Kalender | Esmee | Week 6

Deze week vond ik het moeilijk om aan seminar te werken. Op maandag had ik als feedback gekregen om de kalender die ik vorige week had gemaakt op natuurlijk materiaal te maken. Denk hierbij aan vlechten met bijvoorbeeld maisblad of riet. Dit vond (en vind) ik een heel vet idee. Na wat onderzoek op internet kwam ik erachter dat er vroeger in Nederland veel manden zijn gevlochten met wilgentenen, dus dat leek me wel wat omdat het dan een lokaal tintje krijgt (Vereniging Van Vlechters, z.d). Dit materiaal groeit veel in Nederland. Helaas moet je de wilgentenen die je kunt bestellen eerst voorbewerken voordat je er mee kunt vlechten. Dit betekent dat je gedroogde stengels bestelt die je daarna moet laten weken om ze weer soepel te krijgen. Het weken zorgde ervoor dat het niet in het tijdsbestek van seminar meer past. Mijn plan was om in het tuincentrum te gaan zoeken naar materiaal waar ik eventueel mee zou kunnen vlechten. Helaas was het tripje naar het tuincentrum niet zo succesvol )-: Ik vond genoeg rieten decoratieproducten zoals mandjes, maar los materiaal om zelf mee te vlechten niet. Zonder materiaal zakte mijn motivatie om iets te maken heel erg. Toen ik dit voorlegde aan een huisgenootje gaf ze me de tip om juist de verf als natuurlijk materiaal te gaan zien (ik wil illustraties maken op de kalender). Dus zelf verf maken met behulp van voedselproducten. Bietjes geven bijvoorbeeld een dieprode kleur af. Dit lijkt me heel tof, maar alsnog wilde ik niet weer een kartonnen kalender maken. Ik had geen idee wat voor ondergrond ik wilde gebruiken. Hier had ik het op school kort over met Iris en Emma toen Iris ineens vroeg ik al aan stro had gedacht. Ik kon mezelf wel voor m’n kop slaan, zo voor de hand liggend is stro. Dat was een heel goede tip want je komt best makkelijk aan het materiaal.

Feedback

Aan het eind van de week heb ik jammer genoeg niet zo veel tijd meer gehad om aan een strowerkje te kunnen werken, waardoor bij het schrijven van deze blog vooral dummypagina’s heb. Want tegelijkertijd heb ik nagedacht hoe ik mijn boodschap over wil brengen: Hoe zou de wereld er uit zien zonder religie? Hoe maak ik duidelijk dat de kalender uit een wereld zonder religie komt? Hoe beeld je iets af dat er niet is? Ik wist niet zo goed hoe ik het gat dat religie achterlaat kon opvullen. Maar waarom laat ik dan niet gewoon gaten (letterlijk in het vlecht- of weefwerk of figuurlijk door een leeg plekje te tekenen) in mijn kalender op de plekken waar oorspronkelijk iets religieus zou komen? Dus seizoensgebonden illustraties met tussendoor gaten.

Bronvermelding:
Vereniging Van Vlechters. (z.d.). De basiselementen van het vlechten. Geraadpleegd op 5 oktober 2020, van http://www.vlechters.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *