Esmee | Research Proposal | Een wereld zonder religie

Al heel lang ben ik gefascineerd door het verleden. Een tijdje had ik ook het idee om geschiedenis te gaan studeren. Hoewel ik niet ben gaan doen, is de interesse voor het verleden gebleven. In mijn omgeving merk ik vaak dat mensen geschiedenis een stoffig middelbare schoolvak vinden waar je niet veel aan hebt. Met deze seminar zou ik willen laten zien dat historische gebeurtenissen invloed hebben op hoe de wereld van vandaag in elkaar zit en uit meer bestaat dan alleen droge feiten. Daarnaast ben ik helemaal weg van illustraties. In combinatie met geschiedenis lijkt mij dit een goed startpunt voor een seminar. Met deze seminar verwacht ik vooral te leren onderzoek te doen op een creatieve manier. Ik heb meer ervaring met het doen van onderzoek door middel van literatuuronderzoek en merk dat ik daardoor een creatief proces soms lastig vindt. Daarnaast wil ik graag mijn illustratievaardigheden op het gebied van storytelling verbeteren.

Poster bij de pitch

Als eerste de vraag, wat is geschiedenis? Geschiedenis is de wetenschap die het verleden beschrijft (Van Dale Uitgevers, z.d.). Voor mij is geschiedenis meer dan de geschreven bronnen. Geschiedenis is ook een dynamische wereld die in mijn hoofd zit. Het is daarom heel interessant om na te denken over hoe de wereld er uit zou zien als bepaalde historische gebeurtenissen anders waren gelopen. De onderzoeksvraag voor mijn seminar is: ‘Hoe zou de wereld er uit zien zonder religie?’ Het westerse wereldbeeld zoals wij die kennen is namelijk ontstaan uit de christelijke zendingsdrang. Zou de wereld er anders uit zien als christenen niet hun godsdienst zouden hebben opgedrongen aan andere volkeren? Of hoe zou het zijn als juist een onbekende natuurgodsdienst zo machtig was geworden als de christelijke kerken? Deze vragen zijn relevant omdat steeds minder mensen (waaronder ikzelf)  gelovig zijn. Zeker jongeren onder de 25 jaar zijn steeds minder opgevoed vanuit een religie. Deze groep gaat vooral zelf buiten een instituut op zoek naar zingeving en tradities. Een wereld zonder religie lijkt voor deze groep al werkelijkheid, maar ook voor hen zouden denk ik bepaalde aspecten anders zijn als er geen religie was geweest. Het is ook interessant om na te denken over een religie als instituut of als geloof. Ik wil me vooral gaan focussen op een religie als instituut, in plaats van als geloof.

Ik ga zowel theoretisch (geschiedenis) als praktisch (illustratie) onderzoek doen. Methodieken die ik hier onder andere voor wil gebruiken zijn:

  • Best, good and bad practices, wat is er al gedaan met de combinatie illustratie en geschiedenis, wat werkt wel, wat werkt niet?
  • Schetsen van zowel ideeën als prototypes
  • Comparison chart, het vergelijken van verschillende illustratoren en illustratiestijlen
  • Prototyping, uiteindelijk gaat er een prototype gemaakt worden
    (CMD Methods Pack)
Interessante onderzoeksmethoden uit de CMD Methods Pack

Voor het onderzoek ga ik veel illustreren om uiteindelijk een eigen herkenbare illustratiestijl te kunnen ontwikkelen. Voor de aankomende week wil ik daarom naast het bestuderen van illustraties mezelf als opdracht geven om steeds hetzelfde onderwerp te pakken om te illustreren. Hiervan maak ik dan illustraties in verschillende stijlen om uit te zoeken wat bij mij past, maar ook om te kijken wat het best bij een historisch onderwerp past. Dit kan ook met verschillende materialen zoals gekleurd papier, inkt, fineliners, verf of kleurpotloden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *