Emoji’s against Loneliness

Wat nou, als je je eigen taal kon scheppen, hiermee betekenis kan geven aan de wereld en zo gevoelens tot uiting laten komen, die je nooit zomaar zou uitspreken? 

Tijdens Seminar, heb ik onderzoek gedaan naar het vormen van een nieuwe taal. Ik kwam terecht bij emoji’s.

Ik heb emoji’s tegen eenzaamheid gecreëerd, om een stem te geven aan dat gevoel.

Of het nou een concrete situatie is, of een abstract gevoel diep van binnen.

Ik heb altijd een fascinatie voor schrijven gehad. Als kind van 10 schreef ik mijn eerste verhaal waarin een totaal nieuwe vulkanenwereld centraal stond. Ik vond het toen al bijzonder dat ik zelf in staat was zo’n hele wereld op papier te zetten, later ben ik scenario’s voor korte films gaan schrijven. De kracht van woorden, die samen een totaal nieuwe wereld vormen, met daarin een eigen betekenis. Dat vind ik bijzonder. Daarom ga ik opzoek naar een manier om een nieuwe taal te scheppen, met een geheel eigen betekenis.

 

De fascinatie die ik met taal en schrijven heb, valt mooi samen met wat wij als cmd’ers op de opleiding leren. Het belang van communicatie. Door mijn seminar zal ik nog beter begrijpen wat goede communicatie is en ook hoe ik daaraan een bijdrage kan leveren. Mijn uiteindelijke project zal met een nieuwe taal een toevoeging moeten zijn aan alle communicatievormen die de mensen in 2020 kennen.

Taal is altijd veel meer geweest dan enkel tekst, die je schrijft en uitspreekt. Taal kan beelden zijn, gebarentaal, geheimtaal met tekens, braille, zelfs muziek kan taal zijn. In deze jungle van mogelijkheden ga ik opzoek naar het punt waar ik iets kan toevoegen of iets nieuws kan brengen.

Het vormgeven van een nieuwe taal vereist dat ik weet wat voor soort talen er zijn en hoe die talen in elkaar zitten. Het is een groot onderwerp en ik zal het in kleine stapjes moeten aanpakken, waarbij ik moet zorgen dat ik diep genoeg ga.

Om een mooi eindproduct op te leveren, ga ik  creatieve experimenten doen. Dit is helemaal belangrijk bij mijn onderwerp, omdat ik nu al vast heb staan wat ik wil: namelijk een eigen taal. De creatieve experimenten moeten mij scherp en open houden voor nieuwe inzichten. Ik ga onderzoek doen naar hoe andere talen werken, hoe ze zijn opgebouwd en hoe ik ze kan gebruiken. Daarnaast ga ik ook kijken naar de grafische kant van taal, kan taal puur iets grafisch zijn?

 

Als eerste experiment ben ik een alfabet gaan maken. Ik heb veel verschillende tekens gemaakt.

 

[aesop_gallery id=”1436″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 


Die tekens hadden een hoge grafische waarde, ik ben gaan kijken of ik bestaande tekens, ook een nieuwe grafische waarde kon geven. Dit was een experiment met de wiskundige wortel & met cijfers.

[aesop_gallery id=”1438″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]


 

Ik vond mijn onderwerp al snel te groot. Door de film “Can You Ever Forgive Me?”(Carey&Heller,2018) , wat gaat over vervalsde brieven, dacht ik aan misleiding. Dit leidde me naar nepnieuws.

Wat kan ik met nepnieuws? Kan ik het ontcijferen? Kan ik mensen er bewust van maken? Ik maakte een lampenkap. Wanneer het licht aangaat, komt de waarheid “aan het licht”. De feedback was dat dit niet diep genoeg ging.  Ik ging mij afvragen wat echt en nep was? Wat is authenticiteit? Ik stuitte hier op een fotoserie(AU,2019), waar ik een eigen versie van gemaakt heb.

[aesop_gallery id=”1498″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_gallery id=”1488″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]


 

Inmiddels was ik echter afgedreven van mijn eigenlijke hoofdvraag. Ik deed een stapje terug.

Mijn onderzoek ging verder bij de structuur van taal. Ik keek naar de Koreaanse taal(HowToStudyKorean,2020) , vanwege de afwijkende structuur. Er is een verticaal/horizontaal systeem, afhankelijk van welke klinker je gebruikt.

  • Eu/U/O = horizontaal
  • I/A/Eo = verticaal

Andere structuren bestaan vooral uit: Subject/Verb/Object. Je hebt talen met SOV = Zij hem ziet, SVO = Zij ziet hem of VSO = Ziet zij hem. Dit leerde me hoe talen in elkaar zitten.(Wikipedia-bijdragers,2020)

[aesop_gallery id=”1519″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]


 

De opbouw van de zin werd anders. Ik moest denken aan de film Arrival(Levy & Villeneuve,2016). Hierin staat een non-lineaire alien-taal centraal.

[aesop_gallery id=”1535″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

De logogrammen die deze aliens gebruiken zijn gebaseerd op de wetenschappelijke Sapir-Whorf hypothese(Kay & Kempton, z.d). Wat inhoudt dat de taal die je spreekt jouw beleving van de wereld en tijd kan beïnvloeden. Stel er zijn geen woorden voor: vroeger, toen, gister. Dan heb je waarschijnlijk geen beleving van het verleden.(The Ling Space,2016) (Cofield,2017). Ik heb zelf logogrammen ontworpen op basis van geluidsgolven en de film(theorie).

[aesop_gallery id=”1540″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Maar hoe mooi zou het zijn als je in een logogram meer kan uitdrukken dan enkel de betekenis van het woord. Dus door bijvoorbeeld emoties (Yau,2015) toe te voegen.

[aesop_gallery id=”1554″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]


 

Om meer de grafische kant te bekijken, heb ik kunstlogogrammen gemaakt, gebaseerd op het kubisme (Kletter,z.d.-a) en Mondriaan (Kletter,z.d.-b).

[aesop_gallery id=”1559″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

De stap daarna was dat ik een verhaal in logogrammen zou maken. Echter was dit idee steeds te uitgebreid. Hoe kon ik dit kleiner maken? Tot nu toe was mijn onderzoek: Hoe vorm ik een nieuwe taal? Na  feedback werd dit: “Aan welke bestaande taal/communicatie vorm kan ik nog wat toevoegen?”

Ik ben aan de slag gegaan met smileys. Eerst wilde ik corona-smileys maken.(inspiratie van NL’se en Chinese emoji-kunstenaars (van Brakel&Backx,2020) (Sanchez,2020)). Maar waarom? Welk aspect is interessant? Ik stuitte op eenzaamheid.  Vorig jaar gaf een kwart van de Nederlanders aan zich wel eens eenzaam te voelen en door corona is dit extra actueel.(Statistics-Netherlands, 2020) Hoe kan ik door smileys eenzaamheid makkelijker bespreekbaar maken?

Links  = (van Brakel&Backx,2020). Rechts = (Sanchez,2020)

Wat zijn smileys, oftewel emoji’s eigenlijk? Volgens professor Andrea Luangrath(Snee,2017) is het een manier om non-verbale communicatie te vertalen naar de tekst. Het gaat om de subtekst die je mist bij tekstuele berichtjes.(Moritz,2017) Bij de logogrammen keek ik al of ik emoties erin kon verwerken. In het onderzoek kwam ik erachter dat door de visuele kant van emoji’s je de kant van het brein aanspreekt dat over emoties gaat. Oftewel de communicatie via emoji’s is rijker dan alleen via tekst.(Hunt,2017).

De emotie is dus het belangrijkst. Bij emoji’s geldt de regel: Eerst de emotie, daarna de actie.(Peters,2017). De emoji’s volgen ook de uitkomsten, waarin mimiek wordt gekoppeld aan de stemming van de mens.(Bloemberg,2017),(Oosterhof & Todorov,2008).


 

[aesop_gallery id=”1573″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hier heb ik de basis gelegd van de smileys, rondom eenzaamheid. De feedback was dat ze te plat waren, er een gradiënt in moest, dat ze meer gezichtsuitdrukking/emotie moesten hebben.


 

[aesop_gallery id=”1578″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hier was men al een stuk positiever. Het had al meer gevoel. Toch vond men ze nog te somber, te veel zwart. De emoji’s waren goed voor kenbaarheid van eenzaamheid, maar minder voor “hulp”.


 

[aesop_gallery id=”1584″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hier heb ik geprobeerd abstracte schetsen te maken waarin ik emoties weergeef, die met eenzaamheid te maken hebben. Ik haalde inspiratie van emoji-kunstenaar Mat Otiz (Otiz,z.d).


 

[aesop_gallery id=”1590″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik heb hier geëxperimenteerd met andere kleuren, verschillende ogen en lijnen.  N.a.v. dit heb ik 4 nieuwe soorten gemaakt, die ik heb voorgelegd aan andere mensen. Ook sprak ik met een Instagram artiest(CanYouDreamInColor,z.d.), met wie ik praatte over eenzaamheid en vrolijkheid. N.a.v. hiervan hield ik de donkere basis voor mijn boodschap en bracht ik variatie aan in de ogen(kleur). Ik ben met nummer 3 doorgegaan.


 

Door de feedback heb ik 4 nieuwe stijlen/versies ontwikkeld. Ik koos voor nummer 3. Die heeft door de kleur meer emotie in zich. Daarnaast ben ik de abstracte emoties doorgaan itereren in dezelfde stijl. Uiteindelijk is er een Emoji pack ontstaan dat bestaat uit 12 smiley. 4 abstracte emoties, 4 emoji’s met een emotie & 4 situaties.

 

 

 


 

Met dit project hoop ik een bijdrage te leveren aan het makkelijker uiten en bespreken van eenzaamheid. Mijn project is een uitbreiding van de bestaande emoji-taal, waarmee ik een betekenis heb gegeven aan het onderwerp eenzaamheid. Ik denk dat door de brug naar het beeld(emoji), ik de mensen de mogelijkheid hun ware gevoel kenbaar te maken, zonder dat te moeten uitleggen. In de tijd van technologie, waar onze verbondheid steeds meer afhankelijk wordt van onze telefoon, is dit extra belangrijk.(VPRO,2011).


During Seminar, I researched for possiblities to create a new language. I stumbled upon Emoji’s.

I created emoji’s against loneliness, to give a voice to that feeling,

whether it is a concrete situation or an abstract feeling deep inside you.

AU. (2019, 26 oktober). Art and Authenticity in the Age of Fake News. american.edu. Geraadpleegd op 17-09-2020, van https://www.american.edu/cas/museum/2020/art-and-authenticity-in-the-age-of-fake-news.cfm

Bloemberg, F. (2013, 7 september). Spoedcursus Politiek # 52: Het belang van de mimiek. Het Debatbureau. Geraadpleegd op 16 oktober 2020, https://hetdebatbureau.nl/mimiek-spreken-openbaar/

CanYouDreamInColor. (z.d.). Can You Dream In Color. Instagram. Geraadpleegd 18 oktober 2020, van https://www.instagram.com/canyoudreamincolor/

Cofield, C. (2017, 14 februari). Talking in Circles: Creating the Alien Language of “Arrival”. Space. https://www.space.com/35696-arrival-movie-alien-language-explained.html

Carey, A. (Producent), Heller, M. (Regisseur). (2018). Can you ever forgive me? [Film]. Los Angeles, CA: Fox Searchlight Pictures.

HowToStudyKorean. (2020). Koreaanse Woord Structuur and Basis Letters. howtostudykorean.com. Geraadpleegd op 24-09-2020, van https://www.howtostudykorean.com/unit0/unit0lesson1/dutch/

Hunt, P. D. (2017, 13 december). The Art & Science of Making Emoji. Adobe Blog. https://blog.adobe.com/en/publish/2017/12/13/art-science-making-emoji.html#gs.ij0xhq

Kay, P., & Kempton, W. (z.d.). What is the Sapir-Whorf hypothesis? https://pdfs.semanticscholar.org/8485/4014ff787a590ef6259eeecfcd7a4fe3aaaf.pdf. Geraadpleegd 1 oktober 2020, van https://pdfs.semanticscholar.org/8485/4014ff787a590ef6259eeecfcd7a4fe3aaaf.pdf

Kletter, S. (z.d.-a). Kubisme. Art Salon Holland. Geraadpleegd 7 oktober 2020, van https://www.artsalonholland.nl/kunst-stijlen/kubisme-moderne-kunst

Kletter, S. (z.d.-b). Piet Mondriaan (1872-1944). Art Salon Holland. Geraadpleegd 7 oktober 2020, van https://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/piet-mondriaan

Levy, S. (Producent), Villeneuve, D. (Regisseur). (2016). Arrival [Film]. Hollywood, CA: Paramount Pictures.

Moritz, K. (2017, 29 december). The Social Science Behind Emojis. Rewire. https://www.rewire.org/science-behind-using-emojis/

Oosterhof, N. N., & Todorov, A. (2008). The functional basis of face evaluation. Proceedings of the National Academy of Sciences, 105(32), 11087–11092. https://doi.org/10.1073/pnas.0805664105

Otiz, M. (z.d.). Matotiz. Instagram. Geraadpleegd 17 oktober 2020, van https://www.instagram.com/matotiz/

Peters, L. (2014, 17 juli). Emojis Have Grammatical Rules, And You’re Probably Already Following Them. Bustle. https://www.bustle.com/articles/32092-emojis-have-grammatical-rules-and-youre-probably-already-following-them

Sanchez, R. (2020, 26 maart). Artist Ji Lee Creates Emoji For The Coronavirus Age. Dieline – Design, Branding & Packaging Inspiration. https://thedieline.com/blog/2020/3/26/artist-ji-lee-creates-emoji-for-the-coronavirus-age?

Snee, T. (2017, 31 januari). How do you shrug at someone via text? Iowa Now. Geraadpleegd op 16 oktober 2020, van https://now.uiowa.edu/2017/01/how-do-you-shrug-someone-text

Statistics-Netherlands. (2020, 27 maart). Nearly 1 in 10 Dutch people frequently lonely in 2019.  geraadpleegd op 15 oktober 2020, van https://www.cbs.nl/en-gb/news/2020/13/nearly-1-in-10-dutch-people-frequently-lonely-in-2019

TheLingSpace. (2016, 16 november). The Linguistics of Arrival [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 1 oktober 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=AkZzUWSiyn8

van Brakel, E., & Backx, J. (2020). Corona Emojis. Corona Emoji’s. Geraadpleegd 12 oktober 2020, van https://www.corona-emojis.com/

VPRO. (2011, 25 september). Sherry Turkle – Gesprek op 2. https://www.vpro.nl/speel%7EVPWON_1160907%7Esherry-turkle-gesprek-op-2%7E.html

Wikipedia-bijdragers. (2020, 22 april). SVO-volgorde. Geraadpleegd op 25 september 2020,  van Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/SVO-volgorde

Yau, N. (2015, 30 juni). Combining Inside Out emotions for new ones. FlowingData. Geraadpleegd op 3 oktober 2020, van https://flowingdata.com/2015/06/30/combining-inside-out-emotions-for-new-ones/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *