De Star Wars franchise ~ Raëma’s research proposal

 

 Studio Seminar

Research proposal

 

Hoofdvraag: “Waarom is Star Wars meer dan alleen films met lichtzwaarden, ruimteschepen en helden?”

Inleiding

 

Mijn interesse gaat uit naar de Star Wars-franchise. Voordat we ons in het onderzoek verdiepen, is het belangrijk om eerst te benadrukken waarom dit onderwerp mij fascineert.

 

Star Wars is een serie van films waarmee ik ben opgegroeid met veel mannelijke leden van mijn familie, maar vooral mijn vader. Aangezien Star Wars een franchise is die zich over 5 decennia uitstrekt, is het goed bekend bij jong en oud. Zelfs als je geen fan bent of als je nog nooit een van de films hebt gezien, moet je minstens één keer in je leven van de franchise hebben gehoord. Mijn doel binnen dit onderzoeksvoorstel is om te begrijpen waarom Star Wars mensen zo fascineert, inclusief mijzelf. En ook hoe het bepaalde soorten mensen bij elkaar brengt, zoals ‘nerds’ of ‘sci-fi’-fans.

Relevantie

Dit onderzoek kan relevant zijn voor iedereen die zichzelf beschouwt als een fan van Star Wars of als onderdeel van een bepaalde fandom van een mediafranchise.

Context

De maker, George Lucas, heeft toegegeven Star Wars te baseren op de theorie van de held die de mytholoog Joseph Campbell in zijn boek Hero With A Thousand Faces verklaart, waarin hij vele mythen en religieuze verhalen onderstreept.

Volgens Campbell hebben helden missies vergelijkbare trajecten: de held verlaat zijn gewone wereld en gaat naar een plaats van bovennatuurlijke wonderen. Hij staat voor een reeks beproevingen om zijn moed te bewijzen, overleeft een opperste beproeving, krijgt een soort zegen of een schat en keert terug naar huis om zijn kennis of schat te delen met degenen die hij heeft achtergelaten. Door deze formule te volgen, verving George Lucas zijn eigen personages voor de helden, schurken en redders van eerdere helden missies en gebruikte dit tijdens alle Star Wars-films.

 

Toen de films voor het eerst werden vertoond, kon het publiek zich inleven in de hoofdpersonages en zichzelf erin zien. Toen de eerste Star Wars-film uitkwam, was het een tijd van twijfel en hopeloosheid vanwege de gebeurtenissen in de wereld in dat decennium. Mensen waren in staat om de goedheid in zichzelf terug te winnen, wat diende als een herinnering dat je elke ontbering kunt overwinnen, als je gelooft dat je kunt.

 

Een andere reden waarom het publiek in de ban kan raken van een fictief universum, is als de franchise op jonge leeftijd aan hen wordt voorgesteld, en dit was zeker het geval bij veel Star Wars-fanatici. Actiefiguren op basis van Star Wars-personages creëren ruimte voor de franchise om ook deel uit te maken van de persoonlijke geschiedenis van een kijker, waardoor de franchise uiteindelijk niet als slechts een paar films voor hen zal zijn. Het wordt zoveel meer.

 

Het fictieve universum van de franchise wordt een plek van escapisme, waar mensen hun jeugdherinneringen kunnen herbeleven en getuige kunnen zijn van een episch heroïsch verhaal dat altijd een ‘happy ending’ bevat.

 

Koppeling aan Design Ethics?

 

Volgens George Backen, professor filosofie aan de Adams State University in Colorado, is ‘Star Wars’ erg krachtig omdat het ons helpt onszelf te begrijpen in de lichte en donkere kant van The Force. We voelen dit in ons leven wanneer we deze aantrekkingskracht van onmiddellijke bevrediging hebben, maar ook het verlangen om langetermijndoelen te bereiken.

 

Filosofen debatteren of mensachtige droids in Star Wars, zoals R2-D2, bewust of zelfbewust zijn, en hoe dat kan worden getest. De Imperial Stormtroopers worden al lang vergeleken met nazi-legers, en veel feministen beschouwen prinses Leia’s gouden metalen bikini en metalen kraag gevangenschap in “Return of the Jedi” als een tiranniek ideaal van vrouwelijke schoonheid.

Onderzoeksmethodes

 

Aangezien dit onderzoeksvoorstel een explorerend onderzoek is, kunnen methoden als fly on the wall en interviews worden toegepast. Literaire ondersteuning van artikelen of boeken die ofwel wetenschappelijk werk of filosofische boeken zijn. Ik ben ook bereid andere soorten media te consumeren die aanvullende informatie over Star Wars bevatten, zoals documentaires of zelfs podcasts. Mensen met wie ik in contact zou kunnen komen voor interviews zijn Dr. Abby Waysdorf die momenteel lesgeeft aan de UU. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar de televisie-industrie, fandoms en media-gebruik en hoe al die dingen elkaar kruisen.

Bronnen:

Patti McCarthy Visiting Assistant Professor. (2020, July 31). A force awakened: Why so many find meaning in Star Wars .Opgehaald op 7 september 2020, van https://theconversation.com/a-force-awakened-why-so-many-find-meaning-in-star-wars-51853 

Serjeant, J. (2015, December 04). ‘Star Wars’ proves treasure trove for philosophers. 

Opgehaald op 7 september 2020, van https://www.reuters.com/article/us-film-starwars-philosophy-idUSKBN0TN1EE20151204  

 

Een gedachte over “De Star Wars franchise ~ Raëma’s research proposal

  1. Hoorde net van iemand dat er blijkbaar maar 1 vrouw voorkomt in star wars. Misschien leuk voor als je je eigen versie van star wars gaat maken om er meer vrouwen bij te doen zodat het wat moderner wordt? 🙂

    Verder opmaak maybe iets netter doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *