25 september 2020
Deze week ben ik erachter gekomen dat mensen die binnen de doelgroep vallen, serieus genomen willen worden en het gevoel hebben dat ze volwassen zijn. Enkele voorbeelden van programma’s die populair zijn onder tieners: Wie is de mol? en Jachtseizoen.
Jongeren zijn constant op zoek naar verbinding met leeftijdsgenoten. Samen dingen ondernemen is een essentieel aspect van hun identiteitsvorming. Deze verbinding met leeftijdsgenoten krijgt op een unieke manier vorm (Kessels, 2020).
Dit wil ik ook gaan doen in mijn uiteindelijke uitwerking van het tastbare (product/video/etc.), ik wil dat het leidt tot een gesprek over genderdiversiteit onder tieners. Dit resultaat kan bereikt worden door te eindigen met vragen, waardoor tieners en mede leeftijdsgenoten met elkaar kunnen discussiëren en/of ervaringen kunnen delen met elkaar.
Enkele schetsen van vragen richting tieners zijn:
- Hoe zou je reageren als iemand uit jouw omgeving uit de kast komt als non-binair?
- Ken je iemand die trans/non-binair/intersekse/etc is? Hoe ga je hiermee om?
- Vind je dat er op dit moment in de maatschappij goed gereageerd wordt op mensen die zich niet identificeren met hun cis-gender?
- Wat zou er veranderd kunnen worden?
- Heb je zelf nog onduidelijkheden over dit onderwerp?
“Als kind word je al heel snel geconditioneerd om in een bepaald denkpatroon te passen” – Valentijn de Hingh (VPRO, 2012)
In deze aflevering ontvangt Wilfried De Jong Valentijn de Hingh (21), transseksueel, internationaal model, columniste en studente literatuurwetenschappen.
De Hingh wist als klein jongetje al dat zij liever een vrouw wilde zijn. Zij speelde het liefst met poppen en hield van verkleden. Op vijfjarige leeftijd wordt op de genderpoli vastgesteld dat zij transseksueel is. Haar jeugd werd beïnvloed door voortdurende onrust over haar identiteit.
Op haar 19e besluit zij voor een geslachtveranderende operatie. Dit is geen principieel besluit maar een keuze om zich te conformeren aan een wereld waar transseksualiteit moeilijk ligt. Het is een keuze voor een gemakkelijker leven. Het roept de vragen op over seksualiteit en wat iemand maakt tot een man of een vrouw.
“Ik vind het zo raar dat mensen het zomaar klakkeloos aannemen dat het feit dat een kindje een piemel of vagina heeft, dat dat eigenlijk zoveel zegt over een kind. Terwijl dat allemaal voortkomt uit een maatschappelijk vooropgezet idee en erg zijn zoveel mensen die niet in dat idee passen” – Valentijn de Hingh
In India kennen ze al heel lang een derde gender; Hijra – Zo worden sommige transgender mensen genoemd. Hijra’s bestaan al sinds het begin van het hindoeïsme. Het wordt duidt iemand aan die op zoek is naar zijn of haar ware zelf. Hijra’s is de oudste transgender-gemeenschap ter wereld. In de heilige geschriften staat dat Hijra’s aanbeden worden als halfgoden en dat hun zegen gunstig is. In die gemeenschap zijn veel regels en als zij zich daar niet aan houden krijgen ze hele erge straffen en vernederen ze elkaar. Niet alle transgenders identificeren zich als Hijra, veel mensen willen niet bij deze gemeenschap horen en kiezen ervoor om als transgender door het leven te gaan. Transgender personen komen in India bijna niet aan banen en worden mishandeld door de politie (NPO 3, 2019).
“De maatschappij is zogenaamd tolerant tegenover alle genders, maar in de grond is dat niet waar. We worden nog altijd gediscrimineerd. Trangenders worden nog altijd vermoord. Éen kogel is genoeg. Dit willen we veranderen. Iedereen maakt deel uit van de Vedische Sanatan Dharma” – Lakshmi, 2019, uit de documentaire Halfgoden
“We moeten zorgen dat de volgende generatie met respect behandeld wordt en als volwaardige mensen” – Lakshmi
“Trans is meer dan een modetrend, we zijn er altijd geweest en we zullen er ook altijd blijven en daar ben ik trots op” – Valentijn de Hingh
Deze week heb ik als experiment mijzelf als man gefotografeerd.
Bronnen:
Kessels, M. (2020, 7 februari). Waarom is TikTok zo razend populair onder jongeren? Frankwatching. https://www.frankwatching.com/archive/2019/08/27/tiktok-app-succes-tieners-populair/
VPRO. (2012, 4 mei). Valentijn de Hingh – 24 uur met… https://www.vpro.nl/speel%7EVPWON_1176489%7Evalentijn-de-hingh-24-uur-met%7E.html
NPO 3. (2019, 9 oktober). Indiase transcultuur met Valentijn de Hingh | Halfgoden | 3LAB DOCU. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=ThrW7zf21K0