Blog Simon van Klooster

Wanneer is kleding netjes en wanneer is kleding slordig?

Dit is de vraag waar ik mij afgelopen weken mee bezig heb gehouden. Ik heb onderzoek gedaan naar de westerse standaarden en de westerse dresscodes. Waar ik ben achter gekomen is dat alles wat onder netjes valt wel iets weg heeft van een pak of een blouse. Verder ben ik er ook achter gekomen dat ik de termen “slordige” kleding en dresscode grotendeels onzin vind. Dit heeft ermee te maken dat ik onzin vind dat mensen hun voorkeuren moeten onderdrukken ter behoefte van anderen. Een dresscode komt voort uit traditie, maar traditie is niet altijd goed.

Ik heb gemerkt dat ik het fijner vind om uit mijn eigen moralen te werken. Het idee waarin iedereen vrij is om te doen, te zijn en te dragen wat ze willen (zolang het niet illegaal of een misdaad tegen de mensheid is). In plaats van het idee te voeren dat wij maar moeten luisteren naar alle guidelines die voor ons zijn gemaakt.

Echter kan kleding wel slordig zijn als het gewoon vies is of dat je twee kleding stukken draagt, een broek en een shirt bijvoorbeeld, die qua kleur niet bij elkaar passen of dat je alles van jezelf laat zien om het zo te zeggen.

Dit heb ik mij gerealiseerd na hetgesprek met Juri op 16-09-2020 en daarmee heb ik mezelf wel in het nadeel gewerkt. Ik was daarvoor heel erg gefocust op wat is netjes en wat niet, dat ik door deze statement een beetje moet zoeken welke kant ik hierna op ga. ik ben aan het denken om kleding te maken wat tegen de westerse dresscode ingaat, maar dit weet ik nog niet zeker.

 

Wat ik wel zeker weet is dat ik deze jas ga maken. Gedeeltelijk om te oefenen en om op eventuele ideeën te komen. De kleur combinatie die ik ga maken is linksboven, de reden daarvoor is dat ik aan veel mensen heb gevraagd welke kleurcombinatie zij het beste vonden en de meeste antwoorden waren Hemelsblauw en lichtbeige.

Dit was mijn vrij korte eerste blog.

Groetjes,
Simon van Klooster

 

Daar ben ik weer maar dan met nieuwe doelen. Ik heb het gevonden! Voor mijn merk KLEDG ga ik een kleding lijn met daarbij een lookbook designen.

Omdat ik even de draad kwijt was had ik besloten om gewoon een blouse onder te tekenen. Ik had een blouse gehaald, vervolgens heb ik patroontjes gemaakt op papier met permanent marker zodat ik deze kon overtekenen. Uiteindelijk heb ik de blouse met sketches om het raam gehangen om ze zo overtekenen.

Hoe ik op de naam KLEDG ben gekomen is tijdens het bewerken van deze blouse. Zoals je ziet staat op het borstzakje de merknaam, dit is een woordgrap waarbij ik kon zeggen dat de IN in het zakje zat. Later heb ik besloten om de slogan “WE TOOK THE IN OUT” te gebruiken.

Afgelopen woensdag, 13-9-2020, had in met Caro over mijn project gesproken en hebben we de volgende punten besproken, aka mijn nieuwe doelen. Dit zijn:

  •  Een kledinglijn designen
  • Een lookbook designen
  • Een logo maken en daarbij
  • een passende styleguide voor mijn kledinglijn.

Ik heb vervolgens besloten om mijn kledinglijn te focussen op fancy kleding casual te maken. Hierbij heb ik besloten om de lijn Aris te noemen: een abstracte afkorting voor aristocratie.

 

Mijn logo heb ik nog verder gefinetuned. Ik heb dezelfde lettertype gebruikt als bij mijn blouse en ik heb een patroontje erbij gemaakt. Het patroontje moet heel abstract een stropdas voor stellen. Hier zijn alle itteraties:

De logo’s die het zijn geworden zijn:

&

Vervolgens heb ik 4 kleding stukken ontworpen voor mijn collectie. De longcoat die eerder heb getoond ga ik ook echt fysiek maken. Ik heb voor de longcoat ook de afmetingen in mn dummy opgeschreven. De overige 3 kleding stukken heb ik geschetst in Photoshop zodat er een idee is. Deze ga ik verder maken in Illustrator.

 

Groetjes,
Simon van Klooster

 

Weer een weekje verder met nieuwe resultaten.

Ik ben begonnen aan mijn eerste product en omdat ik het leuk vind om alles zelf te doen heb ik de hele afmetingen zelf afgenomen. Ik een zachte zwarte stof gekregen van een vriend waarvan hij nog heel veel had liggen en hiervan heb ik mijn oefenstof gemaakt. Verder heb ik de stoffen voor mijn jas ook al gekocht.

De prototype voor mijn jas heb ik gemaakt zodat ik de juiste afmetingen kon vinden voor mij. Hoe ik dit heb aangepakt is dat ik alle gemeten maten heb getekend op krantenpapier en dit heb ik vervolgens uitgeknipt om patronen te creëren.

Vervolgens heb ik dit patroon uitgeknipt uit mijn zwarte stof en zo had ik alle onderdelen van de jas.

Ik had alles met spelden vastgezet zodat ik de maten nog kon veranderen als het niet goed was. Ik wist al dat het niet goed ging zijn omdat ik meer had uitgeknipt dan dat ik nodig had. Je kan makkelijker iets weghalen dan iets toevoegen. Na een hoop geklooi met de spelden en hoe de naden moesten zitten, voornamelijk bij de mouw. Ik wou natuurlijk dat de stof naar binnenviel maar dit was een hoop testen.

Ik had hem na een hele dag (11-13, 15-19 & 20-22) eraan te werken de prototype eindelijk af. Toen ik hem aandeed kon ik direct veel aanwijzen dat verkeerd was. Waar de knopen zouden zitten was te veel, dit liep ook te ver door naar mijn zij. De achterkant was te breed en de jas was te lang en kwam een stuk onder mijn knieën. Gelukkig wist ik hoe ik de spelden moest plaatsen en werd het uit elkaar halen en het in elkaar zetten van de jas een stuk makkelijker. Dit gaf mij de kans om 1 kant van de jas zo aan te passen dat deze goed viel en kon ik dit overnemen aan de andere kant van de jas. Het aanpassen heb ik allemaal op de tweede dag van het traject gedaan (12-14 & 16-18) en nu klopt die vrijwel helemaal. Allen de kraag moet wat meer naar binnen en de schouderstukken moeten symmetrisch liggen anders trekt dit de jas schuin (zoals je links ziet). Met dit prototype heb ik de afmetingen om te beginnen aan mijn echte jas.

Ik wou eigenlijk direct aan mijn jas beginnen maar ik wist niet zeker of ik goed genoeg was in naaien om dit te doen. Dus besloot ik een mondkapje te maken die samengaat met ARIS. Om een mondkapje te maken werd aangeraden door mijn moeder omdat zij zei dat “alle technieken in een mondkapje zit”. Ik wou het mondkapje wel een twit geven dat die wat anders is. Dus had ik eerst lapjes verticaal en horizontaal aan elkaar genaaid. Dat de voorkant een beetje lijkt op het logo van Ableton. Hiervoor had ik een youtube filmpje gevolgd die het super goed uitlegde, ook hoe met hoe je het draad verbergt. Echter vond ik witte draad op een zwart mondkapje best heel cool en besloot ik het juist te laten zien. Ik heb hier redelijk een tijdje over gedaan (18-19 & 20-24), maar het ging sneller en beter dan ik had verwacht en doordat ik zoveel componenten had toegevoegd aan dit miniproject denk ik ook dat ik er klaar voor ben om aan mijn jas te beginnen.

Mondkapje: 2CF09625-136B-4787-B2E5-A8EC082305DB

Groetjes,
Simon van Klooster

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *