Premisse:
Het is niet wat je denkt dat je ziet.
Synopsis:
Iets wat mij altijd blijft fascineren is de manier waarop iemand zich opmaakt. Ik kan er ook altijd van genieten om te kijken hoe iemand dat doet. Op een of andere manier brengt mij dit tot rust. Zelf vind ik ook dat make-up niet alleen dient als een mooi laagje bovenop je huid, maar ook als kunst. Ik wil gaan onderzoeken wat voor aspecten er bij make-up komen kijken. Door onderzoek te doen, te experimenteren en te reflecteren.
Week 1: Vroeger en nu
Probleemstelling:
Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe invloeden van vroeger altijd terug blijven komen. Mensen hebben te weinig kennis over de make-up tips van vroeger die we nu weer toepassen.
Hoofdvraag:
In hoeverre hebben we de invloeden van make-up van vroeger nog aangehouden/ overgenomen?
Deelvraag:
Welke tips en tricks gebruikten ze vroeger voor make-up?
Inzichten
Ik heb vooral de focus gelegd op de tips en tricks van vroeger uit. Door interviews af te nemen met vrouwen tussen de 50 en 70 jaar heb ik hier meer kennis opgedaan. Ik ben van mening dat je respect moet hebben voor de mensen die al jaren met make-up bezig zijn. Aan de hand van de interviews heb ik een poster gemaakt dat het contrast weergeeft tussen vroeger en nu. Naar voren kwam vooral dat de oude Egyptische cosmetica de basis heeft gelegd voor die van nu. Door dit onderzoek heb ik meer inzicht gekregen over de make-up van vroeger die ik zelf ook kan toepassen.
Week 2: Podcast
Probleemstelling
Jongeren hebben niet een hele grote spanningsboog, het lezen van artikelen/ blogs is niet iets wat we heel snel doen. Daarom wil ik d.m.v. een podcast informatie over make-up geven.
Hoofdvraag
Hoe kan ik informatie over make-up aantrekkelijk maken om te leren?
Deelvraag
Wat houdt de power of make-up in?
Inzichten
Samen met een cosmetica professional, Jennifer van Lohuizen, heb ik de trend ‘The power of make-up’ (bedacht door Nikkie de Jager) uitgelicht in een aflevering van 8 min. Ze is gefrustreerd over het feit dat meisjes die make-up dragen vaak te horen krijgen dat zij dit doen om aandacht te krijgen van jongens, omdat ze onzeker zijn of niet van zichzelf houden.
De podcast heb ik ‘Make up your mind’ genoemd. Het is een podcast waarin meiden/jongens van mijn leeftijd meer inzicht krijgen over het gebruik van make-up. Ik heb de aflevering opgenomen met mijn iPhone en vervolgend de belangrijkste punten eruit gehaald. Dit onderzoek levert mij inspiratie en energie op.
Week 3: Skincare
Probleemstelling
Van jongs af aan heb ik geleerd om goed voor mijn huid te zorgen, van binnen (veel water drinken) en buiten (smeren, smeren en nog eens smeren). Het is een vast ritueel geworden en ik zou het niet kunnen missen. Ik merk om mij heen dat veel meiden maar vooral veel jongens denken dat het niet nodig is om nu al je huid goed te verzorgen. Een goeie basis voor make-up is een soepele en verzorgde huid.
Hoofdvraag
Hoe belangrijk is skincare voor je make-up look?
Deelvraag
Welke stap vind jij het belangrijkste bij je make-up routine?
Inzichten
Voor de 2e aflevering heb ik de focus gelegd op skincare. Je huid is de basis voor make-up die moet je dus goed onderhouden. Ik heb van Jennifer via de post een heel pakket binnen gekregen met draaiboeken, informatie en een aantal producten van Clarins die bij mijn leeftijd/ huid passen: My Clarins een voedende en detox huidverzorging. Deze lijn is bedoeld voor millennials (tot circa 30 jaar) die het beste voor hun huid willen en op zoek zijn naar toegankelijke en hoogwaardige huidverzorging. Van haar heb ik geleerd dat je huid heel fragiel is, een orgaan die je goed moet verzorgen.
Week 4: Dood en dieren
Probleemstelling
De effecten van make-up voor zowel op je huid als om je heen (natuur), zijn mensen zich nog niet helemaal van bewust. In deze tijd met iedereen die vegan friendly wil leven is het dan ook echt not done als mensen klakkeloos make-up kopen.
Hoofdvraag
Hoe kan bewustwording opwekken als het gaat om de effecten van niet vegan friendly make-up?
Deelvraag
Wat voor effect heeft dit op dieren en natuur?
Inzichten
Ik heb tijdens dit experiment de focus gelegd op de effecten die make-up heeft op de mens en de natuur. In de 3e aflevering van Make up your mind bespreek ik dan ook met visagiste Carlijn Jongeneel hoe make-up vroeger dodelijk kon zijn. Vroeger gingen vrouwen dood aan lippenstift, iets wat we ons nu niet meer voor kunnen stellen. De dood van make-up op de mens is nu overgegeven aan de dieren. Sommige producten worden nog steeds op dieren getest. Ik heb een fotoreportage gemaakt van make-up en daar een dier of natuur aan gelinkt. Dit om bewustwording op te wekken. Echter vond ik dit al iets te af, daarom ben ik er niet op doorgegaan.
Week 5: Symbolen
Probleemstelling
Door onderzoek te doen naar de betekenis van make-up kwam ik er al snel achter dat er in het oude Egypte veel gebruik werd gemaakt van symbolen in make-up. Zelf wist ik er alleen nog niet genoeg vanaf. Daarom ben ik in gesprek gegaan met Dorinde Keulen die symbolen al jaren onderzoekt. Ik wil laten zien dat er zo veel meer achter make-up zit dan we denken.
Hoofdvraag
Wat betekenen symbolen?
Deelvraag
Zijn er verschillende categorieën binnen symbolen?
Inzichten
In de 4e aflevering van Make up your mind ben ik in gesprek gegaan met Dorinde. Zij is heel spiritueel en weet ook veel van symbolen af. Met haar heb ik het gehad over de betekenis van symbolen voor verschillende culturen. Dit omdat ik gefascineerd raakte over het feit dat Egyptenaren, in het Oude Egypte, make-up gebruikten als bescherming tegen het boze oog. Daarnaast heb ik ook aan een verzameling gemaakt van verschillende make-up tassen van verschillende mensen, leeftijden en culturen. Eerst heb ik zelf een schatting gemaakt met wat erin zou zitten en toen ging ik vergelijken met wat er echt inzat.
Week 6: Expo
Probleemstelling
Make-up begint steeds minder oppervlakkig te worden, maar er zou naar mijn mening veel meer gevoel in kunnen zitten. Daarom wil ik d.m.v. make-up het gevoel van angst dat mensen ervaren schetsen met hun beschermmiddel tegen die angst.
Hoofdvraag
Hoe zorg je ervoor dat make-up een verhaal krijgt?
Deelvraag
Welk verhaal past bij wie?
Inzichten
Ik heb tijdens deze week de focus gelegd op gevoel linken aan make-up, wel heb ik hier nog de geschiedenis van het oude Egypte onderzocht, maar al snel liet ik dit los, omdat ik merkte dat ik vastliep. Dagmar gaf de tip om niet te letterlijk te schetsen en mijn geest de vrije loop te laten. De 5e aflevering van Make up your mind heb ik een verfrissend gesprek gehad met Kim den Besten over grimme make-up, zij vertelde hoe je van iemand zijn gezicht heel wat anders kon maken. Make-up dient niet alleen om iemand er mooi uit te laten zien, maar ook om een soort gevoel op te wekken of een statement te maken. Deze informatie heb ik meegenomen en verwerkt in de schetsen voor de volgende iteratie.
Bekijk hier de expo: https://nl.pinterest.com/expositieseminar/nina/
Week 7: Surrealisme
Probleemstelling
Ik vraag mij af of het de bedoeling is dat wat we zien ook is wat je wil overbrengen op iemand. Soms dan komt iemand anders over door bepaalde make-up dan ze zouden willen. Dat wil ik gaan onderzoeken.
Hoofdvraag
Wat is surrealisme?
Deelvraag
Hoe pas ik surrealisme toe op make-up?
Inzichten
In deze week ben ik mij gaan verdiepen in surrealisme. Ik heb al een lange tijd een fascinatie voor surrealisme. Een kunstenaar die mij altijd inspireert is Salvador Dali. Zijn kunst is een mix van fantasie en een beetje vreemd. Ik kan naar zijn kunst dan ook lang en aandachtig blijven kijken. Ik ben eerst gaan spelen met kleur wat verdwaald raakt in water. Kleur wat probeert te ontsnappen maar elkaar toch weer opzoekt. Hiermee maak ik een link met de betekenis van kleuren en de belangrijke rol die ze spelen in het overbrengen van boodschappen. Ook ben ik de schetsen uit gaan werken. Deze heb ik niet te letterlijk genomen zoals Dagmar als advies gaf. Ik heb eerst nog invloeden van de Egyptenaren meegenomen, maar dat al snel losgelaten en er een eigen draai aan gegeven.
Waarom ik voor deze schetsen heb gekozen vertel ik tijdens de schouw je moet het nl kunnen voelen en niet lezen!
Week 8: Eindwerk
Deze week staat in het teken van beslissingen maken. Eerst twijfelde ik of ik een verfilming zou gaan maken of een schilderij. Na wat gesprekken te hebben gehad, wat ik ook als tip kreeg van Dagmar en Maartje, viel mijn keuze op posters. De fotografie ga ik verwerken in een poster. Hoe ik het eruit wil laten zien weet ik nog niet precies. Wel weet ik dat ik surrealisme erin wil verwerken. Op deze manier kan iedereen bij elke poster zijn/ haar verhaal erbij bedenken. Iedereen mag zien waarvoor je staat, zeker in deze tijd nu de toekomst zo uitzichtloos is. Ga terug naar het moment hoe je was voor de lockdown naar het moment nu. Wat wil je meenemen, wat heb je geleerd en wat laat je liever achterwege? Breng een beetje kleur in het leven voor jezelf en voor de mensen om je heen. De vraag die ik dan zou stellen bij de expositie is dan ook: hoe zou jouw poster eruitzien? Hierbij alvast een voorproefje van het eindwerk, wie weet verandert het deze week nl nog! Dat is iets wat ik deze periode wel heb geleerd: seminar betekent veranderingen maken.
Klik hier om de podcast te kunnen bekijken: Podcast Make up your mind
Bibliografie
Baardemans, J. (2012). Cosmetica. Opgehaald van https://www.beeldvanegypte.nl/dagelijks-leven-home/120-cosmetica
Besten, K. d. (sd). Make up your mind.
Bosman, E. (2012, Jun 26). Dromen in de Oudheid . Opgehaald van https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A2628759/view
Jongeneel, C. (sd). Make up your mind .
Klaver, D. (sd). Make uo your mind.
Lohuizen, J. v. (sd). Make up your mind .
Lohuizen, J. v. (sd). Make up your mind .
magazine, F. (2018). La evolución del maquillaje a través de los años. Opgehaald van https://fahrenheitmagazine.com/life-style/moda-y-estilo/la-evolucion-del-maquillaje-traves-de-los-anos#view-1
McCann, N. G. (2017). 8 gevaarlijke schoonheidsmiddeltjes van vroeger. Opgehaald van https://www.hln.be/style/8-gevaarlijke-schoonheidsmiddeltjes-van-vroeger~a582cd59/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Veer, S. K. (2012). DROOMBEELDEN VOL INNERLIJKE WAARHEID. Opgehaald van Surrealisme : https://www.artsalonholland.nl/kunst-stijlen/surrealisme