Hoe design je een fictieve stad?

Mijn naam is Jesse en ik neem deel aan deze studio Seminar van de HU. Voor deze studio hebben wij de vrijheid gekregen om ergens mee aan de slag te gaan waar onze passie ligt of iets waar wij meer over willen weten. Het is de bedoeling dat wij een creatief proces doorgaan en alle keuzes beargumenteren en documenteren. Mijn interesse ligt heel erg bij design (je eigen ontwerp maken), ik ben dus ook van plan om hier iets mee te doen. Ook vind ik het belangrijk om te leren om ‘outside the box’ te denken. Door design te kiezen kan ik al mijn creativiteit kwijt in mijn ontwerpen en hierdoor kan ik mezelf uitdagen om dit vaker te doen.

Inleiding

Voor mijn onderwerp heb ik gekozen voor superhelden en de wereld om hen heen. Het succes van superhelden heeft natuurlijk alles te maken met spektakel, avontuur, drang om uit de werkelijkheid te ontsnappen en ze zijn wens vervullend. Wie heeft er niet weleens gedroomd over het vermogen om te kunnen vliegen of alles te mogen wat de wet verboden heeft? Alle superhelden zijn stuk voor stuk een vorm van Character en wereld design en dit heeft geen einde. Je kunt namelijk al je creativiteit erin kwijt. Ik vind superhelden films enorm goed en erg leuk om te kijken. Ik ben geen Superhelden fan maar wel zeer geïnteresseerd in de personages en de verhalen en werelden rondom de karakters.

Context

Er is alleen een probleem met de hedendaagse superhelden. Bijna alle nieuwe superhelden die nu worden ontworpen leven al in een van de bestaande universums. Denk aan Marvel of DC. Hierdoor blijft de creativiteit binnen het ontwerpen van nieuwe superhelden beperk. Ik wil hier wat aan doen. Ik wil namelijk zelf een nieuw deel van een universum ontwerpen die los staat van een al bestaand superhelden universum en geen connectie heeft met al bestaande superhelden. Ik ga een fictieve stad ontwerpen binnen ons universum. Ik wil de weg naar mijn nieuwe stad vastleggen zodat ik andere mensen een paar handvatten kan geven waarmee zij hetzelfde kunnen doen om meer diversiteit binnen de superhelden wereld te creëren.

Methode

Maar wat komt er dan allemaal kijken bij het designen van een fictieve stad? Welke stappen moet je nemen om een stad tot leven te laten komen? De vraag waar ik mij dus deze komende Seminar periode mee ga bezighouden is ‘Hoe design je je eigen stad voor een superhelden wereld?’ Ik ga hiervoor kijken naar al bestaande superhelden en de werelden om hen heen. Denk hierbij aan Thor en Black Panther. Ik wil kijken naar welke elementen een superhelden wereld/ stad geloofwaardig maken en ik wil bepalen welke kaders mijn stad heeft. Welke tijd speelt het zich af, hoe kom je in deze stad vanuit de ‘gewone’ wereld, wat is de geschiedenis van deze stad en wat is het conflict waar deze stad zich op dit moment in bevind? Ik wil hiervoor een verhaal gaan schrijven over mijn stad en hierbij een paar visuele uitingen maken die het verhaal en de stad handen en voeten geven.

Conclusie

Uiteindelijk wil ik laten zien hoe leuk en uitdagend het is om je eigen fictieve stad te designen door mijn eigen reis te laten zien die heeft geleid tot mijn nieuwe stad. Al je creativiteit kun je hierin kwijt en niks is te gek in superhelden verhalen. Je kunt zelf bepalen hoe jouw stad eruitziet en welke geweldige gebeurtenissen of grote verschrikkingen er hebben plaatsgevonden in de geschiedenis van deze nieuwe stad. Het is namelijk enorm belangrijk om je creativiteit los te laten zonder dat hier veel kaders aan zitten. Ik wil men een aantal handvatten geven om mee te kunnen werken als het gaat om design en storytelling binnen de superhelden wereld. Hiermee wil ik mensen stimuleren om zelf ook eens aan de slag te gaan met het designen van hun eigen stad door te laten zien hoe het beste dat proces kan ondergaan. Hierdoor hoop ik meer diversiteit binnen de superhelden wereld te creëren.

Referenties

  1. http://www.superheronation.com/2008/05/29/how-to-write-origin-stories/
  2. http://www.wired.com/2012/07/why-do-supervillains-fascinate-us/
  3. https://radio1.be/programma/de-wereld-van-sofie/radioitem/onze-fascinatie-voor-superhelden/5464
  4. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/23/waarom-superhelden-zo-populair-zijn-a3957830
  5. https://leerkrachten.kunstcentraal.nl/lesmateriaal/creatief-vermogen-creatief-vermogen/
  6. https://www.wikihow.com/Create-a-Fictional-Universe
  7. https://www.wikihow.com/Write-Fiction
  8. http://terribleminds.com/ramble/2013/09/17/25-things-you-should-know-about-worldbuilding/
  9. https://www.wikihow.com/Write-About-a-Fictional-City

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *