Nienke Vos | Research Proposal – Gender identiteit

Nienke Vos 1767362

Research proposal gender identiteit

 

Inleiding

Waarom genderidentiteit? Ik vind het hele onderwerp super fascinerend, vooral de genders die niet tijdens de geboorte bepaald is. Je geboorte gender is je cisgender, zodra iemand zich hiermee niet kan identificeren wordt dat genderdiversiteit genoemd. Zelf wist ik al dat trans, non-binair en genderfluïde bestonden.

Tijdens mijn vooronderzoek ben ik erachter gekomen dat er nog veel meer genders bestaan (Licorne, 2020). Dit vond ik erg indrukwekkend, ik wil meer te weten komen over alle genderdiversiteiten die er bestaan en deze informatie delen met andere mensen.

Ik vind het ontzettend interessant dat de maatschappij ongemakkelijk reageert op mensen die zich niet identificeren met hun cisgender. Twee weken geleden is aangekondigd dat er voor het eerst een non-binair personage meespeelt in de tienerserie SpangaS (Dorlo, 2020). Hier waar veel ophef over was op Sociale Media.

 

De echte verschillen in gender ontstaan pas als tieners zich hormonaal ontwikkelen. Daarom wil ik me op tieners (mensen van 10 tot 14 jaar) richten. Mijn onderzoek en uiteindelijk tastbare product zal dus voornamelijk gericht worden op tieners. Ik wil namelijk iets maken waardoor genderdiversiteit een gespreksonderwerp wordt onder tieners. In figuur 1 is de poster te zien die ik tijdens de elevator pitch gepresenteerd heb.

genderidentiteit poster 2

Relevantie

Aangezien genderidentiteit een hot-topic is op dit moment en er veel informatie te vinden is. Lijkt het me niet verstandig om iets nieuws te ontdekken. Wel is er op dit moment nog weinig representatie in de media voor mensen die niet cis zijn. Hier kan ik wel iets in betekenen. Ik wil opkomen voor tieners, die met hun genderidentiteit worstelen en ik wil vooral een veilige omgeving creëren voor tieners waarin ze kunnen praten over hun eventuele worsteling zodat ze zich niet alleen hoeven te voelen.

 

Context

Ik richt mijn research en de uiteindelijke tastbare professionele zoektocht vooral op mensen van 10 tot 14 jaar, omdat de echte verschillen in gender ontstaan pas als tieners zich hormonaal ontwikkelen.

 

Het lijkt me mooi om iets te maken waarmee ik informatie kan overbrengen aan tieners, zodat ze meer informatie krijgen over genderdiversiteit. Ik wil daarnaast ook zorgen dat tieners die met hun gender worstelen, zich niet alleen of vreemd hoeven te voelen en er dus met anderen over kunnen praten.

 

Vandaar mijn vraagstuk: “Hoe kan ik genderdiversiteit tot een gespreksonderwerp maken onder tieners?”

Methode

Mijn uiteindelijke, tastbare ontwerp moet dus een oplossing zijn op het vraagstuk: “Hoe kan ik genderdiversiteit tot een gespreksonderwerp maken onder tieners?”. Daarvoor moet ik eerst te weten komen wát tieners interessant vinden.

 

Tijdens mijn onderzoek wil ik te weten komen welke genders er bestaan, maar ook zoveel mogelijk verhalen horen van andere mensen die zich niet identificeren met hun cisgender. Dit doe ik door middel van interviews. Ik wil mensen die non-binair, transgender en/of gender fluïde zijn vragen stellen over hun leven en hoe ze tot hun openbaring zijn gekomen.

Figuur 2, beste reizigers (een documentaire van VPRO)

Ik wil zoveel mogelijk bestaande informatie verzamelen over “gender”, door deskresearch, kijken van documentaires, het bezoeken van de expositie “what a genderful world” in het Tropenmuseum, diverse podcasts, onderzoek doen naar wat de doelgroep interessant vindt én door in gesprek te gaan met mensen die zich niet identificeren met hun cisgender. Ik wil deze gesprekken vastleggen zodat ik de geschoten beelden zou kunnen gebruiken voor een korte film.

Amsterdam, 11 oktober 2019. Roos – Thorn – de Vries in de tentoonstelling ‘What a Genderful World’ in het Tropenmuseum Amsterdam.

Mijn verwachting

Ik wil zelf een skill ontwikkelen, namelijk video. Aangezien dit erg populair is onder tieners op dit moment, neig ik naar het maken van een korte film. Hiermee wil ik het gevoel overbrengen dat tieners met elkaar kunnen praten en dat het “normaler” wordt om een eventuele worsteling te bespreken met andere tieners. Stel dat blijkt dat video geen goede manier is van het overbrengen van deze boodschap, zal ik een andere manier moeten bedenken.

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen

 

Licorne, J. (2020, juni). gender terminologie basis | What the gender!? TRANS. https://transmagazine.nl/gender-terminologie/

 

Dorlo, C. (2020, 31 augustus). Na kritiek op non-binair personage Spangas: “Er is nog een lange weg te gaan”. NOS. https://nos.nl/artikel/2346167-na-kritiek-op-non-binair-personage-spangas-er-is-nog-een-lange-weg-te-gaan.html

 

Peled, N. (2019, 17 februari). Beste reizigers… VPRO.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/beste-reizigers….html

 

Tropen museum. (z.d.). What others think of the expo. Tropenmuseum in Amsterdam. Geraadpleegd 4
september 2020, van https://www.tropenmuseum.nl/en/whats-on/exhibitions/what-genderful-world/what-others-think-expo

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *