Concept Diary #1: Het verhaal van de attractie

Week van 26 april t/m 2 mei

Ik ben in deze week me eerst bezig gaan houden met het verhaal van de attractie die ik wil gaan neerzetten. Dit is een belangrijk onderdeel van het overbrengen van de attractie en dit helpt me richting te geven aan de ontwerpen die ik zal maken.

Ik had als doel om minstens 1 bestaand verhaal op te zoeken en 1 verhaal zelf te schrijven. Als eerste heb ik een verhaal gevonden dat gaat over een reis naar Mars die niet helemaal vlekkeloos verloopt, genaamd ‘Silientium’. Ik vond dat deze een mooie spanningsopbouw had die ik ook wel terug wil zien in mijn attractie, maar uiteindelijk kan ik dit verhaal niet helemaal verwerken in de attractie omdat deze over een aantal personages gaat met specifieke eigenschappen. Ik wil liever een attractie maken waarin de bezoeker de hoofdrol speelt in het verhaal.

Na het zoeken en lezen van de verhalen op internet ben ik zelf aan het schrijven gegaan. Ik heb verschillende pogingen gedaan rondom 3 thema’s namelijk aliens, landen op een planeet en de reis door de ruimte zelf. Bij een aantal verhalen kwam ik niet bij een einde of werd het niet zoals ik had gewild, waardoor ik ook een aantal verhalen niet heb afgeschreven. Hier een aantal stukjes uit verhalen die ik heb geschreven maar die het niet zijn geworden:

Aliens

Sluit je ogen en stap door de deur.
Wanneer je je ogen weer opent ben je in een andere wereld beland. Je kijkt om je heen, verwonderd door waar je bent beland. Het lijkt wel alsof, je op een andere planeet bent.
“Welkom, bezoekers.” Luidt het. Je weet niet waar de abstracte stem vandaan komt, je kijkt achter je en ziet waar je vandaan gekomen bent. Een raket.
Aliens komen tevoorschijn en verwelkomen je op hun planeet. Je wordt rondgeleid en ziet allemaal dingen die je nog nooit gezien hebt. De gebouwen, kleuren en alles is anders dan op aarde.
Wel zijn er net zoals op aarde ook ongure types te vinden, waar je achterkomt als je een steegje inslaat. Daar komen de aliens ineens beangstigend over. Gelukkig ben je ook snel de steeg weer uit en terug in de gewone bebouwing… of toch niet?
Wanneer je uit de steeg komt ben je aangekomen bij een gebouw groter dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het zweeft! Je beleeft met de alien die je rondleidt een klein stuk van dit kasteel. Het is er prachtig binnen.

Je stapt naar buiten met een diepe zucht, blij dat je weer op aarde terug bent. Maar ook al knuffel je je familie en je beste vrienden die zo blij zijn dat je terug bent… Ergens in je gedachten, mis je de reis nu al.

Reis naar een planeet

Je bent uitgekozen voor het Special Space Program! Binnen no-time wordt je klaargestoomd om naar de ruimte te gaan. Er moeten nieuwe delen van de ruimte ontdekt worden en jij mag hier onderdeel van gaan uitmaken. Er is duidelijk naar welke planeet jullie zullen gaan reizen.
Je wordt getraind, moet een aantal testen doorstaan en een scan ondergaan. Wanneer jij officieel bent goedgekeurd wordt je meteen gewezen naar het ruimteschip. Iedereen wenst jou en de rest van de crew succes en daar zit je. Je maakt je goed vast en zet je schrap voor de take off.
Het voelt als maar een moment voordat je in de ruimte bent aangekomen. De aarde zie je langzaam kleiner worden totdat deze volledig uit zicht is. Nu weet je zeker dat je verder bent dan alle andere mensen tot nu toe.
Het voelt als maar een seconde voordat de raket weer begint te schudden zoals bij de opstijging. Dat kan niet goed zijn. Dat weet je zeker wanneer er rode lichten beginnen te flikkeren en het alarm af gaan. In paniek kijk je om je heen. Je sluit je ogen en als je ze opent ben je niet meer in het schip. In plaats daarvan zie je een planeet om je heen. Jullie zijn geland, maar dit was niet zoals de crew op aarde het had beschreven…
Alles is in fantastische kleuren gegoten en als je omhoog gaat zie je een hele andere hemel dan thuis. Alsof je alle sterrenstelsels ineens kan zien. Jij en je crew bekijken de planeet nog eens goed, maar hoe komen jullie weer thuis?

Reis door de ruimte

Ondertussen vlieg je vlak langs het ISS. Nog voordat je het wereldberoemde ruimteschip eens goed kan bekijken, zie je ineens een nieuwe planeet dichterbij komen.
Het is Mars. Als je goed kijkt zie je de recent gebouwde onderkomens op de planeet staan. Opeens hoef je helemaal niet meer goed te kijken want jullie vliegen vlak langs de planeet en kunnen bijna zwaaien naar de astronauten die daar hun werk doen.
Na Mars kunnen jij en de crew even rustig genieten van het uitzicht op alle sterren en planeten die jullie vanaf hier kunnen zien. Maar dan zien jullie iets aankomen wat niet veel goeds kan voorspellen, een astroïde-riem. Jullie stevenen er recht op af en ook de computer geeft alarm! Wanneer jullie door de riem heen vliegen voel je het meteen. Het hele schip gaat heen en weer. Je vraagt je voor een moment af of dit wel goed gaat komen.
Gelukkig zijn jullie snel door de astroïde riem heen. Al snel daarna zie je een enorme gaswolk voor jullie verschijnen. Ook hier vliegt het ruimteschip recht doorheen, waardoor jullie eventjes omringt worden door alle bijna magische kleuren die zich in de gaswolk bevinden.

Uiteindelijk heb ik van meerdere verhalen onderdelen gecombineerd, maar ben ik wel gebleven bij het laatste onderwerp, de reis door de ruimte. Dit paste het best bij het beeld wat ik voor me had én ik kon hier de meeste verschillende stukjes in kwijt zonder dat het een verhaal werd wat geen rode draad meer had. Dit heb ik uitgewerkt en daarna ben ik aan de slag gegaan met het overbrengen ervan. Videobewerking is niet echt mijn ding, maar om het verhaal alleen maar voor te lezen aan iemand of iemand het zelf te laten lezen had niet het gewenste effect van immersie. Daarom heb ik toch besloten een video erbij te maken zonder hier te veel tijd aan te besteden. Terwijl ik rond aan het kijken was voor wat visuele inspiratie al voordat ik aan de verhalen begon was ik een video tegengekomen die ik super cool vond en waarvan ik best wel het gevoel kreeg wat ik met mijn attractie ook wilde bereiken. Deze video heb ik gebruikt als ondersteunende video bij het verhaal. Het verhaal heb ik door mijn moeder laten inspreken (voorlezen is niet mijn sterkste kant) en ik heb hier nog achtergrond muziek bij gezocht. Zie hieronder de video die ik hiervan heb gemaakt. De volledige tekst kun je teruglezen onder de bronnen.

[aesop_video src=”youtube” id=”NoGR5AnRu3Q” width=”content” align=”center” caption=”Achtergrondmuziek en beeld zijn niet door mij gemaakt, zie bronnen.” disable_for_mobile=”off” loop=”off” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Bronnen

Aragon, M.A., Subbarao, M., Szalay, A. (2012, 8 augustus). A Flight Through the Universe, by the Sloan Digital Sky Survey. [Video-bestand]. Geraadpleegd op 29 april 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=08LBltePDZw

Pearson, M. (2016). Silientium. Geraadpleegd op 25 april 2021, van https://www.nasa.gov/feature/mars-short-stories-the-write-stuff-0 

Twelve Titans Music. (2017, 1 oktober). Twelve Titans Music – Dreaming In Technicolor [Epic Powerful Orchestral]. [Video-bestand]. Geraadpleegd op 29 april 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=oCq5V_4qrmw

Reis door de ruimte

Jij bent uitgekozen voor het Special Space Program!

Binnen no-time wordt je klaargestoomd om naar de ruimte te gaan. Je mag mee met de allereerste passagiersvlucht in een raket. De raket zal alleen een ronde door het sterrenstelsel gaan maken maar dat maakt het uiteraard niet minder speciaal. Iedereen is nerveus, het is namelijk niet alleen speciaal, maar ook een gevaarlijke stap.

Je wordt getraind en moet een aantal testen doorstaan, ben je wel in staat om naar de ruimte te gaan? Het is even moeilijk maar uiteindelijk lukt het je om in alle testen te slagen. Je bent opgelucht dat het gelukt is, maar dan blijkt dat je nog een scan moet ondergaan… Je wordt een grote machine ingeleid door het personeel. Je ziet bijna niets binnen, het felle licht verblind je bijna. Je wilt om je heen kijken in de machine om iets te zien maar je wordt gecorrigeerd door een harde machinale stem. Je moet stil blijven staan. Gelukkig is de scan snel voorbij.

Jij bent officieel goedgekeurd en je wordt daarom meteen gewezen naar het ruimteschip. Iedereen wenst jou en de rest van de crew succes en daar zit je. Je maakt je goed vast en zet je schrap voor de take off…

Met een schok begint de raket te bewegen. Om je heen zie je allemaal apparatuur die je niet kent. Hier en daar flikkert en lampje en dat baart je zorgen, maar je gaat ervanuit dat het allemaal goed geregeld is door het grondpersoneel.

Gestaag kom je van de grond, totdat de raket ineens flink begint te schudden. Je schrikt van de lichtflits om je heen, maar het klaart snel op en dan zie je dat je in de ruimte bent. De aarde lijkt langzaam kleiner te worden totdat deze bijna volledig uit zicht is.

Ondertussen raas je vlak langs het ISS waardoor je merkt hoe hard het schip wel niet gaat. Nog voordat je het wereldberoemde ruimteschip eens goed kan bekijken, zie je ineens een nieuwe planeet dichterbij komen.

Wanneer je de planeet iets langer bekijkt herken je het als Mars. Als je goed kijkt zie je de recent gebouwde, grote witte onderkomens op de planeet staan. Binnen de kortste keren hoef je helemaal niet meer goed te kijken want je vliegt vlak langs de planeet en kan bijna zwaaien naar de astronauten die daar hun werk doen.

Nadat je Mars van dichtbij hebt bekeken kunnen jij en de crew even rustig genieten van het uitzicht op alle sterren en planeten die jullie vanaf hier kunnen zien.

Wanneer je weer naar voren kijkt zie je iets aankomen wat niet veel goeds kan voorspellen, een astroïdegordel. Je stevent er recht op af en dat ziet er gevaarlijk uit. Overal kleine stukken steen, het zal de raket toch niet beschadigen? Dan beginnen ook de computers alarm te geven en rood licht flikkert om je heen. Je knippert en zit dan middenin alle astroïden. Je merkt het meteen want het schip wordt helemaal door elkaar geschud. Er komen stenen tegen de voorruit en je bent bang dat er uiteindelijk 1 het raam zal breken.

Je zucht diep wanneer je uit de astroïdegordel bent en je het prachtige uitzicht weer terug hebt. Al kort nadat het gevaar is geweken gaan jullie richting een gaswolk. Deze ziet er niet zo gevaarlijk uit als de astroïdegordel maar minstens zo indrukwekkend met al zijn felle kleuren. De raket snelt door de wolk heen waardoor je eventjes omringt wordt door alle magische kleuren die zich in de gaswolk bevinden.

Ineens maakt het ruimteschip een scherpe bocht. Je vraagt jezelf nog af waarom, maar al snel wordt het duidelijk want de aarde komt weer in zicht. Gelukkig is de landing een stuk rustiger dan de take off en staan jullie binnen de kortste keren weer met de raket op de grond.

Je stapt naar buiten met een diepe zucht, blij dat je weer op aarde terug bent. Maar ookal knuffel je je familie en je beste vrienden die ontzettend blij zijn dat je terug bent… Ergens in je gedachten, mis je de reis nu al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *