CONCEPT DIARY – LEGALE COCAÏNE

PREMISSE

De legale wereld van cocaïne.

SYNOPSIS

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Het is een genotsmiddel en mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of in een roes te komen. De laatste jaren merkte ik om mij heen dat er veel drugs werd gebruikt. Vooral in de corona crisis werd dit in mijn omgeving alleen maar versterkt. Verder brengt drugs veel problemen met zich mee. De afgelopen jaren is het geweld in de onderwereld van drugs sterk toegenomen. Er worden liquidaties gepleegd en mensen dragen vuurwapens opzak. Echter heb ik altijd het idee gehad dat de gebruikers niet weten waar het vandaan komt en dat iedereen maar wat doet, omdat ze het ergens gehoord hebben. Er heerst een ernstig taboe over drugs en daarom wilde ik kijken op welke manier ik dit kan doorbreken.

ONDERBOUWING

HOOFDVRAAG: Wat gebeurt er als cocaïne legaal zou worden?

Drugs wekte de laatste paar jaren veel interesse in mij op. Toen ik begon had ik nog geen idee hoe ik in de richting moest denken om een taboe van drugs te doorbreken. Ik zie het veel om mij heen gebeuren en het is best een lastig onderwerp omdat er niet heel veel over te vinden valt. Tijdens mijn onderzoek kwam ik er vooral achter dat ik veel wilde observeren, want daar heb ik uiteindelijk de meeste resultaten uitgehaald. Ik was in eerste instantie opzoek naar hoe ik zelf drugs ‘legaal’ zou kunnen maken. Dit leidde vooral tot een onderzoek naar hoe ik een drugszakje zou kunnen vormgeven. Uiteindelijk wilde ik er graag een verhaal bij hebben. Waarom doe ik dit en wat wil ik overbrengen? Ik kwam erachter dat stel dat drugs legaal zou worden, ik wel wil dat mensen op een juiste manier worden geïnformeerd. Er zitten namelijk veel gevaren achter en er zijn ook bepaalde manieren hoe je het moet gebruiken, alleen weten veel er niet van of nog niet genoeg. Ik heb vooral uit twee verschillende hoeken gekeken. Dit was eerst bij de ervaring van de aanbieder (de dealer) en de ervaring van de gebruiker. Op deze manier kon ik mij goed inleven in wat zo een drugs pakketje nou precies nodig heeft. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat ik tijdens de expositie een cocaïne doosje wil laten zien die je heel simpel bij de supermarkt kan kopen net zoals een pakje sigaretten. Voor het doosje die ik wil ontwerpen wil ik alle kennis meenemen die ik tijdens mijn proces heb opgedaan. Voor het cocaïne doosje ga ik daarom meer itereren op logo’s en de functionaliteit van het doosje zodat ik het eindresultaat op de expositie kan laten zien.

Creatieve onderzoekstechnieken

Benchmark creation

Het verzamelen van producten die verband houden met mijn onderwerp. Ik heb  gekeken waarom deze producten op die manier worden verpakt en dit als inspiratiebron gebruikt. Dit was de drugs zelf, maar ook bijvoorbeeld producten als medicijnen en andere genotsmiddelen zoals koffie.

Moodboard

Een gestructureerd overzicht creëren door moodboards.

Participant observation

Ik heb mezelf ondergedompeld in twee personen die drugs gingen gebruiken. Op deze manier heb ik empathie gekregen en dingen opgemerkt die belangrijk waren in mijn zoektocht. Hoe gebruiken ze het? Waarom doen ze dit? Wat weten ze wel en wat weten ze niet? Wat betekenen drugs voor de persoon? e

Trendanalyse

Ik heb gekeken naar trends van verpakkingen van drugs, genotsmiddelen en medicijnen. Ik ben opzoek gegaan naar bepaalde patronen. Waren er dingen die op een verpakking vermeld moeten worden? Is een verpakking alleen genoeg? Welke kleuren en materialen worden er gebruikt? Welke vormen? Zijn transparante verpakkingen belangrijk of juist verpakkingen waar je niet doorheen kan kijken?

Sketching

Aan de hand van dit onderzoek ideeën geschetst.

Prototyping

Prototype maken met het materiaal waarmee ik heb geëxperimenteerd.

 Experimenteren met materiaal

Gekeken naar materiaal zoals plastic bestek, stiften, klei en karton.

 

 

CREATIEF PROCES

Wat betekent drugs voor mij?

Ik ben begonnen met het maken van een mindmap over drugs. Dit was puur om te kijken wat drugs voor mij precies betekent en wat ik hieruit kan halen. De woorden waar ik aan dacht heb ik daarom opgeschreven. Zoals op de afbeelding te zien is heb ik alle woorden die in mij opkwamen opgeschreven.

De woorden die ik belangrijk of interessant vond heb ik toen met een rode kleur omcirkeld. Dit waren de woorden: illegaal, partydrugs, onderwereld, dealt met zakjes, wit pakje en envelopje. Ik vond het eigenlijk heel interessant dat zo een drugs pakketje vaak wit is of in de vorm van een envelopje. Ik heb het vaker gezien en ik weet natuurlijk dat het zo is maar het waren niet woorden waarvan ik dacht dat ik er iets mee zou kunnen of interessant zou vinden.

Beelden analyseren

Ik ben verder gegaan met het analyseren van een documentaire “Narcostaat” met Danny Ghosen, die op NPO te zien is. Ik dacht dit mij wel kon inspireren en ik mij op deze manier meer kon verplaatsen in de dealer in plaats van de gebruiker van drugs. In deze documentaire schrok ik heel erg van het geweld en zoveel jongeren die hun leven op het spel zetten voor het geld. Ik heb een moodboard gemaakt van drugs om de beelden in mij op te nemen als ik de standaard drugs plaatjes naast elkaar leg en kijk wat mij nou precies opvalt.

Het viel mij op dat alles weer heel wit is en statisch. Het is eigenlijk nietszeggend, het vertelt niks en het doet niks.

Benchmark creation – verzamelen

Ik ben drugs verpakkingen gaan verzamelen om te kijken of er iets op zou vallen. Zo heb ik de legale en illegale drugs naast elkaar gelegd. Voordat ik dit ging doen verwachtte ik al dat er een groot contrast tussen de twee zouden zitten.

Het viel mij op dat de legale drugs heel erg wordt vormgegeven. Je ziet kleur, logo’s en informatie. De illegale drugs is heel vlak. Er staat niks op en alles is wit of bruin door de kleur van de drug. Dit was ook wel te verwachten door de eerdere onderzoeken. Het enige wat mij wel opviel en wat ik nog niet wist, is dat er op sommige zakjes wel een patroontje te zien is. Na een interview met een gebruiker kwam ik erachter dat dit zo is omdat de dealer op deze manier de drug kan onderscheiden. Zo kan hij zien dat er in het pakje bijvoorbeeld cocaïne of mdma zit.

Aan de hand van feedback werd mij geadviseerd om nog verder te kijken naar alleen drugs. Ik heb uiteindelijk meer gekeken naar genotsmiddelen en medicijnen. Deze heb ik vervolgens naast elkaar gelegd.

Wat mij vooral opviel in eigenlijk vrijwel elk product (behalve de drugs), dat er in de verpakking wordt gedoseerd. Als je namelijk een pakje medicijnen koopt, neem je niet alles in een keer maar neem je er 1 of 2. Als je koffie wilt drinken en je maakt je pakket open, haal je er 1 cup uit en niet meerdere. Dit is natuurlijk heel logisch, maar iets waar ik verder nooit over na heb gedacht. Ik vond dit heel interessant en wilde meer kijken naar de kant van de dosering van een verpakking.

 

Participant observation – verplaatsen in de gebruiker

Ik wilde mij ook verdiepen in de gebruiker in plaats van alleen de dealer. Ik wilde erachter komen waarom ze dit deden en wat ze erbij voelde. Uiteindelijk heb ik 2 participanten kunnen regelen om hun gedrag te kunnen observeren tijdens het gebruik van cocaïne, mdma en metamine. Ik heb dit gefilmd alleen wegens privacy heb ik dit niet kunnen delen. Van de belangrijkste punten heb ik notities gemaakt.

Wat in mij opkwam is dat de dosering waar ik eerder achter ben gekomen bij andere verpakkingen een goede toevoeging zou kunnen zijn bij het laatste punt. Je kan ketamine en cocaïne namelijk op veel creatieve manieren snuiven. Op de avond zelf werd het bijvoorbeeld met een mes gedaan. Wat mij ook erg opviel tijdens het gebruik was dat maar wat uit het zakje werd gehaald en werd gesnoven. Toen ik vroeg hoeveel ze moesten nemen kreeg ik eigenlijk als antwoord dat er maar gewoon een lijntje wordt gemaakt maar niet weten wat de juiste hoeveelheid is die ze moeten innemen en ze eigenlijk maar gewoon wat doen.

Schetsen – dosering

Na de eerdere onderzoeken werd ik heel erg getrokken naar de dosering in verpakkingen. Dus ben ik gaan kijken naar verpakkingen die ik interessant vond. De verpakking linksboven vond ik erg interessant. Het ziet eruit als een doosje medicijnen die je openmaakt en waarvan je maar een bepaalde hoeveelheid nodig hebt. Uiteindelijk heb ik schetsen gemaakt. Stel dat ik een verpakking zou maken? Hoe zou het er dan uitzien?

Hier kwamen de 4 beste ideeën uit:

  1. Cocaïne ketting: een ketting waar een buisje aan hangt. In het buisje zit de drugs en aan de dop zit een cocaïne lepel vast. De ketting is makkelijk mee te nemen en er zit meteen een hulpmiddel bij die je helpt bij het snuiven.
  2. Cocaïne capsules: In een doosje zitten capsules waar precies de juiste hoeveelheid drugs in zit voor een lijntje. De capsule kun je opendraaien en op de tafel neerleggen om op te snuiven.
  3. Sinaasappel draaier: Denk hierbij aan een doosje TikTak of Smint. Als je op de drukker drukt komt er een stukje van een pilletje uit.
  4. Cocaïne spray: Een neusspray waar cocaïne uitkomt.

Ik ben gaan kijken wat het meest realistisch kon zijn om te gebruiken en ik kwam al sneller uit bij idee 2. Toen bedacht ik me dat je de capsule vorm ook kan veranderen in lijntjes.

Prototype en materiaalonderzoek

Ik ben begonnen met de twee ideeën heel vlak en simpel uit te tekenen.

Om te kijken naar de functionaliteit van bovenstaande ideeën heb ik geëxperimenteerd met karton en klei en gekeken of ik hier prototypes van kon maken.  Ik ben begonnen met karton en heb dit als eerste stap plat gemaakt. Ik wilde weten hoe dit zou werken als je er een strip af zou trekken en je een kant en klaar lijntje voor je neus te zien zou krijgen. Daarna ben ik gaan kijken naar de functionaliteit van de capsules. Of het bijvoorbeeld handig is om eruit te halen. Daarna ben ik weer een stapje verder gegaan door te kijken om er een deksel op te maken. Het was wel functioneel maar ik had verwacht dat dit flexibeler zou werken.

Toen kwam ik op het idee om de milieuvriendelijke ‘herbruikbare’ kant op te gaan. Ik heb plastic wegwerp bestek aan elkaar gesmolten en gekeken of ik hier eventueel een doosje van zou kunnen maken. Het werkte wel maar het was niet heel succesvol. Uiteindelijke heb ik geprobeerd om dopjes van stiften aan elkaar te smelten. Dit lukte ook, ik dacht misschien dat ik er een doosje van zou kunnen maken. Dit was ook niet heel succesvol. Conclusie is dat ik bij het eindresultaat beter verder kan gaan met karton.

Ik kwam erachter dat ik het belangrijk vond om mensen te informeren als cocaïne legaal zou worden. Ik vind dat mensen drugs legaal kunnen gebruiken zo lang ze er wel genoeg van weten. Ik ben gaan kijken hoe ik meer informatie over het product in een verpakking kan geven in de vorm waarmee ik prototypes had gemaakt.

Ik ben met neutrale kleuren begonnen om eerst te kijken waar je de informatie kan plaatsen en om te kijken of een strip met kant en klare lijntjes beter zou werken of capsules. Deze heb ik bij de gebruiker getest en hier kwamen de capsules uit. Capsules zijn ook handig omdat je die uit de verpakking kan halen en overal mee naartoe mee kan nemen.

 

Uiteindelijk heb ik gekeken hoe ik de juiste informatie kan verwerken in een pakket met kleur en hoe het er eventueel uit zou kunnen zien. Ook heb ik getest welke versie van de twee beter zou werken. Uit deze resultaten kwam vooral dat de linker versie iets toegankelijker is (vooral voor volwassenen), maar de rechter versie meer het gevoel was dat je ook echt drugs aan het doen bent en je het niet gaat vergelijken met een medicijn.

 

 

 

BRONNEN

Ghosen, D. 2019. Narcostaat. Npo 3 https://www.npo3.nl/narcostaat/VPWON_1308696

Cocaïne – Risico’s – drugsinfoteam.nl. (z.d.). Drugsinfoteam. Geraadpleegd op 20 mei 2021, van https://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/cocaine/cocaine-risico

Drugs | Hoe herken je drugsgebruik. (z.d.). VNN. Geraadpleegd op 14 mei 2021, van https://www.vnn.nl/meer-over-middelen/drugs#:%7E:text=Mensen%20gebruiken%20drugs%20om%20zich,Ontspannen%20en%20verdoven.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *