heb. Ik ben zekerder in mezelf geworden en als dat niet goed is weet ik het ook niet meer. Dankjewel! En special thanks voor de mensen met social anxiety die toch met me wilden praten over dit onderwerp.
Bibliografie
Hoe vaak komen angststoornissen eigenlijk voor? (2020, 1 november). Licht op Depressie.
Geraadpleegd op 10-02-21. https://www.lichtopdepressie.nl/angststoornis/cijfers-en-wetenswaardigheden-angststoornissen/
Van Turnhout, K. (2015, 21 december). CMD Methods Pack – find a combination of research
methods that suit your needs. CMD Methodes Pack. Geraadpleegd op 24-02-21. https://
www.cmdmethods.nl/
Cornes, M. (14-04-18). Overcoming Social Anxiety. Geraadpleegd op 12-03-21. https://
www.ted.com/talks/marielle_cornes_overcoming_social_anxiety
Remes, O. (03-17). How to cope with anxiety. Geraadpleegd op 12-03-21. https://www.ted.
com/talks/olivia_remes_how_to_cope_with_anxiety