Onderzoek en schetsen

Naar mijn pitch en feedback die had gekregen van docenten en klasgenoten was het voor me duidelijk dat ik me niet veel moest verdiepen over uiting dat ik wil maken maar meer onderzoeken over het leven van kevers.

Ik heb zoveel mogelijk onlineonderzoek gedaan over kevers om een beter beeld te krijgen over het leven van kevers. Ik ben opzoek gegaan naar verschillende kinderboeken over kevers en insecten om beter te begrijpen hoe ze informatie in verhaal vetellen.

Sanne had een vriend die veel nuttig informatie had over kevers. Ik heb een kort interview gehad met hem. Uit het interview heb ik veel interessante informatie uitgehaald die ik zelf ook niet wist, zoals de impact van kevers op ecosysteem.

Interview

  1. Wat zijn de impacts van kevers op onze leven en ecosysteem?

Kevers zijn enorm invloedrijk op onze omgeving. Kevers zijn een hele brede groep aan dieren en dus vervullen ze ook een heel scala aan functies. Zo zijn er bijvoorbeeld kevers zoals lieveheersbeestjes die heel belangrijk zijn voor planten omdat ze luizen eten. Andere soorten kevers zijn dan weer heel schadelijk voor die planten, bijvoorbeeld omdat ze de wortels van planten opeten. Op die manier hebben kevers dus ook weer heel veel invloed op ons dagelijks leven want de planten die de kevers eten zijn vaak gewassen. Maar kevers zijn ook op hele andere manieren van invloed op ons leven. Meelwormen, die wij dan ook weer eten, zijn namelijk keverlarven. Mestkevers zijn ook heel nuttig omdat ze de mest van vee opruimen. Als deze mest zou blijven liggen kunnen daar steekvliegen op afkomen en die verspreiden allemaal ziektes bij het vee.

  1. Waarom vliegen de kevers rond de licht?

Kevers vliegen graag s’nachts omdat ze dan moeilijker te vangen zijn voor roofdieren. Om er voor te zorgen dat ze komen waar ze willen zijn volgen ze dan de maan. Voor dat mensen lampen hadden uitgevonden was de maan s’nachts het felste licht wat er was. De kevers zijn dus geevolueerd om het felste licht te volgen. Lampen zijn alleen heel veel feller dan de maan is dus kevers raken dan in de war en in plaats van dat ze achter de maan aan vliegen, volgen ze een lamp.

  1. Hoe lang leven de kevers meestal?

Kevers leven niet heel lang. Insecten kunnen over het algemeen heel slecht tegen de winter en kevers zijn daarop geen uitzondering. De meeste kevers worden dan ook niet ouder dan een jaar (hoewel er wel een paar soorten zijn die zelfs 3 jaar oud kunnen worden). De kevers komen aan het begin van het jaar uit hun ei als larve en beginnen dan te eten. Op het moment dat de larve zich helemaal heeft volgegeten verpopt hij zich en komt hij tevoorschijn als kever. Aan het einde van het jaar legt de kever dan weer eitjes en dan kan het volgende jaar de hele cyclus weer opnieuw beginnen.

  1. Waar zijn het meeste kevers te vinden in Nederland?

Kevers zitten overal in nederland, maar je zult ze het makkelijkst kunnen vinden in het bos. Dode boomstammen zijn bijvoorbeeld een hele goede plek om te zoeken naar kevers (en insecten in het algemeen).

  1. Wat eten kevers?

Kevers eten werkelijk alles, het is een hele diverse groep dieren die echt allemaal veschillende eetgewoontes hebben. Maar wat het gave is aan kevers is dat ze vaak als larve iets heel anders eten dan als kever. Boktorren bijvoorbeeld, eten als larve hout (deze larves zijn ook bekend als houtworm), maar volwassen boktorren eten bloemetjes.

  1. Wat interesseert jezelf over het kevers?

Wat ik zelf interessant vind aan kevers is het feit dat het eigenlijk kleine gepantserde biologische machientjes zijn. En dat ze ondanks het feit dat ze heel simpel zijn dat ze toch hele gave dingen kunnen.

  1. Wat is aan het leven van kevers uniek en interessant volgens je?

Wat zo interessant is aan kevers is het feit dat het zo’n brede groep dieren is. Het maakt eigenlijk niet uit waar je onderzoek naar doet in de natuur je komt altijd kevers tegen.

Naar het interview heb ik besluiten om de informatie uit het onlineonderzoek en interview in een concept van kinderboek als een verhaal te vertellen.Ik heb daarvoor heb ik eerst de informatie in vorm van verhaal geschreven en paar schetsen gemaakt over hoe zou het verhaal beginnen en verder gaan.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *