De beleving achter brood

Inleiding

Sinds jongs af aan heb ik al een voorliefde voor brood. Wij gingen met het gezin en kennissen op vakantie naar Frankrijk. Hier was het ritueel om vroeg in de morgen met alle kinderen in de auto naar de stadbakker te gaan om vers brood te halen. Sindsdien wordt ‘een goede bakker’ meegenomen in de criteria voor een vakantiebestemming. Sinds een paar jaar maak ik ook thuis broden en is de interesse alleen maar meer geworden.

El Tarangu podcast
El Tarangu (VPRO, z.d.) een podcast waarin AudioCollectief SCHIK – samen met sportchroniqueur Filip Osselaer – op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen.

 

Daarnaast vind ik het geweldig als je volledig in een moment kan zijn en even alleen dat kan beleven. Het gaafste is nog als je dat niet eens echt meemaakt. Een geweldig voorbeeld is El Tarangu (VPRO, z.d.), een meeslepend verhaal in de vorm van een podcast. Hoe spannend dit is, met alleen geluid, vond ik verbazingwekkend. Hoe doen ze dat?

J. Cole - She Knows
Videoclip: J. Cole – She Knows (J. Cole, 2014)

Ditzelfde gevoel heb ik ook weleens bij een scene van een Netflix-serie (Whiteley, Ridley & Lorentzen, 2020) of videoclips (J. Cole, 2014). Het beeld dat perfect bij de muziek past. Even helemaal in dat moment meeleven alsof je er zelf bij bent. Heerlijk vind ik dat. Het brengt een bepaald gevoel, sfeer en daardoor een beleving.

Dat is mijn fascinatie. Op de perfecte manier een moment, verhaal of gevoel meemaken. Zodat je even de tijd vergeet en er helemaal erin zit.

Daarom heb ik gekozen om de beleving achter brood te gaan exposeren.

 

Relevantie

Dit project is natuurlijk relevant voor mensen die broden bakken, van brood houden en er geïnteresseerd in zijn. Daarnaast wil ik juist ook dat de ‘niet broodbakker’ wel de beleving kan meemaken. In die zin is het voor iedereen die de beleving achter brood een keer mee wil maken.

 

Context

 

Dagelijks eten we brood. Het is de basis van onze voeding, genot, gezelligheid, een stevig ontbijt, lunch of lekker bij de borrel. Het is een fundament. Vele van ons eten brood nog zonder na te denken wat daarin is gestopt en dan heb ik het niet over de ingrediënten. Die zijn natuurlijk belangrijk, maar het gaat mij om de hele beleving die erachter zit, erin is gestopt en komt kijken bij het maken van brood. Hoe exposeer ik die beleving achter brood?

Met beleving bedoelen we een memorabele ervaring en met gebruikerservaring de ervaring van het hier en nu (Omgevingspsycholoog, 2013). Een beleving heeft te maken met emoties en zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen en proeven (MT/Sprout, z.d.; Senta, z.d.). Hiervoor wil ik gaan onderzoeken welk manier van beleven het best past bij het maken van brood. Daarom ga ik onderzoek doen naar hoe verschillende beroeps- en hobbybakkers het maken van brood beleven en wat er voor hen bij komt kijken. Ook ga ik mijn eigen gevoel boven water halen om dit ook te verwerken.

Er zijn al vele voorbeelden waarbij je door beeld lekker gemaakt wordt. We kennen ze allemaal. Die beelden van eten waar we bijna van gaan kwijlen. Videoclips zijn ook een mooi voorbeeld van een beleving meemaken. Door geluid en beeld perfect bij elkaar aan te laten sluiten kan je jezelf bijna verplaatsen in de video en in dat moment. Hoe wordt dit gedaan, wat maakt het zo goed? Ik onderzoeken hoe ik een bepaald gevoel en sfeer overbreng in uitingen.

Brood is voor vele misschien ook helemaal niet zo interessant, maar hoe maak ik de beleving erachter duidelijk en interessant? Hoe zet ik die sfeer en dat gevoel van maken neer? Wat ik naar voren wil brengen is dat ambachtswerk, de tijd, de verschillende emoties en de passie.

Uiteindelijk is dat wat ik wil bereiken dat je zintuigen worden geprikkeld op een indrukwekkende manier en je je als het ware kan verplaatsen in dat moment.

Methode

Om de beleving te bereiken ga ik experimenteren met veel verschillende uitingen. Ik ga foto’s en video’s maken, geluiden opnemen om een gevoel en moment vast te leggen. Ook ga ik proberen mijn gevoelens op papier te krijgen. Kan ik ze ook schetsen? Dit wil ik dan gaan vormen naar hoe de beleving het sterkst wordt beleefd.

Hiervoor moet geëxperimenteerd worden hoe en waarom mensen dingen op bepaalde manieren beleven en hoe je het doel van een beleving kan bereiken. Ik ga testen bij andere hoe tussentijds het gevoel overkomt en hoe andere het zouden uiten.

Zelf ga ik als het ware kruipen in de huid van de broodbakker. Ik maak zelf al vaker brood, maar wil bewust gaan nadenken wat ik erbij beleef. Dit wil ik overbrengen in uitingen door beelden en geluiden en geuren die erbij komen kijken.

Verwachte resultaat

Uiteindelijk wordt er een beleving neergezet voor de expositie. Ik verwacht dat geluid een hele grote en leidende rol zal hebben. Ook omdat ik hier erg geïnteresseerd in ben. Daarnaast is er natuurlijk niks duidelijker dan iets zien via beelden. Uit onderzoek moet voortkomen wat voor beleving het beste overkomt en hoe. Je moet je in kunnen leven in het moment, in de beleving achter brood. Wat eruit kan komen is bijvoorbeeld een audiovisuele expositie van geluiden en beelden die de sfeer en het gevoel bij brood maken weergeven. Bij het resultaat gaat het er dan om dat de onderdelen elkaar perfect ondersteunen. Hierdoor hoop ik ook mijn interesse en fascinatie voor het maken van brood over te kunnen brengen.

Ook denk ik dat audio een belangrijk element is van een beleving en hier wil ik ook graag meer over leren. Een beeld is belangrijk, maar zonder of met verkeerde geluiden erbij komt het niet over.

 

Bronnen

J. Cole. (14 februari, 2014). J. Cole – She Knows (Explicit Video) ft. Amber Coffman, Cults. Geraadpleegd op 20 april 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=jYdaQJzcAcw

MT/Sprout. (z.d.). Geef klanten een beleving door te voelen, proeven, horen of ruiken. Geraadpleegd op 20 april 2021, van https://mtsprout.nl/partners/bijdrage/geef-klanten-een-beleving-door-te-voelen-proeven-horen-ruiken

Omgevingspsycholoog. (13 juni, 2013). Wat is beleving?. Geraadpleegd op 20 april 2021, van https://www.omgevingspsycholoog.nl/wat-is-beleving/

Senta. (z.d.). Een wereld aan zintuigen. Geraadpleegd op 20 april 2021, van https://senta.com/blog/zintuiglijke-voorkeuren

VPRO. (z.d.). El Tarangu. Geraadpleegd op 20 april 2021, van https://www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html

Whiteley, G., Ridley, A., & Lorentzen, L. (juli, 2020). Last Chance U [Netflix]. Geraadpleegd op 20 april 2021, van https://www.netflix.com/nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *