Research Proposal (week 1 & 2)

Richard Ramirez, The night stalker.

Research Proposal

Projectnaam: Schuldig
Naam student: Riswan van Tol
Studentennummer: 1762423
Klas: JDE-STUD-1
Periode: D
Jaar: 2021

Inleiding
Het onderwerp waar ik voor heb gekozen is de jeugd van seriemoordenaars. Ik heb gekozen voor dit onderwerp omdat ik zelf vroeger al snel de mening had over dit soort mensen dat ze niet te helpen zijn en een slechte aard hebben. Na interessante vakken zoals psychologie en sociologie ben ik verder geïnteresseerd geraakt in het gedrag van mensen ten opzichte van trauma’s. Tijdens het kijken van documentaires over seriemoordenaars waren de situaties waarin ze opgroeiden een groot thema. Vaak werden deze misdadigers in hun jeugd mishandeld en verwaarloosd. Hierdoor vraag ik mij af of deze misdadigers dezelfde daden zouden plegen wanneer de situatie waarin ze opgroeiden anders zou zijn. Misschien zijn deze misdadigers wel zo gevormd door hun jeugd en opvoeding. Door hier verder onderzoek naar te doen kan ik een eigen perspectief hierover vormen. Ook kan ik tijdens de zoektocht hiernaar uitingen maken waarmee ik kan experimenten met verschillende vormen. Uit dit onderzoek verwacht ik beter te kunnen begrijpen vanuit een psychologische kant waarom seriemoordenaars hun gruweldaden begaan. Dit onderzoek is interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in criminologie, psychologie en sociologie.

Context
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat ik onderzoek doe naar de seriemoordenaars in kwestie en hoe hun jeugd er uit heeft gezien. Ook is het relevant om te onderzoeken welke relaties de seriemoordenaar heeft gehad met naasten en hoe deze zich uitte. Daarnaast doe ik ook onderzoek naar de correlatie tussen jeugdtrauma’s en seriemoordenaars en wat voor psychologische werking dit heeft. De uitkomsten van deze onderzoeken zullen ervoor zorgen dat ik een duidelijke mening kan vormen of seriemoordenaars een slechte aard hebben of dat ze zo gevormd zijn door mishandeling en verwaarlozing tijdens de jeugd.

Richard Ramirez als kind.

Methode
Ik wil per week mij gaan focussen op een bekende seriemoordenaar. Ik ga in het begin onderzoek doen naar deze seriemoordenaar en hun jeugd in de vorm van documentaires, het lezen van rapporten en deskresearch. Daarnaast wil ik onderzoeken welke effecten trauma’s hebben op het menselijk brein. Vervolgens wil ik hun jeugd vertalen naar een uiting. Deze uiting zal elke week anders zijn. De ene week houd ik mezelf bezig met bijvoorbeeld geluid terwijl ik de week erop mezelf bezig houd met illustratie. Op het einde van de periode zal ik een expositie kunnen vormen van bekende seriemoordenaars en hoe hun jeugd eruit heeft gezien.

Conclusie
Na dit project verwacht ik dat ik een duidelijke mening kan vormen of seriemoordenaars een slechte aard hebben of dat ze zo gevormd zijn door mishandeling en verwaarlozing tijdens de jeugd. Daarnaast verwacht ik ook te begrijpen hoe trauma’s invloed hebben op het menselijk brein en hoe dit zich uit. Misschien komen er wel meerdere factoren bij kijken waar ik ook achter wil komen. Ik hoop dat ik kan onderbouwen waarom seriemoordenaars zo zijn geworden omdat ik niet wil en niet kan geloven dat mensen zo geboren worden. Daarnaast hoop ik door de expositie de gedachtegang van mensen te veranderen naar ‘wat als deze persoon hulp zou hebben gehad als kind? Zou het dan anders zijn?’. Misschien is er zelfs wel een oplossing voor of kunnen we het voorkomen. Daar zou ik ook graag antwoord op willen krijgen.

Bronnen 
Clay, R. A. (2016, februari 8). American Psychological Association. Retrieved from Listening to killers: https://www.apa.org/monitor/2016/02/killers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *