Week 4 | Emma van Meel | Stereotyperen

Week 4

In week 4 ben ik aan de slag gegaan met experimenten. Ik heb een video experiment gemaakt op mijn idee wat ik heb opgedaan in week 3. Ik heb een video gemaakt waarin ik mensen letterlijk in hokjes plaats. Hiervoor heb ik Iris gebruikt, zij is blond. Een algemeen bekend stereotype over blondjes is dat zij dom zijn of minder intelligent. Daarom heb ik haar ook letterlijk in dat hokje geschoven. Ook heb ik een foto van Nienke gebruikt. Nienke valt op vrouwen. Ik heb aan haar zelf gevraagd wat stereotyperingen over lesbische vrouwen zijn en welke stereotyperingen zij vaak krijgt te horen. Ze vertelde mij onder andere dat veel mensen dachten dat zij/ lesbische vrouwen andere vrouwen lastig zouden vinden. Ze vertelde me ook dat mensen vaak denken dat lesbische vrouwen elke vrouw leuk vinden. Ik heb dus als stereotype gekozen voor het lastigvallen van andere vrouwen.

 

Als feedback kreeg ik dat ik voor een lesbische vrouw beter een ander stereotype uit had kunnen kiezen, daar ben ik het ook mee eens want deze kwam inderdaad niet sterk over.

Maar uiteindelijk wil ik toch meer op discriminatie inspelen wat betreft etniciteit en niet over ‘blondjes’ of seksualiteit. Ik wil hier dan ook nog een storyboard van maken.

 

Als feedback heb ik gekregen dat de manier van spreken tijdens de video wel geschikt was, deze manier van spreken maakt het satirisch.

 

Ik kreeg ook als feedback dat ik eens naar de positieve kanten van stereotyperen moest kijken en dat ik daar ook mee moest experimenteren.

 

En ik moest kijken naar wie al iets had gedaan wat vergelijkbaar was met mijn experiment.

 

Een experiment wat ik zou willen uitvoeren is om mensen foto’s laten zien van mensen met verschillende afkomsten en dan te vragen bijvoorbeeld ‘wie is advocaat…?’.

 

Andere interessant dingen om naar te kijken is waar een gat zit bij stereotyperen en ook of stereotyperen/ discriminatie leeftijdsgericht is, dus dat bijvoorbeeld oudere mensen meer/vaker discrimineren als jongeren. En waar ligt dat dan aan?

 

Tijdens het open atelier heb ik verder van Sterre nog feedback gekregen om mensen expres af te beelden in bijvoorbeeld een bushokje. Ik heb toen een moodboard gemaakt met wat hokjes en met wat experimenten die al ooit zijn gedaan met dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *