Week 4: Mannen in jurken? What a genderful world!

In week 4 ben ik naar het Tropenmuseum geweest om daar de tentoonstelling te bekijken “Wat a Genderful World”. Hier heb ik inspiratie opgedaan over vooral uiterlijke kenmer

ken in kleding. Denk hierbij aan jurken en rokken voor mannen. Waarom is dit in de westerse cultuur zo gek? Waarom wordt dit in Azië, Afrika en Amerika meer gedragen?

Politierok Fiji

 

Bijvoorbeeld in Fiji dragen zowel mannen als vrouwen een

rok, sulu. Hier is een rok zelfs onderdeel van een politie-uniform.

 

 

 

Mannelijke jurken in Korea

Een ander voorbeeld zijn deze drie mannen in jurken in Korea. Deze heren laten het Koreaanse

mannelijkheidsideaal rond 1900 zien. De man links is gekleed als militair, rechts als hoge ambtenaar en de man in het midden als heer op stand.

 

 

 

 

 

Als laatste een modern voorbeeld van de Amerikaanse rapper Young Thug die in 2017 in een jurk op zijn nieuwe albumcover (No, My Name Is Jeffery) verscheen. De jurk is gemaakt door een Italiaanse ontwerper die de scheiding tussen mannelijke en vrouwelijke kleding wil laten vervagen.

Jurk van Amerikaanse rapper Young Thug

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Tropenmuseum waren ook nog de collectie “Humanwear” van Maison the Faux, en “Gendervrije mode” van Duran Lantink te zien. Eerder heb ik al andere (duurzame) tentoonstellingen van Duran Lantink gezien. Ik ben fan!

Kortom: veel inspiratie voor mijn project. Er zit nog een redelijk taboe op mannen in jurken en rokken. Wil ik dit taboe doorbreken of toch op andere aspecten richten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *