De onderbewuste protagonist: Research Proposal

Thema, context en relevantie

Mijn keuze om het onderwerp “dromen” te onderzoeken voor mijn seminar opdracht komt vanuit een nieuwsgierigheid naar de onderbewuste fantasie. Dromen die ik s ’nachts beleef staan me vaak helder voor de geest en houden mij overdag nog veel bezig.

De droomwereld van mensen brengt de meest creatieve en absurde verhalen en beelden. Ik beschrijf het graag als een regisseur van het onbewuste. De “droomwereld” heeft iets magisch, wat mij fascineert. Ik wil onderzoeken hoe ik dromen kan visualiseren, om de “magie” van dromen tot leven te brengen.

Ik kan zelf helemaal opgaan in wat ik meemaak in een nacht en zou willen dat mijn omgeving dat ook kon, maar dromen vertellen is nou eenmaal niet zo interessant als de beleving ervan mist. Daarom wil ik een manier vinden om de beleving van dromen vast te leggen. De nadruk kan gelegd worden is het visuele aspect van een droom, waardoor het ineens goed voor te stellen is hoe een droom eruit heeft gezien of heeft gelopen. Het verhaal van een droom krijgt een diepere laag en dat maakt dit project relevant.

Onderzoekvoorstel, scope, kaders

De hoofdvraag van dit project luidt “Hoe kan ik dromen visualiseren?”.

Al eerder ben ik aan de slag gegaan met het vastleggen van deze magie in mijn fotografie, maar hierin heb ik alvast geleerd dat een dromerig gevoel oproepen, niet meteen betekend dat je een droom visualiseert. Om dit voor elkaar te krijgen moet er een juiste combinatie gevonden worden tussen het verhaal uit een droom en een droomsfeer. Dat is mij tot nu toe niet gelukt.

  

Een deel van mijn onderzoek zal ingaan op het verhaal in de uiteindelijke uiting. Hiervoor ga ik in gesprek met verschillende mensen om te luisteren naar hun dromen. Ik ben ook geïnteresseerd in iconische dromen of dromen die veel indruk hebben gemaakt. Wellicht vormt dit een interessante ingang voor de uiting.

Om een mening te kunnen vormen over de juiste manier van uitwerking, moet ik kennis vergaren over wat dromen zijn en wat dromen inhouden. Ik ga opzoek naar hoe het uiterlijk van een droom gezien wordt door beeldonderzoek onder verschillende respondenten uit te voeren. Omdat ik wil dat de uiting tastbaar wordt, zal ik gaan experimenteren met verschillende technieken (denk aan fotografie, illustreren, videograferen) op het gebied van beeldvorming. Ik wil inspiratie zoeken bij kunstenaars die dromen als overkoepelend thema gebruiken voor hun werk (denk bijvoorbeeld aan Dalí). Daarmee kan ik mijn werk van hen onderscheiden en mijn eigen draai geven aan dit magische onderwerp.

De volgende deelvragen wil ik gebruiken als een rode draad in mijn onderzoek:

  • Wat is de functie van dromen?
  • Hoe beschrijven/beleven mensen hun droomwereld?
  • Welke beeldtechnieken kan ik toepassen om een droomwereld te visualiseren?
  • Wat wordt ervaren als een “interessante” droom?

 Verwachting

Ik verwacht dat ik met dit onderzoek een verbeelding kan geven aan dromen van mij of anderen en het fenomeen dromen kan inzetten als een protagonist voor een verhaal wat in het “wakkere leven” begrepen en gewaardeerd wordt. Ik wil in de uiting zo dicht mogelijk bij de droomwereld in de buurt komen. Ik verwacht dat een droom goed vorm te geven is met het gebruik van videografie, omdat je daarin het randje tussen werkelijkheid en fantasie op kan zoeken. Echter ga ik juist ook andere vormen uitproberen, omdat ik denk dat dit verassende resultaten oplevert die wellicht beter werken dan een video.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *