Concept Diary (week 5) Jeffrey Dahmer & Aileen Wuornos

Een nieuwe week en een nieuwe seriemoordenaar. Deze week ga ik mij verdiepen in de jeugd van Jeffrey Dahmer. Vorige week heb ik feedback van Wietske gekregen dat ik meer moest gaan maken. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze week er een seriemoordenaar bij te doen: Aileen Wuornos.

 

Jeffrey Dahmer

Net zoals voorgaande weken begon ik met het verdiepen in de jeugd van Jeffrey Dahmer, ook deze was niet zo prettig. Van deze gebeurtenissen heb ik vervolgens een tijdlijn gemaakt om er weer drie gebeurtenissen uit te kiezen om een uiting bij te maken. Deze week wilde ik gaan experimenteren met de cut out stijl.

Schetsen

Vanuit deze tijdlijn heb ik drie gebeurtenissen geselecteerd om mee te gaan experimenteren. Eerst ben ik begonnen met het schetsen van deze gebeurtenissen en op welke manier ik deze kan overbrengen. Vervolgens heb ik de schetsen getest bij vrienden of ze konden begrijpen waar over het gaat. Dit was duidelijk genoeg waardoor ik verder kon gaan met het realiseren van de schetsen.

Proces

Na het schetsen was het tijd om deze gebeurtenissen vorm te geven in de cut out stijl. Hiervoor heb ik verschillende kleuren bij elkaar gezocht die passen bij het onderwerp om een duidelijker beeld te geven. Ik vond het nog flink lastig om alles perfect uit te knippen waar ik me weer realiseerde dat het niet zo glad hoeft te zijn. Misschien is het juist beter als het wat grover is. Daarom heb ik ervoor gekozen om het iets grover te houden zodat het er niet perfect uit komt te zien.

Uitingen

Dit zijn de drie uitingen die horen bij de jeugd van Jeffrey Dahmer.

Extra experiment

Toen ik de uitingen bij elkaar had leek het mij leuk om er nog een experiment bij te doen waar ik deze uitingen verwerk in een stop motion. Deze is helaas te zwaar om te kunnen plaatsen in deze blogspot. De reacties die ik hier op kreeg waren super positief maar mensen waren bang dat er iets miste. Dit liet mij nadenken samen met de feedback over of ik het 3D kon gaan maken. Ik ging verder denken over andere uitingen die te maken hebben met prikkels. Zo kwam ik op geluid.

Aileen Wuornos

Voor deze seriemoordenaar wilde ik mij gaan focussen op geluid. Vervolgens begon ik met het onderzoek op dezelfde manier en heb ik hier een tijdlijn voor mezelf van gemaakt om er vervolgens weer 3 gebeurtenissen uit te kiezen.

Proces

Ik ben begonnen met het afzoeken op het internet opzoek naar geluiden die passen bij de drie gebeurtenissen. Dit bleek nog een hele klus omdat ik opzoek was naar hele specifieke geluiden die commercieel niet gebruikt worden. Hierdoor heb ik een groot deel zelf op genomen.

Uiting

Dit is de uiting die de jeugd van Aileen Wuornos laat horen.

 

Feedback

De feedback die ik kreeg op deze uitingen waren heel positief. Mensen konden deze uitingen meteen koppelen aan gebeurtenissen zonder er een gezicht bij te hebben of weten van wie het zou kunnen zijn. De vraag was alleen of het genoeg was. Volgens Wouter en wat klasgenoten moest ik alvast gaan nadenken over hoe en wat ik wil laten zien tijdens de schouw. Ik had in het begin al een heel sterk idee van wat ik wilde gaan laten zien, namelijk: het proces. Uiteindelijk heb ik dit helemaal van mij afgeschoven en ben ik terug gegaan naar de kern. Waarom fascineert dit mij? Wat wil ik vertellen? wat is het doel? deze vragen heb ik mezelf opnieuw gesteld en zo ben ik op een geheel nieuw eindproduct gekomen. Ik neem alle werken van het proces mee en giet het samen in een kijkdoos zodat ik mensen goed kan laten zien hoe de jeugd van een moordenaar er nou uitziet. Volgende week ga ik mij verder bezig houden met een prototype van hoe het in zijn werking zou moeten gaan en wat voor elementen ik er allemaal in wil gaan verwerken.

Reflectie

Halverwege de week had ik een dip te pakken. Ik wist niet meer wat ik nou precies wilde doen en raakte eigenlijk de weg kwijt door alle experimenten. Normaal gesproken vind ik het super moeilijk om afstand te nemen van de visie die ik had om andere ideeën te krijgen. Meestal blijf ik namelijk haken op het zelfde idee. Dit keer was het anders. Ik was zodanig de weg kwijt dat ik het ook helemaal om wou gooien. Ik was niet meer tevreden over de visie die ik had omdat ik te ver van de kern kwam te staan. Door mezelf weer in te lezen in mijn geschreven stukken over mijn fascinatie kwam ik weer helemaal terug tot de kern en kon ik anders gaan denken. Ik ben heel enthousiast over het idee wat ik nu in mijn hoofd heb en ik kan niet wachten om eraan te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *