Amduat van Farao Khufu. [CD4]

 

Amduat: De reis van farao Khufu van 12 uur naar het Egyptische hiernamaals.

Bij mijn vorige blogpost (CD3) ben ik geëindigd met als doel het hiernamaals van farao Khufu te ontwerpen binnenin de Pyramide van Giza. Hiervoor heb ik toen zijn zonneschip ontworpen en de rivier de nijl waar deze boot op zou varen. Ik had nu alle onderzoek gedaan naar Khufu en de Pyramide maar toen liep ik een beetje vast. Ik moest nog onderzoek doen naar het Egyptische beeld van het hiernamaals en ik besloot me hier toen in te verdiepen.

 

Ik kwam erachter dat ik de reis naar het hiernamaals toe vele malen interessanter vind dan het hiernamaals zelf. Door het vele onderzoek kwam ik achter gelijkenissen tussen wat de Egyptenaren geloofde en wat er in de bijbel staat. Het verbaasde me eigenlijk ook hoe weinig ik wist van de Egyptische opvatting van leven en dood en hoe anders dat is dan hedendaags. Daarentegen is het wel zeer interessant om te zien welke dingen de Egyptenaren vierduizend jaar geleden geloofde en welke dingen er tweeduizend jaar later in de bijbel staan die mensen hedendaags zien als absolute waarheid.

 

Ik ben toen erachter gekomen dat er voorafgaand aan het hiernamaals nog een reis zit van twaalf momenten. Er zijn verschillende opvattingen over deze twaalf momenten. Het ene boek noemt het twaalf uur en het andere boek noemt het twaalf nachten en weer een ander boek noemt het twaalf rijken. Voor mijn onderwerp ging het natuurlijk over Khufu en wat er voor Khufu gold binnen deze verschillende opvattingen. Voor het verhaal/ de reis van Khufu gold de volgende opvatting genaamd Amduat.

 

Amduat vertelt het verhaal van Ra , de Egyptische zonnegod die door de onderwereld reist op zijn zonneschip, vanaf het moment dat de zon ondergaat in het westen en weer opkomt in het oosten. Er wordt gezegd dat de dode farao dezelfde reis maakt, om uiteindelijk één te worden met Ra en voor altijd te leven. De onderwereld is verdeeld in twaalf uur van de nacht, die elk verschillende bondgenoten en vijanden vertegenwoordigen die de farao / zonnegod moet ontmoeten. De Amduat noemen al deze goden en monsters. Het belangrijkste doel van de Amduat is om de namen van deze goden en monsters aan de geest van de dode farao te geven, zodat hij hen om hulp kan vragen of hun naam kan gebruiken om ze te verslaan.

 

Het probleem en ook gelijk een gave mogelijkheid was alleen dat deze reis vooral was opgeschreven en niet was gevisualiseerd. Van sommige delen van het verhaal zijn aardig uitgebreide visualisaties gemaakt uit het oude Egypte, maar een heleboel uur van die twaalf momenten zijn niet gevisualiseerd. Het leek mij enorm gaaf om dit zelf te doen. Ik ben toen aan de gang gegaan met moodboards maken van elk uur.

Vervolgens ben ik alle goden die in deze twaalf uur voorkomen ook op een rijtje gaan zetten om zo een beeld te krijgen van het visuele verhaal.

Ik was hierna begonnen met het schetsen van de eerste 8 uur van de reis.

Ik ben dit toen vervolgens gaan exposeren op school en ik heb toen hierbij kort mijn idee en proces uitgelegd.

Hierop kreeg ik als feedback dat deze men deze reis ook interessanter vond dan het hiernamaals zelf. Ook kreeg ik als feedback dat ik moest proberen om mijn visualisatie van deze reis zo iconisch en simpel mogelijk te houden. Hiermee ben ik toen aan de slag gegaan. Ik wilde een simpele en grappige manier verzinnen om de goden af te beelden. Ik ben toen creatief onderzoek gaan doen door het eerste uur zo simpel mogelijk af te beelden door gebruik te maken van simpele vormen. Als eerst ben ik een schets gaan maken, vervolgens ben ik deze schets op mijn computer gaan uitwerken met het moodboard en de goden en figuren van het eerste uur. In het eerste uur gaat de zon onder en begint de reis van Ra. Hij heeft op zijn boot de ziel van farao Khufu die later in de reis herenigd wordt met het lichaam van Khufu.

Hierna ben ik gaan kijken naar andere vormen waarop ik de goden, figuren en het verhaal kon afbeelden. Ik ben toen beland op het YouTube kanaal van Kurzgesagt. Ik vond dit een gave stijl en ben toen gaan kijken naar hoe zij hun animatie en visuals maken. Voor mijn geluk hadden ze een video waarin ze dit uitlegden. Hierin gebruikte zij vogeltjes als figuranten in de video. Het leek mij interessant en leuk om te kijken of ik de Egyptische goden en figuren kon afbeelden als vogeltjes. Ik heb toen een aantal moodboards van vogeltjes gevonden en ben toen aan de gang gegaan met het designen van de vogeltjes als Ra en Khufu zijn ziel. Ook ben ik het zonneschip en de achtergrond iets gedetailleerder gaan designen.

Ik vond deze variant van visualiseren erg leuk dus toen ben ik voor alle goden en figuren die voorkomen in het verhaal/ de reis een vogeltje gaan designen.

Voor de komende periode wil ik meer uren van de reis op bovenstaande manier (met vogeltjes etc.) visualiseren. Een mogelijke verdieping voor dit onderwerp kan zijn om verschillende culturen en verschillende momenten in de geschiedenis als het gaat om de dood proberen te vergelijken en op een zelfde manier te visualiseren en deze vervolgens onder elkaar te zetten. Voor nu  ga ik me focussen op de reis van Khufu.

Referenties

Goden hiernamaals Egypte

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Khnum
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Ra
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Osiris
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Seker
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Atum
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Isis
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Nephthys
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Set_(deity)
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Serket
  10. https://en.wikipedia.org/wiki/Horus
  11. https://en.wikipedia.org/wiki/Thoth
  12. https://en.wikipedia.org/wiki/Anubis
  13. https://en.wikipedia.org/wiki/Maat
  14. https://en.wikipedia.org/wiki/Ammit

Boeken hiernamaals Egypte

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_the_Dead
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Gates
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Caverns
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_the_Earth
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Nut
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Amduat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *