Mechanica en het Universum

Door te kijken naar Cosmos kwam ik erachter dat als je alles wat we weten over de oudheid van het universum samen vat in 1 kalenderjaar wij als mens er nog maar heel kort zijn. Hoe weten we dit nou eigenlijk? Hoe kunnen wij zo ver terug kijken in de tijd? Een belangrijke ontdekking gemaakt door Hubble is de term ‘red-shifting’. Door verder te kijken dan het blote oog, dus verder dan het visuele lichtspectrum van de mens, zijn er verbanden ontdekt tussen het uiterste wat wij kunnen zien in het universum en de stoffen waar wij als mensen uit bestaan. Dit wil ik graag op een mechanische wijze vast leggen en een ‘ah-a’ moment creëren bij toeschouwers van mijn werk. Dit wil ik gaan doen door een bord te creëren waarop tandwielen te zien zijn maar die niet met elkaar in contact komen. Als ik 1 tandwiel draai gaat er ergens op het bord ook een ander tandwiel draaien. De ‘verbinding’ tussen de tandwielen is niet zichtbaar, want die zit aan de andere kant van het bord. Hieronder een aan schetsen van wat ik bedoel, en een voorbeeld:

 

De tandwielen zitten aan de achterkant van het bord bijvoorbeeld met een V snaar aan elkaar vast waardoor de beweging mogelijk is.

Iteratie:

Wat ik hier nog aan toe zou kunnen voegen is een oplichtend pad, dat zich aan de voorkant van het bord bevind. Zodra ik 1 tandwiel beweeg, en dus zijn ‘partner’ ook beweeg, licht het pad aan de voorkant na genoeg beweging op om feedback te geven aan diegene die het tandwiel beweegt. Hier een kleine visualisatie van zoiets, ik heb verschillende ronde voorwerpen gebruikt om aan te geven welke bij elkaar horen, misschien dat dit niet handig is om te doen uiteindelijk.

Mogelijke iteratie:

Wat ook nog zou kunnen is dat het licht tussen de verschillende tandwielen altijd aan is, dus het pad licht altijd op. Wat ik dan verander is dat de kijker een andere filter voor zijn ogen krijgt aan de hand van welk tandwiel gekozen wordt om te bewegen. De ‘verbinding’ tussen de tandwielen is immers altijd aanwezig en te zien, het is alleen belangrijk om op de juiste golflengte of kleurenspectrum er naar te kijken.

Feedback rob: Misschien is het werk om het universum te bevatten te groot, begin kleiner door bijvoorbeeld te kijken naar een maatschappelijke opwinding + wat er werkelijk gebeurd. Visueel 2 kanten maken en dat je het van 2 kanten gezien met hebben om het te begrijpen is erg interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *