Moderne Dies Irae | Week 4 | Iris van Schaik

Hoe ga ik uiteindelijk een muziekstuk maken? Hoe precies wordt gevoel geuit in muziek? Hoe wordt de structuur van het muziekstuk?

 

Vorige week heb ik mij gefocust op mijn eigen idee over wat er na het leven komt en heb ik geprobeerd muziek te maken dat mijn gevoel uit.

Deze week heb ik een experiment gedaan, waarbij ik aan mensen heb gevraagd om eerst hun ogen dicht te doen. Daarna vroeg ik wat zij denken wat er na het leven is. Zo zien ze voor zich hoe het eruit ziet en hoe ze zich voelen. Van deze ideeën heb ik besloten coupletten te schrijven. Dit zijn de coupletten:

Ik loop en ik voel de zon op mijn lichaam.

Door een weide vol met gras, geen mens, geen dier, behalve ik.

Zwetend door de zon, er komt geen einde aan.

 

Ik sta stil en kijk omlaag.

Hier beneden is het donker.

Zal ik erin springen?

Op de rand van deze diepte, ben ik graag.

 

Tips voor het componeren

Ik heb aan een professional tips gevraagd voor het componeren. De tips waren:

  • Inspiratie zoeken
  • Afleiding
  • Creative cycle         (1 plan -> 2 creëren – > 3 reflecteren)
  • Balans tussen voorspelbaar en onvoorspelbaar
  • Uit je comfortzone

 

Majeur/mineur

Voor de rest heb ik nog onderzoek gedaan over gevoel in muziek. Een belangrijk begrip is het gebruik van majeur en minor. Majeur zorgt in het algemeen dat iets vrolijk klinkt en mineur dat het treurig klinkt. In dit filmpje leggen ze ook op een wetenschappelijke manier uit hoe het kan.

Verder ben ik ook nog naar de bibliotheek gegaan of er interessante boeken zijn over componeren en existentialisme. Uiteindelijk heb ik deze boeken meegenomen: Filmmuziek door Mark Russel, Hoe muziek werkt door David Byrne en Het zijn en het niet door Jean-Paul Sartre. Ik wil een globaal beeld hebben van de boeken.

 

Abelton

Ik ben aan de slag gegaan met Ableton. Om te oefenen heb ik zelf een simpele melodie verzonnen en ingespeeld, daarna heb ik in Ableton een beat en meerdere geluiden erbij gedaan.

Wat ik ontdekte is dat, omdat ik eerst het piano stuk had ingespeeld, dat het lastig was om de piano op het juiste ritme te krijgen. In het vervolg is het handiger om eerst een ritme in Ableton te instaleren en daar op in te spelen of in kleine stukjes op de piano te spelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *