Capturing the power of light- Research proposal

Inleiding

Fotografie is de kunst van het vertalen van licht naar een afbeelding. Al jaren is fotografie één van de dingen die ik het liefste doe en het gene waar ik het liefst mijn beroep van zou maken. Door de jaren heen heb ik al diverse digitale camera’s in de hand gehad, maar nog nooit heb ik analoog gefotografeerd. Binnen de fotografie is naar mijn mening het vangen van licht en het spelen hiermee één van de lastigste maar ook mooiste dingen. Alles hierbij draait om timing. Deze passie voor fotografie en licht wil ik in deze seminar combineren door de techniek van het analoog fotograferen te ontdekken en te experimenteren met diverse lichttechnieken.

“Light makes photography. Embrace light. Admire it. Love it. But above all, know light. Know it for all you are worth, and you will know the key to photography”

– George Eastman –

(De Langen, J. 2019)

Context, scope & definitie

Fotografie en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer er geen licht is, kan je ook geen foto maken. Persoonlijk vind ik licht een prachtig fenomeen waarmee gespeeld kan worden, van zonsondergangen en schaduwen tot het experimenteren met lange sluitertijden en dubbele belichting. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, die ieder weer prachtige en verassende resultaten op kunnen leveren.

Inspiratie foto’s spelen met licht. (Cewe, 2014.  de Langen, J., 2019.  Lesly, 2018.
Veenstra, Y., 2016)

 

Analoge fotografie is een techniek waarmee je bewuster moet leren fotograferen. Waar je bij digitale fotografie fouten kan maken omdat je oneindig kan blijven doorklikken, word je met analoge fotografie beperkt tot een klein aantal foto’s dat je kan maken. Het mooie aan analoge fotografie vind ik dat je hierdoor ook anders gaat kijken naar de ‘mislukte’ foto’s die je anders direct zou verwijderen. De imperfecties, zoals ruis, die in de digitale fotografie uit den boze zijn, maken deel uit van de charme van analoge fotografie. Tevens staat de analoge fotografie nog dichter bij het thema licht dan de digitale fotografie, omdat dit een belangrijk onderdeel is van het ontwikkelproces.

Tijdens deze seminar wil ik gaan experimenteren met het vastleggen van diverse lichtomstandigheden en -technieken. Dat ga ik doen door middel van het gebruik van een analoge camera. Ik wil gaan onderzoeken hoe de techniek van analoge fotografie werkt en hoe je diverse lichtomstandigheden en technieken het beste vast kan leggen op de gevoelige plaat. Met analoge fotografie is er geen uitvlucht mogelijk naar beeldbewerking, dus het is het doel om zo mooi mogelijke afbeeldingen te maken zonder een uitvlucht te hoeven zoeken in programma’s als Lightroom en Photoshop.

“A photograph is a click away. A good photograph is a thousand clicks away and a better one, a million clicks away.”

– Kowtham Kumar K –

Methode

Om fotografie te begrijpen en er beter in te worden is het met name belangrijk dat je meters maakt. Om deze reden vind ik het belangrijk gedurende dit project (bijna) dagelijks een camera in handen te nemen. Om te experimenteren wil ik diverse belichtingstechnieken toepassen en te werk gaan in diverse lichtomstandigheden. Ook wil ik om de analoge fotografie beter te leren begrijpen zelf een keer werken in een doka.

Verwachting

Ik verwacht dat ik gedurende dit project diverse fotografie technieken zal uitproberen. Hierbij zal ik proberen licht te vangen in diverse afbeeldingen. Ik verwacht dat ik hierbij de theorie van de analoge fotografie goed leer kennen en me hier ook in zal verdiepen door bijvoorbeeld zelf film te gaan ontwikkelen en vergroten/afdrukken. Ik verwacht aan het einde van dit project een expositie neer te zetten met de resultaten van diverse experimenten.

Bronnen

Cewe (5 augustus, 2014). Creatief fotograferen met schaduw. Geraadpleegd van https://www.cewe.be/nl/blog/2014/08/05/creatief-fotograferen-met-schaduw/

Veenstra, Y. (17 augustus, 2016) Hindeloopen. Geraadpleegd van https://zoom.nl/foto/2710863/CE0F8757B5973AA97996487A353F298D-hindeloopen

Lesly (29 April, 2018) Fotorolletje dubbel belichten. Geraadpleegd van https://www.studiophunc.nl/fotorolletje-dubbel-belichten/

De Langen, J. (11 januari, 2019)

De Langen, J. (2019)

Angela (18 februari, 2016) 120+ inspirerende fotografie quotes. Geraadpleegd van https://www.vivelamemories.eu/120fotografie-quotes/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *