week #4 Capturing the power of light

Na het eerste kleur rolletje film vol geschoten te hebben met een rangefinder camera heb ik vervolgens in deze zelfde camera een zwart-wit rolletje gedaan. Met het kleur filmrolletje was is opzoek gegaan naar veel kleurrijke situaties. Dit voegt bij een zwart-wit rolletje natuurlijk niet veel toe aan de foto’s en daarom ben ik gaan kijken naar wat voor situaties wel er uit springen in zwart-wit. Ik kwam toen uit bij de onderwerpen: contrasten, structuren, schaduwen en lijnen.  Ik ben daarom met de volgende constructie gaan spelen:

Door het licht van de zaklamp kon ik in combinatie met diverse voorwerpen verschillende structuren op de muur creëren. De structuren zoals hieronder te zien zijn uiteindelijk niet allemaal even succesvol gelukt, omdat de lamp verplaatst moest worden, aangezien anders de voorwerpen voor de lens van de camera kwamen. Hierdoor waren de structuren uiteindelijk minder goed zichtbaar. Dit rolletje is helaas nog niet helemaal volgeschoten, dus de resultaten hiervan heb ik nog niet.

Naast de rangefinder camera heb ik ook een analoge spiegelreflexcamera geregeld. Deze camera gaf mij meer mogelijkheden, zoals het wisselen van brandpuntafstand en de mogelijkheid om dubbel te belichten. Met double exposure ontstaan aparte beelden waarbij twee foto’s door elkaar heen vloeien. Om inspiratie op de doen ben ik begonnen met het maken van een moodboard.

Vervolgens ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van allemaal dubbel belichte foto’s. Het leuke hiervan is dat het een complete verassing is wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Het enige waar ik nog rekening mee heb gehouden is dat ik de foto’s ieder een stop het onderbelicht, zodat het uiteindelijke resultaat niet overbelicht is, omdat er natuurlijk twee keer licht op de film wordt toegelaten. Ik ben blij verast met de resultaten hiervan.

Bronnen:

Jongin Arnhem (6 juli, 2019) Interview: de analoge multi-exposure fotografie van Arnoud Lievers. Geraadpleegd van https://jonginarnhem.nl/talenten/interview-de-analoge-multi-exposure-fotografie-van-arnoud-lievers/

The Dark Room (18 oktober, 2020) How to create double exposures on film. Geraadpleegd van https://thedarkroom.com/double-exposure-a-guide-to-creating-double-exposures-on-film/

Lesly (29 April, 2018) Fotorolletje dubbel belichten. Geraadpleegd van https://www.studiophunc.nl/fotorolletje-dubbel-belichten/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.