In week 4 ben ik naar het Tropenmuseum geweest om daar de tentoonstelling te bekijken “Wat a Genderful World”. Hier heb ik inspiratie opgedaan over vooral uiterlijke kenmer
ken in kleding. Denk hierbij aan jurken en rokken voor mannen. Waarom is dit in de westerse cultuur zo gek? Waarom wordt dit in Azië, Afrika en Amerika meer gedragen?
Bijvoorbeeld in Fiji dragen zowel mannen als vrouwen een
rok, sulu. Hier is een rok zelfs onderdeel van een politie-uniform.
Een ander voorbeeld zijn deze drie mannen in jurken in Korea. Deze heren laten het Koreaanse
mannelijkheidsideaal rond 1900 zien. De man links is gekleed als militair, rechts als hoge ambtenaar en de man in het midden als heer op stand.
Als laatste een modern voorbeeld van de Amerikaanse rapper Young Thug die in 2017 in een jurk op zijn nieuwe albumcover (No, My Name Is Jeffery) verscheen. De jurk is gemaakt door een Italiaanse ontwerper die de scheiding tussen mannelijke en vrouwelijke kleding wil laten vervagen.
In het Tropenmuseum waren ook nog de collectie “Humanwear” van Maison the Faux, en “Gendervrije mode” van Duran Lantink te zien. Eerder heb ik al andere (duurzame) tentoonstellingen van Duran Lantink gezien. Ik ben fan!
Kortom: veel inspiratie voor mijn project. Er zit nog een redelijk taboe op mannen in jurken en rokken. Wil ik dit taboe doorbreken of toch op andere aspecten richten?