“We doen mee aan Adult Alternative, omdat we nu het leven na onze hergeboorte leven: intens en zonder schaamte” – Jessica & Robin.

20 september 2020

Deze zin vond ik in het boekje van een foto-expositie die deze week in de Sint-Stevenskerk hing in Nijmegen. Ik kreeg kippenvel van het woord “hergeboorte” omdat de mensen op dát moment – na hun transitie/coming-out/etc. – pas echt gezien worden, hoe ze zijn.

We zijn inmiddels aangekomen bij week 3/begin week 4. Ik heb deze week mensen geregeld die ik zou mogen interviewen, fotograferen en filmen.

 

Kirsten begeleidt ouders van trans kinderen: ‘Ik rouwde om dochter die ik nooit heb gehad’ 

Met de kennis die zij de afgelopen jaren heeft opgedaan, wil zij nu – met haar praktijk Trans-Parents –  andere ouders van transgender kinderen helpen.

 “Want als je kind toch geen transgender zou zijn, weet je dat het leven zoveel makkelijker is. Nu weet je dat hij zijn transitie altijd zal moeten blijven uitleggen en dat hij zijn leven lang aan de testosteron zal moeten.”

Dat bleek ook toen Sandra haar kind midden in de nacht weleens wekte en hem de vaag stelde ‘ben je een jongen of een meisje?’ ‘Een jongen’, antwoordde hij dan, ondanks zijn slaapdronken toestand. Voor Sandra was dat wederom een bevestiging dat dit geen fase was. “Zelfs als hij niet kon nadenken over zijn antwoord, was dit zijn respons. Dan is het wel duidelijk.” (RTL nieuws, 2020)

 

Tomboy, 2011
Tomboy, 2011

 

Welke genders zijn er?

(LICORNE, 2020)

  • Agender (geen gender hebben of te willen)
  • Bigender (twee genders tegelijk, dat kan zijn: zowel man als vrouw. Maar een andere combinatie van twee genders uit het genderspectrum is ook mogelijk)
  • Genderdysforie (voelt zich niet prettig met de toegewezen sekse- en/of gendercategorie)
  • Cisgender (van wie de genderidentiteit overeenkomt met het bij de geboorte toegewezen geslacht)
  • Genderfluïde (kan zich afwisselend man, vrouw, of agender voelen)
  • Gender non-conform (wanneer iemands genderexpressie verschilt van de conventionele verwachtingen ten aanzien van mannelijkheid en vrouwelijkheid)
  • Interseks (zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken vertonen. Artsen gebruiken sinds 2006 de term DSD (Disorders of Sex Development)
  • Non-binair (van wie de gender en/of genderexpressie buiten de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ vallen)
  • Transgender (die zich niet identificeren met hun geboortegeslacht)

 

Mevrouw Faber, docu

 

Mevrouw Faber 

(2Doc, 2019)

Mevrouw Faber, een documentaire over een vrachtwagenchauffeur die in transitie gaat, meneer Faber wordt mevrouw Faber. Prachtig om te zien hoe standvastig ze is, zelfs als haar familie niet altijd achter haar lijkt te staan.
Hier wordt vooral gefocust op de weg naar haar transitie, en hoe haar omgeving hierop reageert. In een scene krijgt ze een taart, waarop staat “hoera een meisje”. De sportschool viert dat ze in transitie gaat en dat ze nu echt een meisje is.

 

 

Disclosure, docu – Netflix 2020

 

Experiment, promotieposter

 

Experiment GIF non-binair

 

Bronnen:

Kirsten begeleidt ouders van trans kinderen: “Ik rouwde om dochter die ik nooit heb gehad”. (2020, 16 september). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5184037/trans-parents-begeleiding-ouders-van-een-transgender-kind-ik-heb-gerouwd?fbclid=IwAR0M2UYgYUnk8uL_idvnNwSkWKT2CIfQMhCBCfurfq16gOWidHRoWOwyP_g

Licorne, J. (2020b, juni 22). gender terminologie basis | What the gender!? TRANS. https://transmagazine.nl/gender-terminologie/

Mevrouw Faber gemist? Start met kijken op NPO Start. (2019). www.npostart.nl. https://www.npostart.nl/2doc-mevrouw-faber/04-11-2019/BV_101395667

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *