Research Proposal “Geluk kweken” Jara van der Vlugt

Inleiding

Een tijdje geleden voerde ik een gesprek met een vriendin van mij. Wij kwamen samen tot de conclusie dat wij plezier halen uit het helpen van andere mensen. Door onderzoek te doen kwam ik er achter dat er daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is dat je gelukkiger wordt door anderen te helpen. Dit fascineerde mij. Tijdens het onderzoek merkte ik vervolgens ook dat ik veel plezier had om met dit onderwerp bezig te zijn. Dit motiveerde mij.

Volgens Aristoteles is het grootste streven van de mens om gelukkig te worden. Daarmee bedoelt hij niet dat de mens zich gelukkig voelt, maar een goed leven leidt, dat voor Aristoteles een deugdzaam leven inhoudt. Dit vond ik heel interessant en zette mij aan het denken. Ik begon mij af te vragen of we iedereen hier niet een handje mee kunnen helpen?

Context

Uit een artikel van de Radboud Universiteit blijkt dat hulp bieden of iets geven aan een ander een sterk effect heeft op het eigen geluksgevoel. Dit blijkt geen aanname te zijn, want het wordt door verschillende onderzoeken bewezen (Radboud Universiteit, 2018).

Uit onderzoek van Widmaier, Raff, en Strang (2018) blijkt dat dopamine wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond. Het wordt in de hersenen aangemaakt vanuit het aminozuur Tyrosine. De afgifte van deze stof zorgt voor een gelukkig/plezierig gevoel. Je eigen geluk kweken terwijl je anderen helpt, twee vliegen in één klap dus.

Volgens Rutger Bregman is menselijk gedrag besmettelijk. Als we elkaar willen inspireren moeten we het laten zien. Economische gedragsonderzoeken concluderen dat goed gedrag mensen aansteekt. Wanneer er extra aardig tegen je wordt gedaan, neem jij dit over in je gedrag. Op deze manier kan de campagne zich snel verspreiden (“HaagschCollege.nl – College: Waarom De Meeste Mensen Deugen – Rutger Bregman, Rutger Bregman”, 2020).

Voorbeeld goede daad, Rachel pol

Rachel van de pol voerde 365 dagen lang elke dag een kleine heldendaad uit, waar ze vervolgens een blog van maakte. Uit het interview op whocares is gebleken dat zij hier mee begonnen is toen ze merkte dat één verandering in haar leven het gedrag van twintig mensen beïnvloedde. Rachel pol is namelijk drie jaar geleden vegetarisch geworden. Als haar vrienden bij haar kwamen eten en ze lekker gekookt had, inspireerde dat ze om ook zonder vlees te koken. Vanuit die gedacht is haar blog begonnen (Whocares).  In de foto aan de rechterzijde (ikreddewereld, 2016) zie je een voorbeeld van één van haar heldendaden.

Anderen mensen helpen om zelf meer dopamine aan te maken. Nu kun je je afvragen: is dit niet heel egoïstisch? Het ethisch vraagstuk dat ik aan dit onderzoek wil koppelen is als volgt: Is een goede daad nog wel goed, als je het uit eigenbelang doet? Aan de ene kant blijft hulp gewoon hulp, dus waarom zou je het afslaan. Maar wil je iemands hulp wel als het toch niet echt gemeend is?

 

Methode

Ik wil een oproep naar alle mensen in Nederland doen, om in actie te komen om iets goeds te doen voor zichzelf en tegelijkertijd voor een ander. Deze oproep wordt door middel van een creatieve campagne of een tastbare uiting ingezet.

In de campagne of tastbare uiting wil ik proberen om met een knipoog in te spelen op de ethische kwestie omtrent dit onderwerp. Is een goede daad nog wel goed, als je het uit eigenbelang doet? Dit zou ik onder andere kunnen doen door bijvoorbeeld voor de campagne gebruik te maken van een slogan. Zoals: Maak jezelf gelukkig, help een ander. Of door de zin te gebruiken: Wees dus eens lekker egoïstisch en doe iets voor een ander.

Om dit te bereiken wil ik vooral veel verschillende uitingen gaan maken en deze testen. Ook wil ik gebruik maken van peer reviews van mijn medestudenten. Verder wil ik opzoek gaan naar een expert die mij kan helpen door middel van feedback en tips te geven.

Mijn verwachtingen

Ik hoop door een tastbare (interactieve) uiting of campagne mensen aan het denken te zetten. Verder hoop ik dat dit mensen stimuleert om zichzelf gelukkig te maken door andere mensen te helpen. Ik verwacht dat dit ‘goede gedrag’ van mensen helpen, anderen aansteekt en inspireert om hetzelfde te gaan doen.

Bronvermelding

Experimenten
Experiment 1 "Happertje"

Spel in de vorm van een happertje. Door vragen te beantwoorden, 
maakt het happertje je bewust van het gelukkig worden door
anderen te helpen.
Experiment 2 "#HandjeHelpen?"

Uiting die laat zien dat je dopamine toeneemt, een stofje dat wordt 
aangemaakt in de hersenen, wanneer je iemand een handje helpt. 
Waardoor je geluksmeter stijgt.

 

 

Experiment 3 "Kweek je geluk"

Kaartjes om weg te geven en door te geven.
Wow jij ziet er goed uit vandaag!
Kan ik je een handje helpen?
Hulp nodig?

flyer 1
flyer 2
flyer 3
Experiment 4 "Campagne slogans"

 

Experiment 5 "Hoe één ei 50 levens beïnvloedde"

Storyboard van de verspreiding van het verhaal over de arts. 
Een goede daad die hij verrichte, beïnvloedde veel mensen op 
een hele goed manier.

Experimenteren met Adobe Animate
https://www.youtube.com/watch?v=rTkRwsQzn0M&feature=youtu.be/
https://youtu.be/_tEaIkakGfY

Experiment 6 "Verhaal in strip"

Strip die het verhaal van het ei verteld. Op een openbare 
vloer, zodat ze al lopen mee kunnen lezen. Aan het einde 
van de strip  staat een tafel met folders zodat 
mensen erachter kunnen komen waar de strip voor staat.

Experiment 7 "gelukspoppetje"

Gelukspoppetjes worden gekocht en weggegeven met de 
hoop dat het poppetje geluk zal brengen. Door dit 
gelukspoppetje te kopen, breng jij zelf het geluk 
naar een ander en jezelf. In het papiertje van het 
poppetje kun je iets opschrijven zoals: kan ik je 
ergens mee helpen? Dit zou je bijvoorbeeld aan je 
tante kunnen geven die met een gebroken been thuis 
zit en dus niet heel flexibel is. Op deze manier maak 
je je tante gelukkiger door haar te helpen en vervolgens 
maak je je zelf ook gelukkiger omdat je een goede daad 
hebt verricht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *