Hoe design je het hiernamaals van Khufu? [CD3]

Van Marvel superhelden naar een superheld losstaand van een bestaand universum, naar een stad voor superhelden en nu naar het hiernamaals van Khufu. Hoe ben ik hier terecht gekomen? Ik leg mijn creatieve zoektocht uit in 3 delen.

DEEL 1

Het begon allemaal met de pitch. Hierin presenteerde ik mijn idee om een superheld te maken die los stond van een van de bestaande universums. Hiervoor had ik deze poster gemaakt als startpunt van het proces. De feedback die ik hierop kreeg was positief alleen was het een gevaar dat dit idee misschien iets te ambitieus was voor het gegeven tijdsbestek. Ik was het hier achteraf ook na veel nadenken wel mee eens. Ik begon toen met denken over wat er nog meer komt kijken bij het designen van een superheld.

DEEL 2

Ik kwam toen door mijn onderzoek hiernaar op het idee om een belangrijk element van een superhelden verhaal te creëren namelijk “hoe design je een fictieve stad?” Uit mijn idee van een nieuwe superheld was ik al wat meer gedoken in de Egyptische geschiedenis en hier had ik dus al meer interesse voor gekregen. Ook terug te zien in deze moodboard.

Ik ben toen begonnen met onderzoek doen naar hoe je een fictieve stad ontwerpt en welke elementen hierin belangrijk zijn. Een aantal van deze elementen ben ik toen gaan bepalen voor mijn fictieve stad:

  • Naam: Gizamedes {GHI-ZA-MEE-DEZ}
  • Plaats: Pyramides van Giza
  • Timeline: Gebeurtenissen (14)

1: 777 – de Egyptische goden Isis, Thoth, Ra, Osiris en Anubis creëren de nieuwe stad Gizamedes in de grootste Pyramide van Giza. Zij creëren de ingang ergens ondergronds verborgen. Deze plaats kan alleen via een speciale sleutel geopend worden tussen de poten van de Sphinx. Hier is een portaal waarmee je kunt teleporteren naar de stad die zich in de Pyramide bevind. Dit portaal is de krachtbron van de Essentists

2: 800 – Osiris schept de eerste menselijke vorm in deze stad. Deze menselijke vorm heten Essentists en hebben controle over alle materie binnen de Pyramide en sterven niet aan ouderdom. Zij groeien ook veel minder snel op, ook qua leeftijd. Voor Essentists is 1 jaar gelijk aan 10 jaar voor de Gizanen en de ‘normale buitenwereld.’

3: 830 – Anubis schept de eerste mensen in deze stad. Deze mensen heten Gizanen (slavenburger). Anubis heeft deze mensen geschapen als dienaren van de Essentists. Zij worden gebruikt als boeren, mijnwerkers, bouwers en vissers en leven volgens de ‘normale natuurwetten.’

4: 1070 – Het centrum van de stad is volledig bebouwd op de grootste berg omringt door water. Alle rijke Essentists wonen hier in grote woningen gebouwd door de Gizanen.

5: 1112 – De Essentia familie is de machtigste familie geworden door hun uitzonderlijke gezin. Dit gezin had namelijk 2 kinderen een jongen en een meisje die alle 2 de krachten van de Essentists bijzonder goed konden controleren. Al vanaf de geboorte af aan. De meeste Essentists families krijgen maar 1 kind.

6: 1178 – Het paleis voor de Essentia familie is gebouwd door de Gizanen met veel aandacht aan de god Osiris die hen gemaakt heeft. Veel beelden van hem zijn te zien. Ondertussen zijn de woonplekken van de Gizanen ontstaan in de rotswanden van de binnenkant van de Pyramide.

7: 1280 – Tijdens het mijnen van de huizen in de grond en wanden van de Pyramide, zijn de Gizanen gestuit op een prisma van ondefinieerbare blauwe stof. Zij hebben dit altijd geheim gehouden en zijn in dit jaar een mijn expeditie gestart.

8: 1330 – 50 jaar later hebben de Gizanen in hun geheime ondergrondse mijn een onderzoekslab gebouwd en onderzoek gedaan naar deze bijzondere blauwe stof.

9: 1335 – Gizanen komen door hun onderzoek erachter dat deze blauwe stof de krachtbron is van de Essentists.

10: 1350 – De Gizanese onderzoeker Marvix vind een manier om deze stof bruikbaar te maken voor de Gizanen.

  • Machtsverhoudingen: 5 Egyptische goden vs Essentists vs Gizanen (inwoners)
  • Belangrijke personages: Osiris, Anubis, meisje, jongen, oude man, oude vrouw
  • Relaties: Gizanen zijn slaven van Essentists. Essentia familie is de machtigste familie.
  • Werk en educatie voorzieningen: Essentists: powerclasses en tournaments. Gizanen: Boer, Visser, Mijnwerker, Bouwer
  • Nut van de stad TOV buitenwereld: ?

Toen ik deze dingen had bepaald ben ik mijn stad en de weg er naartoe gaan designen. Ik wilde een beetje een beeld krijgen dus ik ben toen met mijn mousepad schetsen gaan maken in Adobe Illustrator.

Ik ben toen mijn werk gaan presenteren en hierbij kreeg ik als feedback dat de logica achter mijn verhaal van een stad binnenin een Pyramide toch wel te ver gezocht was en dat men zich niet in mijn verhaal van mijn fictieve stad kon vinden. Hier baalde ik enorm van want ik wilde toch graag iets doen met de Egyptische wereld en iets met een fictieve stad.

DEEL 3

Toen kwam tijdens het feedback moment een zeer interessant idee naar voren. Er werd geopperd om eens te kijken naar het Terracotta leger. Dit is een leger gemaakt van terracotta (een soort steen) voor als een Chinese keizer zou overleiden. Dit leger zou de keizer dan kunnen gebruiken in het hiernamaals. Ik zou dan kunnen kijken of ik dit concept ook zou kunnen toepassen op mijn Egyptische idee en stad. Ik ben toen onderzoek gaan doen naar de Pyramide van Giza omdat ik toch iets wilde doen met deze Pyramide. Ik kwam er na veel lezen achter voor wie deze Pyramide was gemaakt en wat het nut was van de Pyramide. Ook ben ik onderzoek gaan doen naar degene waarvoor de Pyramide was gebouwd, namelijk voor Khufu. Khufu was een oude Egyptische monarch die de tweede farao was van de Vierde Dynastie, in de eerste helft van de periode van het Oude Koninkrijk. Ik ben toen veel gaan lezen over Khufu en over zijn manier van regeren en de dingen die hij belangrijk vond om zo een beeld te krijgen van hoe het hiernamaals van Khufu eruit zou zien als dat hiernamaals in de Pyramide zou zitten. Ik kwam er toen achter dat de naam Khufu is afgeleid van de Egyptische god Khnum. Khnum was de god van de bron van de Nijl. Er moest in het hiernamaals van Khufu dus sowieso een rivier zitten. Ook kwam ik er na veel lezen achter dan er naast de Pyramide een zonneschip was gevonden. Na onderzoek kwamen ze erachter dat deze boot nooit gevaren heeft en waarschijnlijk was gebouwd zodat Khufu deze kon gebruiken in het hiernamaals. Er moest dus sowieso een zonneschip voorkomen in het hiernamaals van Khufu. Ik ben toen begonnen met inspiratie zoeken en vervolgens ben ik weer met mijn mousepad schetsen gaan maken.

De feedback die ik hierop kreeg was erg positief. Het belangrijkste punt was dat ik door middel van mijn uitingen de kijker en misschien luisteraar mee moest nemen in het verhaal van het hiernamaals van Khufu. Ook kreeg ik als feedback dat men het interessant zou vinden om te ervaren hoe groot zo de Pyramide nou is en hoe ik deze Pyramide helemaal kan vullen met het verhaal. De komende tijd ga ik hier dus over nadenken en verder mee experimenteren.

 

REFERENTIES

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Terracottaleger
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pyramid_of_Giza
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Khufu
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Khufu_ship
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Khnum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *