REALISATIEFASE: Week 7

Week 7

In de laatste week ronde ik het maken van de sieraden grotendeels af en vroeg ik uiteindelijk aan mijn modellen waarop mijn sieraden geïnspireerd zijn wat ze er van vinden en hoe ze zich erbij voelen. Voor de oorbellen van Susanne heb ik in deze week nog een grote slag geslagen ben ik gaan experimenteren met verschillende materialen en vormen passend bij haar imperfectie en kenmerkende eigenschappen. Na dit werk afgerond te hebben en de andere sieraden ook voor een deel afgemaakt te hebben, heb ik met ieder model een telefonisch gesprek gehouden over de gemaakte sieraden waarvan ik foto’s via de mail naar hun had opgestuurd.

Oorbellen Susanne

De week voor de kerstvakantie was ik voor de oorbellen van Susanne gaan experimenteren met ijzerdraad. Hiermee kon ik goede organische en vierkante vormen creëren. Uit de enquête en het afgehouden interview bleek dat Susanne veel van de natuur en van dieren houdt. Ook kwam er naar voren dat ze een echte ‘teamspeler’ is en erg graag onder de mensen is. Dit sluit aan op de organische vormen die ik bij haar vinden passen. Daarentegen gaf ze aan dat ze ook heel netjes is en heel erg gefocust is op dat alles op orde is. Hierbij past vierkante vorm weer die structuur en ordelijkheid uitstraalt.

De organische vormen haalde ik uit de eerder gemaakte natuurfoto’s, te zien in blogpost week 2. Zo nam ik de ‘imperfecte’ gehalveerde boom foto voor me waar ik de boomringen goed op kon zien. Deze ronde boomringen probeerde ik allereerst na te maken met het ijzerdraad en voor de vierkante vorm op dezelfde manier alleen dan vierkant i.p.v. rond.

De vormen kon ik goed gebruiken, alleen wilde ik toch nog opzoek gaan naar andere materiaalsoorten die beter bij Susanne zouden passen. Susanne gaf in het interview aan dat ze houdt van een ‘vintage’ stijl en ze vaak tweedehands spulletjes koopt. Dit bracht mij op een idee om tussen oude oorbellen en materialen te kijken van mijn moeder en oma. Van deze oude spullen heb ik hieronder nieuwe oorbellen gemaakt. Zo heb ik geprobeerd om een soort vintage stijl in de oorbellen terug te laten komen met natuurlijke tinten.

      

       

De laatste hierboven met de ronde knoopjes was gebaseerd op de organische vormen die ik eerder met ijzerdraad had gemaakt. Met deze knoopje kwam ik op het idee om deze organische vormen 3D te maken. Dit concept ben ik verder gaan uitwerken en ik ging kijken met welke materialen ik dit het beste kon doen. Als eerste versie maakte ik een oorbel van karton om te kijken hoe het er met dunner materiaal uit zou zien. Vervolgens heb ik de tweede versie van zelfgemaakte klei gemaakt. Dit pakte alleen anders uit dan ik had gehoopt, de klei zette nadat het in de oven had gezeten heel erg uit waardoor het super dik werd. Na deze misstap ben ik opzoek gegaan naar een andere kleisoort waarmee ik de definitieve paarse ronde oorbellen heb gemaakt. Ik heb ervoor gekozen om toch alleen de ronde organische vormen te gebruiken en de vierkante vorm weg te laten, aangezien deze twee vormen samen minder tot een geheel werden gebracht en ik de ronde vormen beter vond passen bij Susanne. Wel heb ik nog steeds ‘ordelijkheid’ verwerkt in de oorbellen door de opbouw van de verschillende lagen van de oorbellen structuur te bieden zodat ze allemaal mooi en net overeen komen.

     

      

 

Reacties modellen op sieraden

Als laatste onderdeel wilde ik graag weten wat de modellen vonden van mijn sieraden. Deze sieraden zijn gemaakt vanuit hun imperfecties en karakters, en om ze zo het gevoel te geven dat ze trots kunnen zijn op hun bijzondere uiterlijke kenmerken.

Voor deze feedback/ testronde heb ik een aantal vragen opgesteld: (Een deel van de vragen zijn ook spontaan gevraagd tijdens het gesprek).

 

  1. Wat vind je van het soort sieraad dat ik heb gecreëerd voor jou? Vind je het passend bij jouw imperfectie en karaktereigenschappen?
  2. Is dit een sieraad wat je normaal gesproken ook zou dragen? Past het bij jou stijl?
  3. Wat vind je van het idee achter dit sieraad?
  4. Wanneer je het gemaakte sieraad voor het eerst zag, wat voor gevoel kreeg je erbij?
  5. Denk je dat dit sieraad jou zou kunnen helpen om je imperfectie meer bloot te geven en te accepteren?
  6. Wat had je graag anders willen zien bij sieraad dit? Wat zou verbeterd of veranderd kunnen worden?

 

Sharista

‘In één oogopslag vind ik het sieraad prachtig. Het is een bijzonder sieraad wat ik zelf nooit zou bedenken. De textuur en de vormen van zowel de vlindervorm als de ring lijken goed te passen bij mijn huidaandoening. Vitiligo staat er inderdaad om bekend dat mensen daar in het begin een vlindervorming gezicht van krijgen, ook ik kreeg dat en dat was in het begin heel goed te zien. Ik vind het superleuk en vooral origineel dat je inkt verwerkt hebt in de ring, iets wat ik altijd zeg over mezelf is ‘mijn inkt is op’ en dit heb je meegenomen in het bedenken van het concept. De littekens die Vitiligo bij mij heeft achtergelaten in het verleden en de worstelingen die ik heb gehad, zijn er ook met de inktdruppels mooi in opgenomen en ik kan me er goed in vinden. De transparantie lijkt ook helemaal te kloppen bij het feit dat ik inderdaad heel open ben over mijn huidaandoening en in het algemeen ook erg extravert ben. Ik zie mijzelf ook echt als een familie- en vriendenmens en een sociaal-wezen die altijd opzoek is naar mensen omheen verzamelen die mij een goed gevoel geven, dus ik vind het een mooie toevoeging dat de ronding van de ring dit weergeeft. Ringen zijn sowieso sieraden die in in het algemeen heel veel draag en meestal ook veel betekenis voor mij hebben. In het sieraad zit dus naast de kenmerken van mijn imperfectie ook stukjes persoonlijkheid van mij. Hoewel ik dit sieraad niet per se zelf zou uitkiezen, vind ik het wel erg goed bij mij passen en zou ik het zeker dragen.  Als ik het verhaal hoor bij deze ring, denk ik terug aan de tijden van vroeger maar nu op een goede manier wat zorgt voor een goede afsluiting en een blij en opluchtend gevoel. Het idee erachter vind ik ook heel mooi verzonnen en maakt me eerlijk gezegd een beetje emotioneel. Hoe jij mij in één middag hebt leren kennen en dit hebt verwerkt in een sieraad is voor mij iets heel bijzonders.’

Susanne

‘Oorbellen zijn sieraden die ik zelf als enige veel draag. Ik vind sieraden superleuk, maar ben niet een mega sieraden persoon. Ik hou vaak van wat minimalistischere sieraden, maar er mag wel wat creatiefs van gemaakt worden. Dat vind ik bij deze oorbellen juist zo vet. Ze zijn niet te druk, maar er is een extra laag en iets eigens aan toegevoegd. De organische vormen staan daarnaast goed symbool voor wie ik ben als persoon. Ik hou super veel van de natuur en spendeer veel tijd buiten, ik ben bol op dieren en ik ben een echte ‘mensenmens’. Daarmee vind ik dat die vormen dat goed laten zien.  De ordelijkheid zie ik op zich wel in de oorbellen terug door de verschillende lagen die goed op elkaar aansluiten. De kleur paars associeer ik inderdaad met creativiteit en vriendschap, ook twee dingen die bij mij horen als persoon. Alleen het contrast wat je aangaf in deze oorbellen te verwerkt hebben zie ik niet meteen, maar pas naderhand toen je vertelde dat ordelijkheid tegenover organisch staat snapte ik het. Dit zou je eventueel iets kunnen aanpassen of kunnen verduidelijken als je dit wilt overbrengen. Het hele verhaal achter de sieraad vind ik mooi bedacht en het laat mijn persoonlijkheid ook goed zien vanwege kleine details die in het sieraad verwerkt zijn die bij mij passen. Daarom zou ik de oorbellen zeker dragen, omdat het niet alleen binnen mijn smaak valt maar ook omdat er verschillende persoonlijke elementen aan zijn toegevoegd. Als ik naar de oorbellen kijk moet ik zeggen dat ik er erg enthousiast van wordt en het me een beetje moet denken aan ‘handmade’ earring van vroeger. Superleuk, want dit een een stijl waar ik erg veel van houdt. Ik denk ook als ik deze oorbellen draag dat ik een ‘confident’ gevoel uitstraal. Zo maak ik met deze redelijk ‘opvallende’ oorbellen een statement dat mensen naar mij en mijn imperfectie mogen kijken.’

Daphne 

‘De blauw met geel gekleurde oorbellen vind ik heel gaaf. Het straalt iets opvallends uit, net als mijn imperfectie eigenlijk. Nu ik de oorbellen ook zo in heb zie ik dat de matchende kleuren van de oorbellen met mijn ogen ervoor zorgen dat de aandacht nog meer naar mijn ogen gaat. Doordat je de kleuren van mijn ogen heb meegenomen in de oorbellen vind ik het heel goed passen bij mijn ‘imperfectie’, en ook het contrast is duidelijk te zien. Zo laat je bijvoorbeeld met de kleuren en de zonnestralen/ zon zien dat ik veel van warmte houdt en dat klopt helemaal, maar je laat ook zien dat ik vaak gefocust bent op één punt en dat ik altijd wel een doel voor ogen heb doormiddel van de zonnestralen naar één punt toe te werken. Dat de kleuren ook bij mijn karakter passen zou ik niet meteen eruit halen, maar dat komt denk ik ook omdat ik niet per definitie direct een bepaalde kleur associeer met iets. Als ik er echt over nadenk wat ik vind passen bij de kleuren zo ik wel zeggen, ja blauw (mijn lievelingskleur en vind ik passen bij betrouwbaarheid) past bij mij en geel (staat voor de zon, warmte energie) ook. Eerlijk gezegd draag ik dagelijks alleen maar wat simplistische sieraden, maar ik moet zeggen dat deze oorbellen ondanks ze wat groter zijn dat ik normaal draag ze er wel simpel en rustig uitzien waar ik wel van houd. Dus ik denk dat er zeker een kans is dat ik ze zou gaan dragen, ook om te laten zien dit is wie ik ben en kijk me maar goed in mijn ogen aan. Dat is denk ik ook wat ik juist zo goed aan deze oorbellen vind, ze laten eigelijk precies zien hoe ik er (anders) uit zie en waar ik voor sta en wat ik belangrijk vindt. Als ik ze dan ook zou gaan dragen in het openbaar heb ik het idee dat ik me op een of andere manier er sterk door ga voelen of een gevoel van trots creëer. Door dit te doen geef ik me dan wel letterlijk en figuurlijk open aan de wereld wat misschien in het begin eng is maar ik denk dat ik er op de lange termijn zelfverzekerder door wordt, nog zekerder dan ik nu ben. Vaak heb ik zelf al wel schijt aan dingen, maar deze imperfectie ligt wel nog steeds erg gevoelig. Deze oorbellen zullen mij denk ik een stapje dichterbij het ‘sterk in mijn schoenen staan’ proces brengen.’

Samantha

‘Een infinity brace oftwel een beenband is een sieraad wat ik denk ik nog nooit eerder heb gezien of om heb gehad. Ik vind het super origineel dat je voor bij mijn geamputeerde been een sieraad heb ontworpen. Ik denk ook zeker dat deze band meteen de aandacht trekt naar mijn stomp en laat zien waar ik dus al die tijd mee hebt geworsteld. Nu ik de band ook zo om heb vind ik het superleuk staan, de kleur blauw is mijn lievelingskleur en een kleur waarbij ik altijd moet denken aan de zee wat bij mij positieve en fijne gedachtes oproept, toch mag er net wat meer blauw van mij erin terugkomen. Ook de vlecht in de band moet me denken aan de zee, maar de associatie met dat mijn ziekte ‘vervlochten’ is geraakt in mijn leven vind ik ook super mooi klinken en bedacht! Als ik naar de band kijk wordt ik er dan ook heel erg opgewekt en vrolijk van en vind ik het perfect passen bij mijn stijl. Als het gaat om kleding en sieraden ben ik echt een meisje meisje. Ik draag zelf altijd wel glamour sieraden en deze infinity brace laat dat ook goed terug komen door de verschillende diamanten. Diamanten geven mij ook een sterk gevoel van vrouw zijn en een gevoel van ‘ik bepaal zelf wel wat ik doe’. Deze band zou een mooi accessoire kunnen zijn wat ik zou dragen als een van mijn andere sieraden, maar ook met het idee erachter dat ik laat zien dat ik er ook mag zijn en ook al ben ik anders dat maakt niks uit. Iedereen zou zichzelf moeten kunnen zijn en moeten kunnen laten zien wie hij of zij is. Ik vind het een heel sterk idee dat alleen deze band dat kan laten zien en daar symbool voor staat. Na jarenlang geworsteld te hebben met de ziekte ‘dystonie’ heb ik het ergens wel geaccepteerd, maar het gevoel van achtergesteld worden blijft toch. Met het dragen van deze band zou ik het super fijn vinden om te laten zien dat ik er ook bij hoor net als ieder ander en dat zou mij een gevoel van rust geven en minder schaamte.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *