DAAN OFFERMAN | WEEK 3 | VERZAMELINGEN

Deze week ben ik nog een aantal vragen die ik voor mezelf had opgesteld gaan proberen te beantwoorden.

  • Wanneer is verzamelen problematisch?
  • Waarom verzamel ikzelf?

In het boek Inleiding in de psychopathologie staat beschreven dat patiënten met een verzamelstoornis aanhoudend grote moeite hebben met afstand doen van verzamelde bezittingen, zelfs als die geen waarde hebben. Andere benamingen voor deze stoornis zijn: hoarding, problematisch verzamelen, verzameldwang of verzamelverslaving (Deth, 2017, pp 106).

Foto 1: Hoarding. (Sykes Jr., 2015)

De kenmerken van deze stoornis zijn in drie groepen te verdelen:

Affectieve symptomen

Patiënten hebben een sterke behoefte om spullen te sparen en dat verzamelen geeft hen (kortstondig) positieve emoties. Ze ervaren angst, spanning en verdriet wanneer ze er alleen al aan denken hun spullen weg te moeten doen.

Gedragssymptomen

De meeste patiënten verzamelen zoveel spullen, dat hun hele leefruimte er door in beslag wordt genomen. Dikwijls is sprake van desorganisatie en gaat het om minder waardevolle zaken als kranten, tijdschriften, oude kleding of boeken. Andere patiënten doen geregeld buitensporige aankopen. Wanneer het tijd is om de spullen weg te doen, twijfelen ze vaak lang of het wel een goed besluit is en vragen ze geruststelling van anderen.

Cognitieve symptomen

Bij de verzamelstoornis kan sprake zijn van goed tot ontbrekend realiteitsbesef of waanovertuigingen. In het laatste geval zijn patiënten er volledig van overtuigd dat er met het verzamelen en hun opvattingen daarover niets mis is. Anderen ontkennen hardnekkig excessief te verzamelen. Bij de meeste patiënten is sprake van ten minste gebrekkig inzicht in hun problematiek en wordt het verzamelgedrag als egosyntoon ervaren.

Als tip tijdens een teammeeting kreeg ik de serie op netflix over Marie Kondo. Zij probeert blijdschap te verspreiden door op te ruimen. Erg interessant. Dit ging niet zo zeer over verzamelen, maar in het programma helpt ze mensen die te veel spullen bezitten, zo veel dat het onoverzichtelijk wordt. Ze leert ze afstand te nemen van eigendommen, wat overblijft netjes in te delen en op te bergen. Hierdoor krijgen mensen weer structuur in hun leven, reflecteren ze op waarom ze bepaalde keuzes maken en leren ze voor uit te denken.

Foto 2:  Tidying up with Marie Kondo.

Na dit gekeken te hebben en een gesprek op school gehad te hebben over mijn eigen verzameling, dacht ik laat ik eens kijken wat ik eigenlijk allemaal bij elkaar heb gespaard de afgelopen jaren. Het ligt namelijk gewoon in mijn kast opgeborgen, op een paar spullen na. Om jullie even een beeld te geven van wat ik allemaal verzamel. Ik heb een kleine obsessie met videogames, het liefst uit de tijd toen ik kind was, daar is mijn verzameldrang ook door begonnen. Ik wilde alle videogames die ik vroeger als kind had weer hebben om het nostalgische gevoel weer te kunnen ervaren van op een groot kussen op de grond voor de TV, zonder zorgen, spelletjes te kunnen spelen. Heerlijk!

Mijn verzameling is allang voorbij het aantal spellen wat ik vroeger als kind had. Ik heb een mini foto studio in mijn studentenkamertje gebouwd en ben vervolgens ieder spel dat ik heb los gaan fotograferen.

Foto 3 & 4: Home made fotostudio.

Toen ik eindelijk klaar was kwam ik erachter dat ik meer daan 200 spellen heb. Om dit even in perspectief te brengen heb ik de fotos af laten drukken en in mijn WC opgehangen. Als je nu naar het toilet gaat bij ons, kom je binnen in een mini museum van mijn verzameling.

Foto 5: Het Toilet Game Museum.

Omdat ik al deze foto’s had gemaakt met mijn webcam stelde Caro voor om eens met een spiegelreflex camera aan de slag te gaan. Hier heb ik nog geen ervaring mee dus dit leek mij een gave skill om aan te werken. Ik kreeg een PowerPoint opgestuurd en ben meteen een camera gaan lenen op school. Ik heb wat geëxperimenteerd met fotograferen en filmen, maar merkte dat ik het nog niet bepaald onder de knie krijg in mijn eentje. Caro stelde ook voor om een workshop te geven. hier heb ik mezelf ook voor opgegeven.

Ondanks, het onderzoek van deze week en het experimenteren heb ik voor mij gevoel nog niet echt een richting waar ik heen wil met mijn onderwerp. Hopelijk door volgende week hier over te sparren met de mensen uit de klas, docenten en vrienden kom ik op nieuwe inzichten.

 

 

Bronnenlijst:

 

Deth, R. (2017) Inleiding in de Psychopathologie. Geraadpleegd van https://link-springer-com.hu.idm.oclc.org/content/pdf/10.1007%2F978-90-368-1045-6.pdf

KonMari.com (2020). About KonMari. | The Offical Website of Marie Kondo. Geraadpleegd op 14 september 2020, van https://shop.konmari.com/pages/about

Sykes Jr., J. (2015) Hoarding [Foto]. Geraadpleegd van https://www.arkansasonline.com/news/2015/sep/28/comfort-in-clutter-20150928/

Tyding Up With Marie Kondo. (2019). [Foto] Geraadpleegd van https://www.imdb.com/title/tt8115560/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *