INLEIDING
Een half jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bedrijfje. Ik begon customized kleding items te verkopen via Instagram voor de lol. Maar al snel begon ik er echt geld mee te verdienen, en wilde ik ervoor zorgen dat alles legaal verliep. Ik begon met mezelf aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Maar dan ben je nog niet klaar. Ik was veel meer bezig met de klanten, orders goed afhandelen en het onderhouden van de Instagram pagina. Hierdoor vergat ik alle praktische zaken eromheen, wat soms zorgde voor problemen en heel veel stress. Maar een onderneming starten hoort toch juist heel leuk te zijn? Waarom ging dit mis?
Mijn hoofdvraag werd dan ook: “Kun je iets maken wat jongeren helpt in hun avontuur van het ondernemen?”
CONTEXT & SCOPE
Tegenwoordig beginnen steeds meer jongeren aan hun eigen onderneming of bedrijfje Volgens cijfers van het Handelsregister zijn het aantal jongeren wat zich per jaar inschrijft sinds 2014 met 238(!) procent gestegen (Schelfaut, 2020). Dit wordt er dan ook met de paplepel ingegoten. Want waar de persoonlijkheidskenmerken van het ondernemen extraversie en openstaan voor ervaringen/intellect bij sommige jongeren vaak al in het bloed zit (Shane, 2010), wordt ook op steeds meer lagere- en middelbare scholen er al lesgegeven in ondernemen. Neem als voorbeeld het programma “YES!” van jong ondernemen. Hierbij leren de leerlingen al vroeg omgaan met geld, keuzes maken en verantwoording afleggen (jong ondernemen, 2020).
Misschien heb je ook wel gehoord van de politieke partij GroenLinks met het (ietwat omstreden) plan om ieder kind wat 18 jaar wordt €10.000 te schenken. Dit is onder andere ook om het starten van een eigen onderneming te stimuleren (Keultjes, 2020). Van alle kanten wordt het jong ondernemen gestimuleerd, maar er bestaat online niet veel wat speciaal de jongeren hierbij helpt. Want of je nou een klein bedrijfje begint, of dat dit al wat groter is, er zijn enorm veel regels waar je je als startend ondernemer aan moet houden. Maar wat nou allemaal precies?
Natuurlijk staan er op verschillende sites als Kamer van Koophandel en de Belastingdienst het een en ander al mooi uitgelegd. Maar wel op een hele statige en vooral: niet uitnodigende opzet. Uit onderzoek van neuroloog Gary Small blijkt dat door de gevolgen van de digitale wereld jongeren sneller en vaker afgeleid zijn (van Wassenhove, 2019). Helemaal niet gek dus dat jongeren vaak niet eens de moeite nemen om dit zorgvuldig te lezen.
Ook ik vond het doodsaai om op internet te lezen wat ik allemaal moest regelen en verloor al gauw m’n concentratie, waardoor ik in sommige situaties wel degelijk in de problemen kwam. Ook heb ik vaak hulp moeten inschakelen van andere mensen die er echt verstand van hadden.
Wat ik miste was een hulpmiddel voor jonge ondernemers, wat duidelijk, uitnodigend én leuk om te zien/lezen is. Maar ook iets wat je als jonge ondernemer mentaal helpt.
ONDERZOEK / METHODE EN AANPAK
Ik ben begonnen met deskresearch. Van welke sites kun je makkelijk achterhalen wat je allemaal moet doen als je startend ondernemer bent? Ik heb uitgezocht waar de meest waardevolle en betrouwbare informatie vandaan kwam en dit samengevat. Vervolgens wilde ik erachter komen wat startende ondernemers nou echt misten of extra aandacht aan hadden willen besteden, dus ik heb een enquête opgesteld die ik heb verspreid via Facebook. Hieruit kwam naar voren dat mensen die jong zijn begonnen met een bedrijfje een duidelijk overzicht misten van de praktische zaken bij het beginnen van een onderneming. Een soort handige checklist was ook iets waarnaar gevraagd werd, en dus ging ik hiermee verder. Daarnaast heb ik mensen binnen mijn eigen kringen geïnterviewd die ook jong zijn begonnen met ondernemen. Zij misten vooral ook hulp van professionals, die al wat langer in het vak zaten. Dit is ook iets wat ik zeker meenam in het proces. Stress was een woord wat ook vaak werd genoemd, omdat er zoveel meer bij komt kijken dan je van tevoren ingeschat hebt.
Omdat ik over dit onderwerp meer informatie wilde verkrijgen, ging ik op zoek naar literatuur over het onderwerp, hier was veel over te vinden. Ik kwam hierbij op de twee boeken “start-up survival” van Robin Geerts en Jeroen de Wit, en “master your mindset” van Michael Pilarczyk.
Het eerste boek maakte duidelijk waar je nog meer op moest letten bij het starten van je onderneming. Het tweede boek ging over jouw gevoel tijdens het starten van je onderneming, en hoe je hierbij ten alle tijden een goede mindset hield. Ik kreeg als feedback om dit te verwerken in mijn project, iets wat me al eerder duidelijk werd door de interviews. Mensen wilden geholpen worden met hun mentale gesteldheid tijdens het starten van hun onderneming, dus was dit iets waar ik mee verder ging.
Al met al waren dit de punten die na de eerste weken research naar voren kwamen:
– Duidelijk overzicht van praktische zaken
– Checklist
– Hulp van professionals
– Stress
– Mindset
Na feedback kwam ik er op uit om dit allemaal te verwerken in een gids. Hierbij begon ik met alle praktische informatie te verwerken, de meeste info hiervan kwam van de Kamer van Koophandel, en dus heb ik hun gemaild of zij interesse zouden hebben in een eventuele samenwerking. Ik kreeg hier antwoord op terug dat ze dit niet zomaar doen, wat totaal begrijpelijk is. Toch heb ik ervoor gekozen om voor een samenwerking met Kamer van Koophandel te kiezen in mijn gids, omdat ik veel wilde doorverwijzen naar hun site. De opmaak ging eruit zien als een 8-tal punten die je makkelijk kon afstrepen als je er eentje voltooid had. Hierbij kon je de gids zien als een makkelijke checklist.
Maar hoe ging ik de hulp van professionals, stress en hulp bij een goede mindset verwerken in de gids?
Volgens psycholoog Nicole Honneff leren we het meeste van de fouten die we maken in het leven, maar zijn we bang gemaakt om daadwerkelijk fouten te maken. “Al bij de opvoeding wordt er vaak al veel meer
de nadruk gelegd op wat fout is. Ook ons onderwijssysteem is op fouten gericht. Heb je ooit een proefwerk terug gekregen waarop alles met rood omcirkeld was wat goed was? Kinderboeken- en films spelen hier verder op in. Je hebt maar al te vaak een verdeling in de ‘goeden’ en de ‘fouten’. Waarom leggen we de nadruk op het voorkomen van fouten, terwijl we juist het meest leren van onze fouten?” (Honneff, 2019)
Om dit te verwerken in de gids kwam ik op het idee om bij elke stap een kleine anekdote te plaatsen van een fout die een ondernemer wel eens begaan is. Hiervoor heb ik meerdere interviews gehouden met uitsluitend mensen die jong zijn begonnen met ondernemen. Door in de gids keer op keer te laten weten dat iedereen wel eens fouten maakt, wil ik de lezer duidelijk maken dat niet iedereen perfect is en dat fouten maken juist hoort bij het leerproces en de harde wereld van ondernemen.
Als feedback kreeg ik dat er toch nog wat miste. Leuk dat je een gids hebt gemaakt, maar hoe kun je de jonge ondernemers nou echt in contact krijgen met elkaar zodat ze elkaar kunnen helpen? Hier ben ik naar op zoek gegaan en kwam ik via via bij The Pizza Party terecht. Dit is een initiatief van 3 vrouwelijke ondernemers die eens per maand een borrel organiseren om te sparren met allerlei andere ondernemers. Niet statig en saai, maar met een glaasje wijn en pizza!
In eerst instantie zijn de borrels die zij organiseren alleen voor vrouwen, maar ik wilde dit universeel maken, dus toegankelijk voor iedereen. Ik heb de meiden van The Pizza Party benaderd en mijn plan uitgelegd. Zij vonden het een tof plan om dan twee borrels per maand te organiseren. Één nog steeds vanuit hun initiatief, dus alleen voor vrouwen, en één in samenwerking met de gids, dus voor jonge vrouwen én mannen.
UITVOERING EN EXPERIMENTEREN
Een hele bulk aan informatie samenvatten tot overzichtelijk geheel is voor mij al een heel leerproces geweest. Ik heb veel verschillende probeersels gehad, anders genoemde “pogingen” om dit zo duidelijk mogelijk te maken:
cover
Toen wilde ik de gids nog “start jou imperium” noemen. Met geen van allen was ik 100% tevreden en ook kreeg ik als feedback dat dit nou niet bepaald uitnodigend was om te lezen. Na nog meer experimenteren kwam ik hier op uit:
Hierbij kwam ook het idee om andere ondernemers een plekje te geven in de gids en ging ik experimenteren met hoe ik dit het mooist kon vormgeven. Ook voor het oefenen met mijn InDesign skills was het maken van deze hele gids een goede oefening. Uiteindelijk heb ik voor de rest van de gids, ook voor de cover, wat inspiratie opgezocht. Covers van andere boeken over ondernemen zijn vaak plain en duidelijk. Er gebeurt niet veel op de cover, om de aandacht niet af te laten dwalen. Dit wilde ik enigszins meenemen, maar ook uitnodigend maken. Hierdoor kwam ik op deze cover die ik heb gebruikt als inspiratie:
Het uiteindelijke resultaat van “ONDERNEMER IN DE DOP” kun je bekijken via deze link: ONDERNEMER IN DE DOP
EVALUATIE
Zoals ook mijn vorige Seminar begon, vond ik het moeilijk om ook nu weer op gang te komen. Het is een hele andere sfeer, 24/7 thuis werken. Ook ben ik een pietje precies, en heb ik er ook nu weer op moeten letten dat ik ALLES wat ik maak bewaar.
Toch heb ik in de loop van het project het plezier kunnen vinden en ben ik erg trots op het eindresultaat. Uiteindelijk heb ik deze gids niet alleen gemaakt om andere mensen te helpen, maar heeft het mezelf ook heel erg geholpen. Ik heb alles weer op een rijtje en werk met plezier aan zowel studie, als mijn eigen bedrijf.
Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn InDesign skills weer verbeterd en ben ik er opnieuw achter gekomen hoe leuk ik het vind om met dit programma te werken.
BRONNENLIJST
Honneff, N (4 maart 2019) Fouten maken kun je leren. Geraadpleegd op 10 oktober 2020 via https://www.psychologiepraktijknicolehonneff.nl/psychologie/fouten-maken-kun-je-leren/
Jong ondernemen (2020), YES! – Jong Ondernemen. Geraadpleegd op 3 oktober 2020 via https://www.jongondernemen.nl/nl/vo_yes
Keultjes, H. (8 oktober 2020) GroenLinks: Geef alle jongeren 10.000 euro op hun 18e verjaardag. Geraadpleegd op 3 oktober 2020 via https://www.ad.nl/politiek/groenlinks-geef-alle-jongeren-10-000-euro-op-hun-18de-verjaardag~a3e18b83/
Schelfaut, S. (8 januari 2020) Jongeren worden massaal eigen baas, maar het zijn vooral jongens. Geraadpleegd op 5 oktober 2020 via https://www.ad.nl/ad-werkt/jongeren-worden-massaal-eigen-baas-maar-het-zijn-vooral-jongens~a320ece5/
Shane, S. (2010) Journal of Applied Psychology, p. 1154-1162. Geraadpleegd op 7 oktober via http://www.ageno.nl/nieuws/ondernemen_zit_in_de_genen
Van Wassenhove (10 juni 2019) Onderzoek naar concentratie en de gevolgen van de digitale wereld. Geraadpleegd op 8 oktober 2020 via https://thefocusacademy.eu/samenvatting-onderzoek-concentratie-insane-in-brain/