Concept Diary week 5: Door andere ogen

Week 5
In week 5 ben ik verder gegaan met het kunstwerk: de Volharding der Herinnering van Salvador Dali waarvan ik een pop-up schilderij heb gemaakt. De feedback die ik van de docent heb ontvangen op dit pop-up schilderij is om te gaan kijken hoe ik er nog meer een beleving van kan gaan maken en al kan gaan kijken hoe ik met mijn eindwerk het publiek wil gaan verbazen en hoe ik het groots wil maken. Zelf ben ik er nog niet over uit of ik het per definitie groots wil maken, omdat iets kleins ook bijzonder en verbazingwekkend kan zijn (dit door de kleinere details).

Experiment 1: Pop-up schilderij met een Augemented Reality laag
De feedback om van het pop-up schilderij meer een beleving te maken was mijn volgende uitdaging. Vandaar dat een van mijn experimenten voor deze week gaat zijn om Augmented Reality aan het pop-up schilderij toe te voegen. Aangezien ik tijdens dit seminar project voor het eerst met Augmented Reality ben gaan werken is voor mij interessant om deze techniek te gaan toepassen. Om een extra beleving aan het pop-up schilderij toe te voegen ben ik eerst gaan brainstormen welke elementen interessant zijn om als extra laag toe te gaan voegen (Figuur 1). Ik heb gekozen om een mier en een geluidseffect van een klok als extra laag toe te voegen. De mieren in dit werk symboliseren het perfect functionerende actieve geheugen, naast deze symboliek, lijkt het alsof de klok verslonden wordt door de mieren. De slappe uurwerken in dit schilderij roepen het beeld op van onnauwkeurigheden, veranderingen en dysfuncties van het geheugen die met name tijdens de slaap optreden.

Bij het ontwerpen van de mier ben ik eerst gaan kijken hoe Salvador Dali de mieren in zijn kunstwerken visualiseert (Figuur 2),

Figuur 2: mieren gemaakt door Salvador Dali

deze mieren ben ik vervolgens na gaan maken in Adobe Illustrator (Figuur 3).

Figuur: mieren namaken in Illustrator

Vervolgens heb ik een mier gemaakt in Blender, omdat ik wil leren 3D objecten te maken. Aangezien ik Blender nog er lastig vindt, was het voor mij een leerzame uitdaging om hierin een geabstraheerde mier te maken (Figuur 4).

Figuur 4: mier gemaakt in Blender

Vervolgens heb ik de poten van de mier ook in Blender geanimeerd, zodat het lijkt dat de mier zich kan verplaatsen .

De geanimeerde mier ben ik gaan verwerken in Adobe Aero als een extra laag aan de werkelijk en het pop-up schilderij. In deze voorstelling wil ik het beeld schetsen alsof een mier levensgroot wordt en zijn eigen leven gaat leiden in het schilderij. Vervolgens ben ik aan deze Augmented Reality laag ook een sound-effect van een oude tikkende klok gaan toevoegen, waardoor het lijkt alsof de klokken weer tot leven komen en dat de droom wellicht tot een einde komt? De ervaring is: als er een mobiel voor het pop-up schilderij wordt gehouden ontstaat er op de plek waar kleine mieren zichtbaar zijn een grotere mier. Als de gebruiker op deze mier tikt gaat de mier door het schilderij heen lopen ‘zijn eigen leven leiden’ en op de achtergrond hoort de gebruiker de klokken tikken.

Experiment 2: De droomwereld in de Volharding der Herinnering
Na de feedback aan het begin van deze week en van week 3 wilde ik een extra experiment gaan maken met het schilderij de Volharding der Herinnering van Salvador Dali. Hierin wilde ik gaan kijken hoe ik niet alleen een ‘leuk’ effect kan maken, maar ook de ervaring inhoudelijk kan weergeven en hoe ik van dit schilderij weer een andere beleving kan maken. Hiervoor ben ik gaan brainstormen en heb ik een woordweb gemaakt (Figuur 5).

Figuur 5: woordweb

Hierdoor kwam ik met idee kwam om een animatie te maken van schilderij waarbij de droomwereld tot leven komt. Het visioen van Dali over het camembertkaas wat heeft geleid tot de smeltende klokken (slappe uurwerken) wil ik gaan visualiseren. Ik wil de symbolieken en het visioen van Dali (het verhaal van het schilderij) gaan verwerken in de animatie, maar wel zorgen dat er in de animatie ruimte is voor je eigen interpretatie.

Figuur 6: storyboard animatie

Vervolgens ben ik een storyboard (Figuur 6) gaan maken waarin het verhaal wat ik wil vertellen met het kunstwerk wordt gevisualiseerd. In dit storyboard worden 6 scenes uitgelicht. In scene 1 is de bedoeling dat het hoofdpersonage (het vervormde gezicht) zijn oog gaat sluiten, vervolgens komt de droomwereld tot leven en in de laatste scene gaat het oog weer open om als ware het schilderij uit de slaapstand te halen. In de tussenliggende scenes wil ik de achtergrond van het schilderij gaan aanpassen waardoor het lijkt alsof de zon ondergaat, het nacht is, de zon weer opkomt en dat het uiteindelijk weer dag is (Figuur 7 t/m 9).

Figuur 7: achtergrond dag
Figuur 8: achtergrond zonsondergang
Figuur 9: achtergrond nacht

Ook wil ik de klokken nog slapper laten worden, de klokken weer laten lopen en  de camembertkaas terug laten komen. Om dit te gaan maken ben ik eerst de achtergronden in Photoshop gaan aanpassen met belichting om een effect te creëren van het schilderlij op verschillende momenten van de dag.

 

Vervolgens ben ik de elementen (boom, klokken en het gezicht) van de achtergrond los gaan halen. Vervolgens ben ik de losse elementen in Adobe After Effects gaan bewerken, dit programma is nieuw voor mij dus een leuke uitdaging om hierin een animatie te maken. De elementen die ik geanimeerd heb, heb ik vervolgens in Premiere Pro ge-edit en tot slot heb ik sound-effects aan het geheel toegevoegd waardoor de animatie van dit schilderij nog een extra beleving mee krijgt.

 

Terugblik & vooruitblik
Deze week heb ik interessante en leerzame experimenten uitgevoerd op het schilderij van Dali. Ik heb leren werken met verschillende programma’s en verschillende technieken. De twee experimenten hebben mij doen bewijzen dat ik bijvoorbaat niet zo snel moet denken dat ik iets niet kan, maar gewoon aan de slag moet gaan. Door gewoon te gaan experimenteren merk ik dat ik tot betere en creatievere ideeën kom.

Volgende week wil ik een nieuw schilderij selecteren en daar weer mee gaan experimenten ‘hoe kan ik dat schilderij een extra of nieuwe beleving mee geven?’. Ook wil ik in deze week een start gaan maken met het eindproduct ‘de tentoonstelling’. Ik wil gaan brainstormen en kijken hoe mijn experimenten van de afgelopen weken een invloed kunnen hebben op het eindproduct.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *